שתף קטע נבחר

הלוואה שניתנה לאח כמעט הגיעה לגרושתו

תקופת ההתיישנות על החזר הלוואה עומדת על שבע שנים מעת מועד ההחזר שנקבע בה. זה חל, כמובן, גם על חובות בתוך המשפחה. מה עושים? מחתימים על מסמכים ומבקשים בטחונות

אף אחד לא אוהב לאבד הלוואה נדיבת לב שנתן בעבר, אפילו אם מדובר בהלוואה לבן משפחה. אבל אובדן מלוא כספי ההלוואה בשל סכסוך גירושין הוא ללא ספק תרחיש מקומם במיוחד. כך אירע לתושבת השפלה, בשנות ה-50 לחייה, שהלוותה לאחיה הבכור כ-250 אלף שקל ב-1999. האחים הקפידו לחתום על הסכם הלוואה, המעניק לאחות את הריבית הבנקאית שהיתה נהוגה באותן שנים. כבטחונות נרשם שעבוד על דירתו של האח ואשתו.

 

בואו לדבר על כסף, חובות והלוואות גם בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

האחות לא הסתפקה בחתימת חוזה עם אחיה, אלא גם הקפידה להחתים גם את אשתו על מסמך המעיד שהיא מודעת למתן ההלוואה ולשעבוד על הדירה שבה בעקבותיה.

 

אחיה הבטיח להחזיר את הכספים בחלוף שנה, אך השנה עברה, והאח התמהמה מהחזרת ההלוואה בתירוצים שונים. האחות, שסמכה על אחיה כי ימצא את הזמן הנוח לו ויחזיר לה את מלוא הכספים, לא לחצה להחזר ההלוואה, אבל עמדה לאורך כל השנים על זכאותה להשבת הכספים במלואם.

 

השנים חלפו, ההלוואה לא הוחזרה, סכסוך מר פרץ בין האח לבין אשתו, והם החליטו להתגרש. בתביעה לחלוקת רכוש שהגישה אשת האח במסגרת משפט הגירושין, היא כללה את מחצית דירת המגורים והתייחסה אל השעבוד שהוטל על ידי האחות כאל תרגיל חשבונאי פיקטיבי שנעשה בהסכמה בין האחים.

 

האחות ההמומה שהלוותה את הכספים, מיהרה למשרדי לייעוץ. נדהמתי לגלות שתאריך ההתיישנות על מתן ההלוואה קרב, ואם לא נפעל במהירות, לא ניתן יהיה להציל את הכספים.

 

רבים אינם יודעים זאת, אך תקופת ההתיישנות על החזר הלוואה עומדת על שבע שנים מעת מועד ההחזר שנקבע בה. אם המלווה לא דרש את הכספים שבע שנים ממועד החזר ההלוואה שהוסכם בין הצדדים, גם בית המשפט לא יוכל לחייב את הלווה להחזיר את הכספים, בשל התיישנות. חשוב להדגיש שבמקרה זה, העובדה שלטובת האחות נרשם שיעבוד על הבית סייעה לה ומנעה חשש להתיישנות.

 

עם זאת, מיהרנו להגיש תביעה נגד האח ואשתו להחזר ההלוואה, וזאת כחודש בלבד לפני מועד ההתיישנות, כדי למנוע כל בעיה או טענה עתידית. התביעה התקבלה על ידי בית משפט לענייני משפחה, שפסק כי האח מחויב להחזיר את ההלוואה, אך לא בריבית שנקבעה בה, שעמדה על אחוז בחודש (12% בשנה).

 

בית המשפט המחוזי, בשבתו כערכאת ערעור, קבע שהאח יחזיר את מלוא סכום ההלוואה בצירוף ריבית שנתית של כ-9%, סכום שהגיע כעת ל-600 אלף שקל, השקולים לכשליש מערך הבית המשועבד.

 

בלא הסכמה בכתב – כספי ההלוואה בסכנה

קרובי משפחה מדרגה ראשונה "סובלים" מאמון מופרז בבני משפחתם הקרובים, והדבר מוליד בעיות רבות. הורים, ילדים, אחים, סבים ונכדים עלולים לאבד ממון רב, לעיתים את כל רכושם, אם לא תיעדו את העברת הכספים בכתב, ולא הגדירו את מטרת ההעברה כהלוואה, ולא כמתנה.

 

בכל שנה מגיעים עשרות מקרים שכאלה לבתי המשפט בישראל, וברוב המקרים, בשל היעדר התיעוד, בתי המשפט דוחים את התביעה, וקרובי המשפחה שהעניקו את הכספים בעבר, מוצאים את עצמם בהפסדים כבדים.

 

כך, למשל, קרה לזוג הורים מאזור השרון, שהעבירו לבנם הלוואה לרכישת בית. ההורים טרחו להחתים את בנם על מסמך המאשר כי מדובר בהלוואה, אך לא הקפידו להחתים גם את האשה על מסמך דומה. כאשר התגרשו בני הזוג, טענה האשה שמחצית הבית שייכת לה, ושההלוואה שנטל בעלה מהוריו צריכה לרדת מחלקו בדירה. בית המשפט קיבל את עמדתה, והוריו של הבן ראו בלב שבור כיצד מחצית מהלוואתם יורדת לטמיון.

 

נאלצו להיפרד ממחצית מהפנסיה שלהם

כך אירע גם לבני זוג פנסיונרים מאזור הצפון שיצאו לפנסיה, ותהו כיצד להשקיע את הונם שנצבר לאורך שנות עבודתם הממושכות. בנם, שהתפרסם כיועץ השקעות מדופלם באחת מהחברות המובילות בתחום, הציע להם להשקיע את הכספים דרכו, וכך גם היה. ברבות הימים הסתכסך הבן עם אשתו והם החליטו להתגרש. לתדהמת הורי הבן, אשתו של הבן דרשה מחצית מההון שהועבר לבעלה לצורך השקעה, בטענה שלא מדובר בהשקעה, אלא במתנה.

 

הורי הבן לא הצליחו להוכיח שהכספים הועברו לבנם בנאמנות, מפני שההסכמות ביניהם היו בעל פה בלבד, וגם כאן, הם נאלצו להיפרד ממחצית מהפנסיה שלהם.

 

  • עו"ד אליעזר גריסרו מתמחה בדיני משפחה

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוואה: ליהנות מן ההפקר?
צילום: jupiter
עו"ד אליעזר גריסרו
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים