שתף קטע נבחר

בדרך להכרה: עודכן הסטטוס של הסוהרת הלסבית

בת זוגה של סגן-גונדר פביולה בוהדנה, שנספתה באסון הכרמל, נאבקה מאז האסון לקבל הכרה - ובעקבות זאת הוסיפו באתר השב"ס את שמה של הבת המשותפת לשתיים, וכתבו שבוהדנה חיה עם בת זוג. "אין הצדקה לאיפה ואיפה בין הילדים"

המאבק לשוויון נושא פירות, בינתיים סמליים בלבד: חצי שנה לאחר אסון הכרמל, שבו נספתה סגן-גונדר פביולה בוהדנה, בשב"ס שינו את אתר ההנצחה לזכר הנספים באסון וציינו את מצבה המשפחתי המלא של מי שכונתה "האמא של הסוהרים". עד כה לא נכתב באתר שבוהדנה חיה עם בת זוג ושהייתה להם בת משותפת.

 

במשך חמש שנים חיה בוהדנה כידועה בציבור של בת זוגתה, רחל אלגבסי. יחד הן גידלו את שני ילדיה של בוהדנה: אביתר (12) ונועם (10), ולפני שנה וארבעה חודשים הביאו לעולם את ג'ולי, בעזרת אביהם של שני הילדים, אך אלגבסי הייתה זו שנשאה את התינוקת ברחמה.

 

בקשתה של אלגבסי לא נענתה, גם כאשר חזרה על דרישתה בפני קצינים בכירים בשב"ס, אולם בימים האחרונים עודכן הסטטוס באתר השב"ס, מה שמהווה ניצחון סמלי עבור אלגבסי בדרך להכרה מלאה.


הפכה לאם לשלושה. אחרי השינוי באתר

 

"התקשרו אלי מהשב"ס ואמרו ששינו את הסטטוס, ישבתי מול המחשב ובכיתי", סיפרה בהתרגשות אלגבסי. "נועם באה אלי עם חיוך ואמרה: 'הו, עכשיו הכניסו את כל המשפחה'. עכשיו היא רואה שאין חריגות במשפחה שלנו". לדבריה, "פאבי נתנה 23 שנה מחייה למען המדינה והשירות, אני לא אתן עד יום מותי האחרון שמישהו יגיד שהם לא הילדים שלה, לא אתן. אם מישהו יעז, אדע שזו דרך החיים שלי, להילחם, אני לא מתכוונת לשבת בשקט, אף אחד לא יפצל את המשפחה".

 

אלגבסי הסבירה כי מדובר בעניין גדול ומהותי עבורה. "זה משהו שמעבר לווירטואלי, מי שבאמת החליט לתקן את הטעות היה צריך לראות את הפנים של הילדה שלנו, זה אומר הכל. בתור אמא אין לך תשובות לילדה ששואלת 'אמא, למה טוענים שג'ולי לא אחותי', אין תשובה נכונה לתת לילד, רק תשובה כזו, תשובה של אמת".

 

לאחר האסון, קיבלה אמנם אלגבסי הכרה ממשרד הביטחון כידועה בציבור, אך המשרד לא הכיר בתינוקת כיתומה הזכאית לתגמולים, בטענה כי לילדה יש אב ואם ביולוגים וכי החוק איננו מכיר במצב כזה.

 

בעקבות זאת הגישה אלגבסי עתירה לבית משפט השלום שבה טענה כי על-פי חוק משפחות הנספים, "אין כל הצדקה לעשות איפה ואיפה בין הילדים שהיו תלויים בפביולה ז"ל". בעתירה נטען עוד כי "הבת שנולדה לתוך מערכת היחסים בין בוהדנה ואלגבסי הייתה תלויה כלכלית בסוהרת שהייתה המפרנסת העיקרית, כך שהיא זכאית לתגמולים".


המצב הקודם - ללא בת זוג והילדה הקטנה (צילום מסך מתוך אתר השב"ס)

 

את היום שבו גילתה את העובדה שהשמיטו אותה ואת בתה מאתר השב"ס לא תשכח אלגבסי. "נועם הייתה זו שהבחינה בסטטוס באתר, והסבה את תשומת ליבי לעניין, היא שאלה 'אמא, למה הם לא מחשיבים את ג'ולי כאחותנו?", שחזרה אלגבסי את החודשים הקשים בשיחה עם ynet. "חששתי שהילדה תיקח את זה למקום קשה", היא מודה, "קמתי והסתכלתי, ואמרתי לה שכנראה התבלבלו, ניסיתי לטשטש את זה".

 

"ההתנהלות הוסיפה כאב על צער למשפחה"

מיד לאחר האסון שאירע בדצמבר האחרון פנתה אלגבסי באמצעות עורכת דינה, מיכל עדן, למשרד הביטחון ודרשה לפרסם באתר השב"ס את כל פרטי משפחתה של פביולה. "שירות בתי הסוהר בחר להנציח את פביולה בוהדנה כאם חד-הורית לשני ילדים, תוך התעלמות מן העובדה כי השאירה אחריה אשה ושלושה ילדים", נכתב בפנייה. "האם זהו היחס לו ראויה קצינה ששירתה 22 שנה בשב"ס? האם כך הייתה מבקשת פביולה להנציח עצמה?

התנהלות זו היא בבחינת הוספת כאב על צער למשפחה, מעלה ניחוח של אפליה על רקע מין ונטייה מינית, וחשש ממשי כי מדובר במדיניות של איפה ואיפה כלפי משפחתה של פביולה".

 

עו"ד מיכל עדן שמייצגת את אלגבסי אמרה ל-ynet כי מצער שצריך להיאבק גם על הזכות להתאבל. לדבריה, "חברי הקהילה הגאה מכירים היטב לצערי את התחושה הקשה של התעלמות מבני משפחה של אדם שנפטר. פעמים רבות לא מזמינים אותנו להתאבל, לא מנציחים אותנו יחד עם יקירנו, ולא מעניקים לנו את זכויותינו. כל זאת בגלל שהמדינה לא מכירה במשפחות הגאות כמשפחות שוות, ולא מאפשרת לנו למסד את הזוגיות שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רחל אלגבסי וג'ולי. זכו להכרה
צילום: אוהד צויגנברג
גם על אבל צריך להיאבק. עו"ד מיכל עדן
צילום: גל חרמוני
מומלצים