שתף קטע נבחר

צעירי קהיר: מעצר אילן גרפל נועד להשמיץ אותנו

קהיר טענה ש"מרגל המוסד" אילן גרפל הפגין בכיכר תחריר וניסה להתסיס, אך צעירים שהובילו להדחת מובארק מאמינים שמעצרו הוא ניסיון לציירם כמשתפי פעולה. חבר של גרפל בקהיר: "סוכן? הוא היה פותח מילון עברי ועיתון ישראלי בבתי הקפה פה"

חבריו של אילן גרפל, הישראלי-אמריקני העצור במצרים בחשד ששימש סוכן מוסד וריגל למען ישראל, אמרו אמש (ג') בתל-אביב כי הם לא מבינים איך אפשר לייחס מעשים מחתרתיים ומתוחכמים כל-כך לבחור צעיר, תמים וטוב לב כמו זה שהם מכירים. אפילו "לֶמֶך" הם כינו אותו. גם מהעבר השני של הגבול, מסתבר, יש מי שאינם מתפתים להאמין בקלות לטענת השלטונות בקהיר כי מדובר בסוכן מסוכן שאיים לדרדר את ארצם לאנרכיה.

 

אחד מחבריו של גרפל בבירת מצרים סיפר כי נהג בתמימות כשטייל במדינה. מדבריו עולה תמונה של צעיר ממוצע והרפתקן, שלא טרח כלל להסתיר את יהדותו וישראליותו בסביבה ערבית ומוסלמית - לא ממש הטיפוס שמזוהה עם מרגל מקצועי. "הוא היה פותח בפומבי את המילון העברי-ערבי שלו בבתי קפה, לימד מצרי עברית וקרא עיתונים בעברית במחשב הנייד שלו תוך שהוא מאפשר לכולם להסתכל", סיפר החבר לסוכנות הידיעות AP. הוא ביקש להישאר בעילום שם, מחשש למשוך את תשומת לבן של הרשויות בקהיר.

 

פיונה קמרון, שמכהנת כמנהלת ארגון המסייע לפליטים במצרים, סיפרה ל-AP כי גרפל הצטרף לסוכנות הסיוע ב-5 ביוני, אחרי שבוע של הכשרה. היא תיארה אותו כ"צעיר נעים הליכות". אבל בארץ הנילוס עדיין לא חסרים מי שמאמינים בלב שלם שגרפל הוא סוכן מוסד. "אני לא מאמין שמצרים הייתה מפברקת סיפור שכזה", אמר חאלד סלאח, עורך העיתון היומי "אל-יום אל-סאבע" ("היום השביעי"). "מצרים אינה יכולה להרשות לעצמה לשחק משחקים כאלה כרגע. יש הרבה סיבות להאמין שניסו לפגוע במצרים".

 

למרות זאת, גם בקרב המצרים יש מי שמעריכים כי מניעים פוליטיים הם שהביאו למעצר גרפל. לחלק מהאזרחים במדינה ברור - כמו לישראל - שמעצר של "סוכן מוסד" יכול להיות ניסיון של המשטר החדש לפגוע ביוקרה ובכבוד שרוחשים כולם לצעירים המהפכנים שהובילו את הדחת הנשיא, חוסני מובארק. ייתכן, אומרים שם, שהמועצה הצבאית העליונה השולטת במדינה מנסה לצייר אותם כמי שהיו תמימים דיים כדי לאפשר לסוכן ישראלי לפעול בחופשיות בשורותיהם.

 

פעילה בארגוני המהפכנים: "הכל שטויות"

עם מעצרו של גרפל טענו שלטונות מצרים כי הוא ניסה ללבות את היצרים ולעודד תסיסה נגד המשטר. בין השאר פורסמו תמונות שלו מפגין בכיכר א-תחריר, סמל ההתקוממות המצרית הצעירה. אף שמובארק הודח כבר לפני ארבעה חדשים, במצרים עדיין נערכות כמעט מדי שבוע הפגנות מחאה, הפעם נגד המועצה הצבאית ששולטת כעת. המוני הצעירים שמשתתפים בהן תובעים להאיץ את הרפורמה הפוליטית במדינה בדרך לדמוקרטיה, ולמצות את הדין עם ראשי משטר מובארק, כולל הנשיא המודח עצמו.

 

"אלה שטויות", אמרה שרה קמאל, פעילה באחד הארגונים המרכזיים שעמדו מאחורי ההתקוממות, על מעצרו של גרפל. "זה ניסיון להסיח את דעת האנשים ולפקפק במהפכה. הם רוצים להגיד שאלה שהפגינו היו בוגדים וסוכנים". רבים מהמפגינים שנעצרו בימים הראשונים של ההתקוממות, שהחלה בינואר השנה, דיווחו לאחר מכן כי החוקרים שלהם שאלו אותם אם זכו לתמיכה ועידוד מישראל או איראן.


גרפל בביקורו במצרים. דיפלומטים ישראלים נפגשו עם התביעה בקהיר

 

היום נפגש קונסול ישראל בקהיר עם גרפל, וממשרד החוץ נמסר כי הוא התרשם שמצבו של העצור הישראלי טוב. במסיבת עיתונאים משותפת עם עמיתו הגרמני, גידו וסטרוולה, אמר שר החוץ, אביגדור ליברמן: "אנחנו מקווים שגרפל ישוחרר

במהרה, אין שום סיבה שיישאר שם... הוא אולי בחור צעיר ולא מספיק אחראי, אבל אין לו שום קשר לגופי מודיעין. הוא בחור תמים שאין צורך להחזיק אותו במעצר".

 

אנשי השגרירות הישראלית בקהיר שוחחו היום גם עם התביעה הכללית במצרים, ואמרו כי ימשיכו לפעול למען שחרורו של גרפל בן ה-27. גרפל עלה לארץ מארצות הברית על מנת לשרת בצה"ל ונפצע במהלך מלחמת לבנון השנייה. אתמול דיווח היומון המצרי "אל-מסרי אל-יום" כי גרפל נפגש עם אנשי "האחים המוסלמים", התנועה המוסלמית הקיצונית, ועם גורמים רדיקליים נוספים במצרים, כנראה כחלק מהניסיון לציירו כסוכן מתסיס.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילן גרפל
עיתוני מצרים "חוגגים" על פרשת גרפל
צילום: AFP
גרפל הפצוע אחרי שנפגע בכתפו במלחמת לבנון השנייה
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים