שתף קטע נבחר

הרפובליקנים לא רוצים להיות השוטר של העולם

אחרי עשור של מלחמות, טריליוני דולרים שנזרקו לפח, ציבור ממורמר ומשבר כלכלי חריף, המועמדים הרפובליקנים לנשיאות מעדכנים את עמדותיהם. עיראק ואפגניסטן? "בעד נסיגה". לוב? "בעיה של צרפת", סוריה ואיראן? "לא רוצים לשמוע על תקיפה"

לא רוצים להיות עוד "השוטר של העולם": מי שמתפלל - בארצות הברית או בעולם בכלל - לנשיא רפובליקני מתוך הנחה שחברי המפלגה השמרנית תומכים במלחמות ויתקפו באיראן לדוגמה, כדאי שיפסיק להתפלל. מדובר בתקוות שווא.

 

 

לציבור האמריקני כולו נמאס מהמלחמות בעיראק ואפגניסטן, אותן הוא מגדיר "מטופשות", שעלו לארה"ב 2-3 טריליון דולר. ממשלו של ברק אובמה מתכנן להוציא עוד השנה את כל החיילים מעיראק וגם מנהל משא ומתן סודי עם הטליבאן במאמץ לזרז את יציאת הכוחות האמריקניים מאפגניסטן. אגב, המלחמה במדינה זו עולה לארה"ב 2 מיליארד דולר בשבוע - כסף גדול בתקופה כלכלית לא קלה.  


תומכים בגלוי בהוצאת הכוחות מאפגניסטן. הרפובליקנים (צילום: AFP)

 

הסקרים מלמדים שהציבור האמריקני רוצה שהחיילים יחזרו הביתה. ובעקבות הסקרים, לא רק דמוקרטים אלא מספר חברי קונגרס רפובליקנים תומכים בגלוי ובשיחות פרטיות בהוצאת הכוחות מאפגניסטן. נושא זה חלחל גם למועמדים הרפובליקנים לנשיאות.

 

בעימות שנערך ביום שני שעבר בניו המפשייר אמר מושל מסצ'וסטס לשעבר מיט רומני "הגיע הזמן להחזיר את החיילים שלנו הביתה מהר ככל האפשר".

 

אף מילה על סוריה או איראן

מיישל בקמן, נציגת האגף היותר ניצי במפלגה הרפובליקנית, הביעה התנגדות לפעילות הצבאית האמריקנית בלוב. וכמו חברת בית הנבחרים בקמן, רבים אחרים כמוה שואלים מה בכלל יש לארה"ב לעשות בלוב, מדינה שהיא לכל היותר "בעיה" של חברות הנפט הצרפתיות, אבל בהחלט לא של ארה"ב. על סוריה הם בכלל לא רוצים לשמוע. ותקיפה באיראן? הצחקתם אותם. שום מילה בנושא 

 

עד כדי כך זה חלחלו הסקרים ודעת הקהל לצמרת הרפובליקנית לבחירות לנשיאות של 2012, שסנאטור ג'ון מקיין, המועמד הרפובליקני לנשיאות ב-2008, תקף את המועמדים החדשים ואמר "זוהי בדלנות". בראיון לרשת ABC עם כריסטיאן אמנפור, ששודר אתמול, שאל מקיין בציניות "מעניין מה רונלד רייגן היה אומר היום?".  


"זוהי בדלנות". הסנאטור הוותיק ג'ון מקיין (צילום: AP)

 

הקונצנזוס הניצי של הרפובליקנים בנושאים של ביטחון לאומי ומדיניות חוץ, ששלט בעשור האחרון, נשבר ומפנה מקום לעמדות יותר מגוונות, כפי שהן באו לידי ביטוי בעימות הטלוויזיוני האחרון. עמדות אלה רחוקות מהניאו-שמרנים שהכתיבו מדיניות רפובליקנית שדוגלת בתוקפנות צבאית ברחבי העולם בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001.

 

 

בעוד ארה"ב פירקה ב-2003 את עיראק, היא עדיין מתקשה לבנות אותה מחדש. "השוטר העולמי" גם הסתבך בניסיון לשקם את אפגניסטן, והציבור האמריקני ונבחריו מאסו בשפיכת כסף ללא הגבלה מחוץ לגבולות ארצם.

 

2 מלחמות מחוץ, 23 מיליון מובטלים מבית

אמריקנים רבים, שהפכו בשנים הללו לנזקקים, דורשים שהממשלה שלהם תשקיע בבניית ארה"ב ובעיקר ביצירת מקומות עבודה חדשים.

על פי נתונים בלתי רשמיים, בארה"ב חיים כיום כ-23 מיליון מובטלים.

 

ג'ון האנטסמן הרפובליקני, שעומד להודיע מחר על הצטרפותו למרוץ לנשיאות, יהפוך את היציאה מאפגניסטן ותיקון הכלכלה האמריקנית להבטחות הבחירות המרכזיות שלו. האנטסמן תומך בהשארת לא יותר מ-15 אלף חיילים אמריקנים באפגניסטן (כיום משרתים במדינה 100 אלף חיילים) כדי שיילחמו בטרור.  


כמה אחוזים מהמורדים בלוב הם אנשי אל-קאעידה? מיסרטה (צילום: AP)

 

"יש רצון עז מצד מרבית האמריקנים להתחיל לצאת מוקדם ככל האפשר. חיילים אמריקנים על אדמת אפגניסטן אינם חיונים לביטחון הלאומי שלנו, וזה לא דבר שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו במצבנו הכלכלי", אמר האנטסמן בראיון ל"ניו יורק טיימס".

 

"הוצאת הכוחות - בתיאום עם מפקדי הצבא"

רומני תקף ואמר שאסור לקבל החלטה על הוצאת כוחות על בסיס כספי בלבד וטים פולנטי, מושל מינסוטה לשעבר, הבהיר גם הוא שהוצאת הכוחות מאפגניסטן צריכה להיעשות בתיאום עם מפקדי הצבא.

 

על התקיפה האמריקנית בלוב אמרו מועמדים רפובליקנים, כמו ניוט גינגריץ' למשל, שלא ברור כמה אחוזים מהמורדים בלוב הם אנשי אל-קאעידה. יתר על כן, בקמן הזכירה שלוב לא תקפה את ארה"ב.

 

הרפובליקנים חשים את העייפות של ציבור תומכיהם מהמלחמות. הם שומעים על היעדר שיתוף פעולה של ממשלת הנשיא האפגני חמיד קרזאי ועל שחיתות וגניבות ממוסדות של כספים אמריקניים. וגם: לאחר חיסולו בפקיסטן של אוסמה בן לאדן, הם רוצים לדעת מדוע החיילים אינם חוזרים הביתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
10 שנות מלחמה. חיילים אמריקנים באפגניסטן
צילום: AFP
מתנגדת למבצע הצבאי בלוב. בקמן
צילום: AFP
"הגיע הזמן להחזיר החיילים הביתה". רומני
צילום: AFP
מתנגד נוסף למבצע בלוב. גינגריץ'
צילום: AFP
כל החיילים בעיראק ייצאו עד סוף השנה. אובמה
צילום: AP
"מה רייגן היה אומר היום?"
צילום: AP
מומלצים