שתף קטע נבחר

בג"ץ למדינה: מדוע לא יבוטל חוק ועדות הקבלה?

שופטי בג"ץ מאותתים כי יש להם הסתייגויות מהחוק המאפשר ליישובים קהילתיים שלא לקבל לחברות מי ש"לא מתאימים למרקם האנושי". הם הורו למדינה להסביר בתוך 60 יום מדוע אין לבטל את החוק, שרבים רואים בו כזה המאפשר אפליה וגזענות

בג"ץ הוציא בצהריים (יום ב') צו על תנאי המורה למדינה לנמק בתוך 60 יום מדוע לא יבוטל מטעמים של אי-חוקיות חוק ועדות הקבלה, שאושר במרס השנה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. הדיון נערך לאור עתירת האגודה לזכויות האזרח, קרן אברהם וארגון עדאללה, בשיתוף ארבעה תושים יהודים מחבל משגב, נגד חוק ועדות הקבלה.

 

חוק ועדות הקבלה מאפשר לוועדות קבלה ביישובים קהילתיים שלא לקבל לשורותיהם את מי ש"אינם מתאימים" למרקם החברתי המקומי. מבקרי החוק טוענים כי בפועל הוא נותן אור ירוק לאפליה ולאי-קבלה של אנשים על בסיס גזעני או על בסיס שיקולים אחרים הפוגעים בזכויות אדם.

 

את הצו הוציא הרכב בג"ץ בראשות נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, שגם קבעה כי הדיון הבא ייערך בהרכב מורחב של תשעה שופטים. בעתירה ביקשו נציגי הארגונים לפסול את חוק ועדות הקבלה, שחוקקו ח"כ דוד רותם, ישראל חסון ושי חרמש, בטענה כי הוא מהווה רישיון לאפליה ביישובים קהילתיים ובהרחבות הקיבוצים.

 

עו"ד גיל גן-מור טען בדיון שברוב היישובים הקהילתיים אורח החיים אינו שיתופי, ואין לאוכלוסייה המתגוררת בהם אפיון ייחודי. לדברי גן-מור, הצעת החוק תאפשר את המשך האפליה בקבלה ליישוב תוך שימוש בקריטריונים העמומים של "התאמה לחיים בקהילה" או התאמה למרקם החברתי. העותרים טענו עוד שמנגנון ועדות הקבלה משמש לדחיית אלו המשתייכים לאוכלוסיות "לא רצויות" בעיני היישובים - ערבים, אנשים עם מוגבלות, אמהות חד הוריות, מזרחים, דתיים ועוד.

 

נציג המדינה טען בדיון שהעותרים מפרשים את החוק בצורה קיצונית ופוגענית, ושמדובר בעתירה שאינה בשלה עדיין לדיון

מאחר שמדובר בחוק חדש. עוד טען נציג המדינה שבג"ץ כבר אישר בעבר את הקונספט של ועדות הקבלה. הנשיאה ביניש אמרה בדיון שבג"ץ כבר צמצם בעבר חוקים על-ידי פרשנות שהעניק לכל סעיף וסעיף בהם.

 

דוד קמפלר, שהגיש לפני שלוש שנים עתירה נגד קיבוץ מעיין ברוך, לאחר שלא התקבל בשל סיבות של "אי התאמה חברתית" לטענתו, אמר ל-ynet בתום הדיון: "זו תחושה טובה מאוד. ההחלטה של בג"ץ מעודדת אותי משום שלמרות שאני באופן אישי הסתדרתי, אני עדיין דואג לבאים אחריי".

 

בתום הדיון אמרו אמנון בארי סוליציאנו ומוחמד דראוושה, מנהלים משותפים של "יוזמות קרן אברהם": "אנחנו מאוד מרוצים מההחלטה, המעידה שבית המשפט רואה את הבעייתיות ואולי אפילו מטיל ספק לגבי חוקיות החוק".

 

בארגון עדאלה הביעו תקווה שבג"ץ יבטל בסופו של דבר את החוק, שלטענתם "מייצר בפועל תת-מדינה של אגודות שיתופיות שישלטו על מרחבים רחבים על פי שיקול דעתם הבלעדית והעצמאית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיבוץ מעין ברוך. "לא קיבלו בגלל אי-התאמה"
צילום: אסי כהן ומוחמד שינאווי
קמפלר. "אני הסתדרתי, דואג לאחרים"
צילום: אסי כהן ומוחמד שינאווי
מומלצים