שתף קטע נבחר

זכויות נשכחות: חשבי השכר טועים ואנחנו משלמים

מסקר שנערך בין חשבים ממגזרים שונים עולה כי רבים מהם לא יודעים מהן זכויות העובד. האחריות על התלוש עוברת אליכם? משרד התמ"ת: "מצער לקרוא שחשבי שכר אינם מכירים את החקיקה"

האם חשב השכר במקום העבודה שלנו נותן לנו את מה שמגיע לנו? אם העובד חולה - האם הוא מקבל את דמי המחלה המגיעים לו? וכשעובדת בהריון - האם מלוא זכויותיה ממומשות? מסקר שערכה חברת "עוקץ מערכות" ומתפרסם כאן לראשונה עולה כי לא מעט מחשבי השכר טועים בנוגע לזכויות העובד.

 

 

הסקר נערך בחודשים ינואר-מאי 2011 על ידי עמי ברגמן וחיים מולכו, מנכ"לים משותפים של החברה, והקיף 326 חשבי שכר ממגזרים שונים העוסקים בחישוב שכר של 8,800 עובדים - כולל מוסדות כספיים, חברות ציבוריות ועסקים קטנים. בטבלאות הסקר מוגדר מעביד קטן כמי שמעסיק עד 25 עובדים, מעביד בינוני - מעסיק 26-80 עובדים ומעביד גדול הוא זה שמעסיק יותר מ-80 עובדים. 

 

ימי מחלה

חוק ימי מחלה מגדיר את זכאות העובד לקבלת דמי מחלה במקרה היעדרות עקב מחלה. לפי החוק, עבור היום הראשון של המחלה לא משולם שכר, עבור הימים השני והשלישי משולם 50% מהשכר ומהיום הרביעי ואילך משולם לעובד שכר מלא.

 

רוב חשבי השכר (92%) ידעו בכלליות מה אומר החוק. הכשל העיקרי של חשבי השכר היה איך לחשב את הסכום המגיע לעובד במקרים שונים, כמו למשל כאשר אחד מימי המחלה חל בימי חופשה. לפי החוק, במקרה זה יום החופשה נחשב כיום מחלה למניין ימי המחלה. מרבית חשבי השכר סברו שעל יום ראשון יקבל העובד 50% מהשכר כיוון שיום זה נחשב לדעתם כיום המחלה השני.

 

כשל נוסף של חשבי השכר היה במקרים שבהם ימי המחלה הרצופים מתפרסים על פני חודשים שונים. במקרה זה, אין חשיבות לחודש שבו חלו הימים. למשל, אם עובד מקבל ארבעה ימי מחלה, גם אם יום המחלה הרביעי חל בראשון לפברואר - הוא ישולם כיום המחלה הרביעי ולא כיום המחלה הראשון.

 


דמי מחלה

ימי מחלה
  מעסיק קטן מעסיק בינוני מעסיק גדול ממוצע
חישוב גמול מחלה 84.6% 56.3% 17.2% 52.7%

 אחוז החשבים שטעו - כיצד לחשב נכון את ימי המחלה

 

עו"ד אילן קמינצקי, מומחה לדיני עבודה, אומר כי במקרה שבו גילה העובד שמעבידו לא שילם לו את השכר כנדרש עקב מחלתו, הוא רשאי לפנות למעביד כדי שיתקן את העוולה. לשם כך, יש לפנות בכתב אל המעביד תוך פירוט של אופי הטעות, בצירוף אסמכתאות רפואיות ולאחר מכן לדרוש החזר רטרואקטיבי של תשלומי השכר שלא שולמו כדין. לדבריו, גם לאחר שתמו יחסי עובד-מעביד ישנו תוקף לבקשה, כיוון שההתיישנות תיכנס לתוקפה רק לאחר כשבע שנים.

 

ימי חופשה

לפי החוק, מגיעים לכל עובד מספר ימי חופשה מוגדרים בשנה הראשונה להעסקתו במקום העבודה: לפחות 10 ימים לעובד במשרה מלאה הכוללת חמישה ימי עבודה בשבוע. מכסה זו גדלה במשך השנים. עוד קובע החוק כי באחריות המעביד להתריע בפני העובד לקראת סוף השנה על ימי החופשה שנותרו לו ולאפשר לעובד לנצלם - דבר שלא נעשה במקומות עבודה רבים.

 

 "בתחום ימי החופש, לחשבי השכר טעויות רבות: אי ניהול של רישום מסודר עבור ימי החופשה שהעובד לוקח, חישוב מוטעה של ימי חופשה לעובד במשרה חלקית ואי הגדלת מכסת ימי החופשה של העובד משנה לשנה", אומר ברגמן. 

 


ימי חופשה

ימי חופשה
  מעסיק קטן מעסיק בינוני מעסיק גדול ממוצע
זיכוי ימי חופשה 52.9% 13.4% 9.4% 25.23%

אחוז החשבים שטעו בנוגע לימי חופשת העובד

 

 

שעות נוספות

מהסקר עולה כי כמעט מחצית מחשבי השכר בעסקים הקטנים טועים בחישוב תשלום בגין שעות נוספות. חוק שעות עבודה ומנוחה קובע כי כל עובד שעבד שעות נוספות מעל מכסת השעות הקבועה לפי חוק, זכאי לתגמול מיוחד של 125% מהשכר בשעתיים הראשונות לעבודתו ו-150% מהשכר על כל שעה נוספת לאחר מכן.

 

גם השכר בסופי שבוע הוא 150% לשעת עבודה. בתחום זה קיימות טעויות רבות, ולעובדים רבים מחושבות שעות העבודה הנוספות, כולן או חלקן, כשעות עבודה רגילות או לא מחושבות כלל.

 


שעות נוספות

שעות נוספות
  מעסיק קטן מעסיק בינוני מעסיק גדול ממוצע
תשלום שעות נוספות 48.2% 24.3% 11.7% 28.07%

אחוז החשבים שטעו בנוגע לחישוב שעות נוספות

 

פיצויי פיטורים

מהסקר עולה כי כמעט 20% מחשבי השכר במעסיקים הקטנים טועים בחישוב פיצויי פיטורים לעובד שנאלץ לסיים את עבודתו. על פי עו"ד קמינצקי, "על החברה שמעסיקה חשבי שכר לזכור כי בית המשפט יכול לזמן את החשב לצורך מתן עדות".

 

כמו כן הוא מציין כי אם יוכח לבית המשפט שהטעות נעשתה שלא בשוגג אלא מתוך כוונה תחילה, "קיימת האפשרות שבית הדין יפסוק כי המעביד מחויב לשלם גם פיצוי בגין הלנת פיצויי פיטורים, בגובה שיכול להגיע לעתים לעשרות אלפי שקלים".

 


פיצויי פיטורים

פיצויי פיטורים
  מעסיק קטן מעסיק בינוני מעסיק גדול ממוצע
חישוב פיצויי פיטורים 19.3% 9.5% 2.1% 10.3%

אחוז החשבים שטעו בנוגע לפיצויי פיטורים

 

צבירת זכויות עובדת בהריון

אף שלנשים בהריון, בשמירת הריון ובחופשת לידה, יש זכויות המוקנות בחוק, חשבי שכר רבים כלל אינם מודעים להם. כתוצאה מכך, נפגעות זכויות עובדות אלו לעתים קרובות. בין השאר, עבור נשים בחופשת לידה יש לשלם לקופות הגמל או ביטוחי המנהלים ולצבור את הזכויות לצורך הבראה.

 


צבירת זכויות לעובדת בהריון

זכויות עובדת בהריון
  מעסיק קטן מעסיק בינוני מעסיק גדול ממוצע
צבירת זכויות לעובדת בהריון 81.6% 65.3% 24.8% 57.23%

 

עמי ברגמן מבהיר, כי לרשות החברות עומדים שורה של כלים שבסיועם ניתן להקטין את "מרווח הטעות", ובכללם גם פורטל "ענן". הפורטל מאפשר בין היתר לעובדים שקיבלו הרשאה לכך מהמעסיק, לעדכן בעצמם את הפרטים האישיים שלהם במערכת. כמו כן, בלא מעט מקרים,כאשר מדובר חברות בעלות סניפים רבים ומפוזרים, עולה הסיכוי לרישום שגוי. לפיכך, שימוש בפורטל מאפשר למנהל הסניף, שהוא גם מגייס כוח האדם העיקרי, להזין את הנתונים ולעדכן אותם, וזאת במקום שהפעולה תבוצע במשרדים הראשיים המרוחקים והעמוסים. 

 

ממשרד התמ"ת נמסר: "התמ"ת רואה חשיבות רבה בהגברת המודעות לזכויות העובדים, הן בקרב המעסיקים והן בקרב העובדים ולפיכך פועל באמצעות היחידות הנוגעות להסברה בכנסי מעסיקים, עובדים ואירגוני עובדים. היות שזהות מחברי הסקר וממצאיו לא הועברו אלינו, אנו מבקשים להתייחס בזהירות לממצאים. אם הממצאים כאמור אכן נכונים, מצער לקרוא על העובדה שחשבי שכר אינם מכירים את החקיקה הקשורה בתנאים הסוציאליים של העובדים ובנאים הנלווים. אנו נלמד את ממצאי הסקר האמור ונפעל להרחיב את מעגל ההסברה וההדרכה על מנת להבטיח כי מודעות המעסיקים והחשבים תזכה להעצמה, באופן שיבטיח ליותר עובדים במשק הגנה על זכויותיהם.

 

"כמו כן, יצוין כי משרד התמ"ת פועל על מנת להסדיר את העיסוק של מי שמוסמך לבדוק שכר עובדים, והדבר נכלל בהצעת החוק להגברת האכיפה של חוקי עבודה, שממתינה להשלמת הדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. בין היתר, מוצע לכונן "בודק שכר עבודה מוסמך" אשר יתמחה בבדיקת תנאי העבודה של העובדים, ויוכשר לא רק לבדוק מסמכים אלא גם לאמת אותם מול המציאות. כך למשל, הכשרה של חשב שכר תהווה רק חלק ממרכיבי הידע והניסיון הנדרשים להסמכת בודק שכר עבודה מוסמך כאמור. הצעת החוק הזאת גובשה בהסכמת כל ארגוני המעסיקים, ההסתדרות והממשלה, ותקוותנו שהכנסת תשלים במהרה את החקיקה הזאת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צוברת זכויות הבראה וחופשה?
צילום: shutterstock
זכאית לתגמול מיוחד?
צילום: shutterstock
אילן קמינצקי
צילום: שרון קמנצקי
מומלצים