שתף קטע נבחר

"הסגר על עזה הפך את חמאס למעסיק העיקרי"

שני מחקרים חדשים מצביעים על כשל מובנה במדיניות הישראלית שהטילה סגר על רצועת עזה: הפעילות העסקית הלגיטימית הופסקה, אך "כלכלת המנהרות" משגשגת

"הסגר על עזה פועל כבומרנג". שני דו"חות חדשים שפורסמו הערב (ב') מציגים תמונת מצב לפיה הסגר הישראלי על רצועת עזה, שנועד, בין היתר, להחליש את שלטון חמאס, פועל נגדה ולמעשה מחזק את הארגון.

 

דו"ח של אונר"א, סוכנות האו"ם המטפלת בפליטים הפלסטינים, המציין חמש שנים להטלת הסגר, מציג תמונת אבטלה קשה בעזה, אך סקטור ציבורי - הנשלט על ידי החמאס - הולך ומשגשג.

 

על-פי הנתונים, שיעור האבטלה בעזה הגיע במחצית השנייה של 2010 ל-45%, ונחשב לאחד מהגבוהים בעולם. אונר"א מפרסמת עוד כי מספר התושבים ברצועה הנאלצים לחיות מתקציב של קצת יותר מדולר ביום שילש את עצמו מאז הטלת הסגר, ועומד כיום על כ-300 אלף. למרות זאת, מחזק החמאס את כוחו בקרב האוכלוסייה, תוך שהוא מספק כ-70% ממקומות העבודה החדשים, ולמעשה, מגדיל את השפעתו ברצועה.


חגיגות הפיוס בעזה (צילום: AFP)

 

"אם מדיניות הסגר נועדה להחליש את החמאס, הרי שנתוני התעסוקה מלמדים כי ישראל נכשלה בכך", אמר דובר אונר"א, כריס גאנס, בתגובה לנתונים. לדבריו, "הסגר על עזה נמנה עתה עם הסגרים הממושכים ביותר בתולדות האנושות, והגיעה העת לחשוב עליו מחדש".

 

"כלכלת המנהרות מחזקת את החמאס"

כחיזוק לנתוני סוכנות האו"ם, מציג "מרכז פרס לשלום" נייר עמדה חדש, בו הוא קובע כי "המדיניות הישראלית להחלשה כלכלית של חמאס ברצועה נכשלה".

 

תוצאות המחקר קבעו כי בעוד שהתוצר המקומי הגולמי לנפש בעזה הוא הנמוך ביותר בעולם הערבי - פרט לסומליה - דווקא מנגנוני החמאס התחזקו מאוד כתוצאה מהמצור כיוון שהם פיתחו ושכללו את "כלכלת המנהרות" בצורה שמאפשרת לאנשי עסקים המזוהים עם התנועה להשתלט על הסחר אל הרצועה, לגבות מסים ולייצר הכנסות המממנות את פעילות מנגנוני הביטחון של הארגון.

 

נייר העמדה קובע עוד כי הפעילות העסקית בעזה, שהיתה מבוססת ברובה על שיתוף פעולה עם ישראל, כמעט ונמחקה. בעוד שאנשי העסקים שסחרו עם ישראל הפסיקו כמעט לחלוטין את פעילותם, עלה בידי החמאס להעביר דרך המנהרות מוצרים שכניסתם הוגבלה. בכך, הפך הארגון את ההגבלות הישראליות למנוף של הצלחה כלכלית.

 

מדי שנה, מעבירה הרשות הפלסטינית לרצועה סכום של מיליארד דולר, הנועד לתשלום משכורות עובדי הממשלה ולמימון הפעילות הממשלתית.

 

כספים אלה, בנוסף לפעילות הקהילה הבינלאומית שם, היוו את עיקר הפעילות הכלכלית ברצועה, אך חסכו לחמאס משאבים רבים, ואיפשרו לארגון לממן מתקציביו את פעליות כוחות הביטחון שלו.

 

"התקציב השנתי של החמאס עלה מ-40 מיליון דולר ב-2006 לכ-500 מיליון דולר ב-2010", אמר הכלכלן איציק גל, שניסח את המסמך. "משאבים אלו משמשים לפעילותו הצבאית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מהסגרים הממושכים בתולדות האנושות"
צילום: EPA
מומלצים