שתף קטע נבחר

אין קץ לילדות: ספרי המחזור עולים לרשת

תשכחו מהדפים המצהיבים ומהחוברות שמעלות אבק: הטרנד החדש בבתי הספר הוא ספרי מחזור וירטואליים. השמיניסטים יוכלו מעתה לעשות לייק אחד לתמונה של השני עוד שנים אחר-כך, אבל מצד שני - מי יודע עד מתי הבדיחות ירדפו אותם בגוגל?

מי לא מכיר את הרגע שבו הילדים הנרגשים מקבלים את ספר המחזור, מדפדפים במהירות, רואים שהתמונה יצאה בסדר, וצוחקים קצת על החברים. יום למחרת - גם את זה כולנו זוכרים - הם כבר זורקים אותו בפינת המחסן הביתי. ספרי מחזור, כך מבינים כולם בדיעבד, צוברים את ערכם יחד עם שכבות האבק, אבל מסתבר שיש עכשיו מי שמנסים להעניק להם "חיים חדשים" כבר מתחילת הדרך ולהפוך אותם לאטרקטיביים יותר.

 

הטרנד החדש בבתי הספר הוא ספרי מחזור אינטראקטיביים. במסגרת המיזם החדש שמקדמות חברות הפקה האחראיות על הדפסת הספר המסורתי, הן יעלו אותו גם לאינטרנט, וכך בלחיצת עכבר קטנה יוכלו התלמידים להיזכר במורה לתנ"ך או במלכת הכיתה, וכמובן גם להוסיף סרטונים, קטעי וידאו ותגובות לחברים.

 

אור כחלון, סמנכ"ל תפעול בחברת ההפקה "וידאו אלפונסו דיגיטל", מספר כי מדובר במגמה שהתפתחה בשנה האחרונה, וכי בתי ספר רבים כבר הזמינו ספרי מחזור דיגיטליים. "כחברה ותיקה הפקנו במשך שנים רבות ספרי מחזור רגילים, אבל ברגע שפייסבוק נכנסה לתמונה פיתחנו תשתית שבה ניתן להעלות את ספר המחזור גם ישירות לאתר מיוחד של בית הספר, שיהיה פתוח לגלישה של הבוגרים".

 

הספר יקבל חיים משל עצמו

לדבריו, כדי למנוע מצב שבו התלמידים משבשים את הטקסטים ופוגעים בספר המחזור, הוחלט שהמערכת עצמה תהיה סגורה ולא ניתן יהיה לערוך בה את הטקסטים, אלא רק להעתיק קבצים לרשתות חברתיות כמו פייסבוק. "לשמחתנו אנחנו מקבלים פידבקים נפלאים מבתי הספר, והם שמחים על כך שספרי המחזור יהיו זמינים תמיד באינטרנט ויאפשרו לבוגרים לשתף אחד את השני בחוויות גם אחרי סיום הלימודים".

 

יובל כחלון, יו"ר מועצת התלמידים בבית הספר הרב תחומי ע"ש מנחם בגין מקבוצת עמל בצפת, מקווה שהטכנולוגיה החדישה תהפוך את ספר המחזור לאטרקטיבי יותר עבור התלמידים. "העבודה על ספר מחזור גם ככה כרוכה בהשקעה רבה, ובמשך חודשים ארוכים התלמידים חושבים על אפיון מיוחד ויצירתי לכיתה - 'לה-לה לנד', 'ספארי' 'מוסך', ולאחר מכן מתחיל שלב כתיבת הטקסטים, הצילום והגרפיקה, ומוסיפים תמונות מהטיולים השנתיים ודבר המחנכת", הוא מספר.

 

"הכל נעשה כדי להפוך את הספר לחוויה וזיכרון נעים מהלימודים, אבל הבעיה היא שאחרי כמה ימים כולם שוכחים את הספר וזורקים אותו באיזו מגירה ישנה. אף אחד לא ממש זוכר לפתוח אותו, אבל ברגע שהספר יהיה דיגטלי ויעלה לאינטרנט, הוא יקבל חיים משל עצמו. נוכל להעביר את הקבצים לפייסבוק, ולהגיב אחד לשני. כך בעצם הוא יהפוך להיות משהו מאוד נגיש שכיף להסתכל בו ולהיזכר בחברים בעזרתו".

 

עינו של הגוגל

מנהל בית הספר, עופר זפרני, מוסיף כי היתרון הגדול של ספרי המחזור האינטראקטיביים הוא בכך שהם ייצרו מעין "פורום בוגרים חי", שבו התלמידים יכולים לרכז חומרים ולהמשיך להתעדכן אחד על השני גם שנים רבות לאחר סיום הלימודים. "ספר מחזור הוא דבר מאוד רומנטי שמאגד את הזיכרונות והחוויות של התלמידים, אבל באמצעות הטכנולוגיה ניתן יהיה להפוך את ספר המחזור למעין רשת חברתית, שבה אין מגבלה של מקום ודפוס כפי שיש בספר המחזור המסורתי".

 

אבל לא כולם מרוצים מהפיתוח החדש. יש מנהלים שבחרו לדבוק בספרי המחזור המסורתיים: "יש משהו מאוד נעים ומרגש בקבלת ספר מחזור, משהו בריח ובמגע שהופך אותו למסמך מיוחד שמונח בספרייה, ולא איזה קובץ ששמור באיזו תיקייה

נסתרת במחשב", אומר רם כהן, מנהל תיכון עירוני א' בתל-אביב. "המהדורה הדיגיטלית מעייפת, והחשש הוא שהתלמידים יחפשו רק את התמונה שלהם ולא יסתקרנו לקרוא את שאר החומר בספר".

 

גם עליזה בלוך, מנהלת תיכון ברנקו וייס בבית שמש, סבורה שהמהדורה הדיגיטלית אינה מתאימה לבתי הספר. "ספר מחזור הוא דבר חגיגי, ומספיק שיהיה ילד אחד שיעלה טקסטים שעלולים יהיו לפגוע בתלמידים אחרים כדי שנחטיא את המטרה", הסבירה. היא ציינה גם כי דברים שנכתבים בספר המחזור הם בעלי נימה הומוריסטית, וכלל לא בטוח שהבוגרים של בית הספר ירצו שהדברים שנכתבו עליהם בגיל 18 יהיו נגישים לכל ו'ירדפו' אותם גם בגילאים מאוחרים יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
את הטקסטים אי אפשר יהיה לערוך (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים