שתף קטע נבחר

וודקה: שקוף שזה טוב

ישראל היא המדינה השנייה בעולם בצריכת וודקה לנפש. ליבי שפרלינג יצאה לבדוק למה זה קרה, איך הישראלי שותה את הוודקה שלו ומה מסתתר מאחורי טרנד הפרימיום. היא לא חזרה לפני שטעמה כמה וודקות מומלצות - מ-39 ועד 367 שקלים

בשנים האחרונות הפכה ישראל למעצמת וודקה של ממש. למעשה, לפי נתונים שהתפרסמו בשנה האחרונה, ישראל היא מס' 2 בעולם בצריכת וודקה לנפש, ראשונה לה רק רוסיה. מי ששוחה בתחום האלכוהול רואה את זה בבירור בברים, בפאבים ובחנויות: אל השוק הישראלי מגיחים עוד ועוד מותגים, שמתהדרים בשלל תארים, וגם הוודקות הוותיקות לא שוקטות על השמרים. פרימיום, סופר פרימיום, אפילו לקצ'רי-פרימיום כבר שמענו. הגיע הזמן לעשות קצת סדר.

  

העלייה ממדינות חבר העמים הביאה עימה גל קולינרי חדש, בדמותן של המעדניות הקטנות, הפזורות ברחובות הראשיים של כל עיר כמעט. בין שלל גבינות ונקניקים, הלך ותפח גם מדף הוודקה. עשרות סוגי וודקות שלא הכרנו עד אז הסתחררו אל תוך חיינו. נקיות, מתובלנות, וודקות בטעמים וכמובן סדרות גבוהות של פרימיום, אותן וודקות אשר זוכות לכמה וכמה זיקוקים ולסינון מדוייק נוסף, כל אלה כבשו את ליבו וכיסו של הישראלי.

 

הסקרנות הראשונית הפכה לטרנד לוהט, שקורם עור וגידים אצלנו במקביל להתלהטות מקבילה בעולם. גם בחו"ל מייחסים את התופעה להשפעה רוסית גלובאלית, שמחלחלת לעולם העסקים ולתרבות, לספרות ובעיקר לקולנוע. היש לך קמפיין מושלם לוודקה מאשר הצגתה בעוד סרט בונד יוקד, מוקפת יפהפיות וסוכן שרמנטי אחד ? המותג בונד אולי בירידה אך לא כך הוודקה הנצחית.

 

גם הפופולריות הגואה של תרבות הקוקטיילים עוזרת לוודקה להמריא, באשר היא הבסיס הבולט להכנתם של רבים וטובים. מכונות המיתוג השאפתניות והמשומנות וכן שיווק מאסיבי תרמו אף הם את שלהם. הקמפיינים של השנים האחרונות גדולים מתמיד, ססגוניים, מושקעים וסקס-אפיליים, מה שהופך אותם לזכורים ואפקטיביים. דוגמניות, שחקניות וברוס ויליס אחד, כולם רוצים שהעדשה תתפוס אותם מתלטפים עם בקבוק זכוכית חלבית. מה שעובד.

 

איך ישראלי שותה וודקה?

אם תשאלו את טל שקד, מנהל השיווק של חברת שקד, אפשר למנות חמש סיבות ש"עזרו" ליצור את הביקוש הגדול לוודקה בישראל: "העלייה מארצות חבר העמים, טעם נטרלי, משקאות אנרגיה, אופנתיות המשקה ומחירו". ביקוש או היצע? טל משוכנע שמי שמכתיב את תנאי השוק הם היצרנים, היבואנים, בעלי החנויות ובעלי הברים. ואם תהיתם לרגע, אנחנו לא בדיוק אנינים גדולים - הישראלי הממוצע, הוא מספר, הוא גבר ששותה את הוודקה שלו עם משקה אנרגיה.

 

אנשי האלכוהול מוש בודניק ויעל מועלם דווקא מתארים מציאות קצת שונה. הטרנד עכשיו, מספרת יעל, הוא לשתות וודקה נקייה: "אנשים שותים יותר וודקה עם קרח ולימון, ופחות מערבבים עם משקאות אחרים. יש איזו תחושה שהטרנד הזה רק הולך ומתעצם ושזה לא דבר חולף".

 

מוש הוסיף כי "הקטע של הוודקות בטעמים דווקא דועך, למרות שזה משהו שהיה פעם להיט. נשאר חזק מאוד הקטע של וודקה בקוקטיילים. אנשים היום לא פוחדים להתנסות, הם מעזים הרבה יותר, הבינו שוודקה זה משחק והם נהנים לשלב טעמים, לחדש ולהתרגש, נהנים לשחק עם זה".

 

על הנצחיות של המשקה, כך נדמה, אין מחלוקת. יעל: "וודקה הייתה ותישאר תמיד הדבר הכי חזק בתעשייה הזאת. יש בה משהו מאוד טהור של אלכוהול, היא נותנת תחושה נקייה וגם ההנגאובר שלה הוא נקי. לא משנה כמה אתה שותה בלילה, קל לקום איתה בבוקר. זה משקה בטוח, שאפשר לסמוך עליו".


(צילום: צביקה טישלר)

 

יש כרטיס חבר פרימיום

אלכס גוצ'וק, מנהל המכירות של החברה הסקוטית, עושה סדר: "צריך להבהיר כי אין הגדרות מדויקות למינוחים השונים - סטנדרט, פרימיום או סופר פרימיום - ומקורם בעבודת שיווק ומיתוג, ותו לא. נכון שיש הבדל בין הוודקות השונות, הנובע בעיקר מכמות הזיקוקים, כמות הסינונים וטיבם, אבל קשה לאבחן כמה זיקוקים יגדירו כל קטגוריה". למרות זאת מוכן גוצ'וק לומר שבאופן כללי "נהוג להניח שוודקה סטנדרט רגילה נהנית משני זיקוקים או אפילו זיקוק אחד, וודקות פרימיום מ-4-6 זיקוקים וסופר פרימיום מספר רב אף יותר - או שהסינון אצלן הוא דרך לוחות פחם, פלטינה, קריסטל או כסף".

 

המחירים, אם תהיתם, בהתאם: וודקה מדרג סטנדרט עולה בין 50-70 ש"ח, וודקת פרימיום תעלה בין 70-120 ש"ח וסופר פרימיום תעלה מ-120 ומעלה, כשמחירה יכול להגיע גם למאות ואלפי שקלים. "בוודקה כמו בוודקה, השמיים הם הגבול", אומר גוצ'וק.

 

קצת היסטוריה

נהוג להניח כי לרוסים שמורה זכות ראשונים בכל הנוגע לוודקה, אך מסתבר שדווקא הפולנים היו הראשונים לייצרה. זיקוק אלכוהול נולד במאה ה-11, ומפולין התפשטו הידע והטכניקות לרוסיה , ליטא ואוקראינה. בעבר נהגו לזקק את הוודקה בסירי נחושת ענקיים ואטומים, שמפתחם העליון יצא צינור דרכו עברו אדי האלכוהול אל כלי קיבול נוסף - מה שאנו מכירים כזיקוק דודי. הזיקוק הרציף בא לעולם רק בשנת 1831, כאשר הומצא על ידי הכימאי האירי אנאס קופי. עד מהרה נבנו מכונות זיקוק חדשות על פי המודל ומכאן הדרך לתיעוש תהליך הכנת הוודקה היתה קצרה.

 

נהוג לייצר וודקה בעיקר מדגנים, ביניהם שעורה, חיטה, שיפון, תירס, דוחן וכוסמת, אך יש שמייצרים אותה מתפוחי אדמה, סלק ושאר ירקות. בהתאם לטרנד הבריאות הסוחף, בארצות הברית מייצרים וודקה גם מקינואה. למרות ההבדל בין חומרי הגלם השונים, וודקה מייצרים באותו האופן – יוצרים מחומר הגלם תערובת המכילה כמויות סוכר גדולות, מוסיפים לה שמרים והללו מביאים לתסיסה כוהלית. במהלך התסיסה השמרים משחררים פחמן דו חמצני וכוהל מתילי ואז מתקבל תירוש, כפי שאנו מכירים מייצור יין או בירה. כדי למצות את האלכוהול מהתירוש מעבירים את הנוזל האלכוהולי תהליך של זיקוק, במהלכו מחממים את התירוש לדרגה של 78 מעלות, אז מתאדה הכוהל המתילי.

 

בשלב זה מתקבל נוזל שנפח הכוהל בו נע בין 70-90%. אז מחליט המאסטר במזקקה האם להמשיך ולזקק, או שמא לסנן את הנוזל שהתקבל תוך דילולו של האלכוהול במים איכותיים מאוד (בדרך כלל מי מעיינות או ממקורות טבעיים אחרים) . הדילול הנבחר יביא את הנוזל לחוזק אלכוהולי של סביבות ה-40% , היא היא הוודקה שאנחנו מכירים ולוגמים.

 

מ-39 ועד 367 שקלים: טעימות וודקה

טעימת הוודקות נערכה עם מוש בודניק ויעל מועלם בגסטרו-פאב (יהודה הלוי 58, תל אביב) - מקום יפה של שתייה, אוכל וג'וקבוקס בפינה. את הוודקות טעמנו אותן בטמפ' החדר, למען יבואו לידי ביטוי שלל הארומות והטעמים. בבית ברור שהכי כיף מהמקפיא, או על הרבה קרח ובקוקטיילים מוקפדים.

 

וודקה קגלביץ' בטעמים 

מיוצרת בישראל אבל הידע והמסורת איטלקיים למהדרין. היא שייכת למותג Stock איטליה ולא מפסיקה להפתיע. לפני 3 שנים עברה מיתוג מחדש והשיקה בישראל סדרת טעמים חדשה בה הופחתו אחוזי האלכוהול ל-35%, מה שהופך אותה עוד יותר ממומלצת להכנת קוקטיילים וגם נגישה לשתייה "נקייה" מהמקפיא. זה והמחיר המצויין. הוודקה עצמה מלאת נוכחות, טעם וגוף. מורגשת. מבין הטעמים מומלצות במיוחד הדאבל אספרסו המפתיעה, הקוקוס הקרמית והאפרסק, שהיא מרעננת וטעימה מאוד, מתמודדת ראויה בטעימה עיוורת. מי שלא טעם ממנה שנים, טוב יעשה אם ייתן לה עוד הזדמנות. מגיע לה. תמורה מצויינת למחיר. 39 שקלים.


 

סובייסקי 

וודקה פולנית שקרויה על שמו של מלך פולין, יאן סובייסקי השלישי, ומי שהיה מפקד צבאה אשר הוביל לניצחון על הטורקים ב"קרב וינה". מיוצרת מ-100% שיפון, מורכבת גם ממי מעיין טהורים ואיכותיים אבל בעיקר מזוקקת פעם אחת בלבד, מה שמלמד משהו אודות חומר הגלם הנהדר שבבסיסה. מלאת נוכחות, חלקה ומהנה. תמורה מעולה לכסף. 50 שקלים.

 

נמירוף חיטה

וודקה אוקראינית מפתיעה עשויה חיטה. באף ניחוח לחם קלוי וטופי. בפה היא קרמית, חלקה מאוד, מרקם קטיפתי שמחליק בגרון. לאורך כל הטעימה רמזים של אפייה מתוקה ושמרים. איכותית מאוד ומעניקה תמורה מצויינת לכסף. 55 שקלים.

 

נמירוף פרימיום דה לוקס

הושקה בשנת 1999. יוצריה מתגאים כי היא עוברת 4 סינונים, האחרון שבהם באמצעות פחם, יצאה להם וודקה עם אף רענן, הדרי ומגרה. בטעימה היא חלקה מאוד, מרקם שמנוני עגול וסיומת קרירה של מנטה, מעקצצת מרקם קטיפתי כמו של קרמל. שווה. 60 שקלים.

 

זוברובקה

וודקה פולנית שמיוצרת מאז המאה ה-16. עוברת תהליך במהלכו מושרה בה עשב הביזון. האף מתקתק ועשבוני, מתובלן מאוד ובעל ארומות של וניל. פה חמאתי מאוד ומלא עושר של טעמים: וניל, קוקוס, קינמון ואגוזים. הוודקה מאוזנת וחלקה, מהנה עד מאוד. סיומת ארוכה. תמורה מעולה למחיר. 66 שקלים.

משמאל לימין: נמירוף חיטה, נמירוף לקס וזוברובקה 

 

סובייסקי דיאמנט

ייחדו לה מזקקות בוטיק משל עצמה וגם כאן התהליך מוקפד ואיכותי לעילא. מיוצרת משיפון זהוב משובח, פוגשת מי מעיין צלולים ועוברת זיקוק רציף. לא פלא שהיא מפנקת עם אף פירותי, משפריצה ניחוחות של שזיף ואגס, שמנונית ומלאת חמאה בפה. הסיומת חלקה וארוכה עם מתיקות מעודנת בקצה. תמורה נפלאה לכסף. 70 שקלים.

 

סובייסקי עשב הביזון 

הביזון הינו עשב בר נפוץ בפולין, הצומח בכרי המרעה של פר הביזון (מעין תאו מקומי). וודקות פולניות רבות מתובלנות בעשב הזה והשילוב עובד, מתקבלת וודקה עשבונית וירקרקה עם ארומות של וניל ואגוזים. היא נוכחת, חלקה ועוקצנית בסופה. מתובלנת יופי. 70 שקלים.

 

פינלנדיה

כשמה כן היא, וודקה פינית המיוצרת בזיקוק רציף ועוברת סינון כפול דרך פחם פעיל. נחשבת לוודקה איכותית בזכות מי הקרחונים הטהורים שמהווים 60% מנפחה. באף ניחוח רענן מאוד, של חיטה, ענבים, הדרים וטוויסט לימוני . בפה היא חלקה מאוד, מרקם חמאתי שממלא את הפה רוך וסיומת חלקה, חדה וקצרה. 75 שקלים.

 

משמאל לימין: סובייסקי דיאמנט, סובייסקי ביזון, פינלנדיה, סטולי גולד

 

אבסולוט פפר 

הנסיכה השוודית מציעה טעמים רבים ומגוונים. רובם מרגישים טבעיים מאוד, משמחים ומשתלבים יופי בכל קוקטייל קיץ. המעניינת מכולן בעיניי היא האבסולוט פפר. כמו חברותיה, גם זאת מיוצרת מחיטת חורף שוודית, מזוקקת בזיקוק רציף ואינה מסוננת. היא מתובלת, ארומטית מאוד ומאוזנת. טעמי הפלפל שבה מושגים מקומבינציה של כמה טעמים ממשפחת הפלפל, הבולט שבהם הינו חלפיניו ירוק. חלקה, עוקצנית ומתובלנת. הסיומת חרפרפה ומענגת. מלווה מושלמת לדגים מלוחים ומעושנים. 89 שקלים.

 

סטולי גולד 

מי שהלך להופעה של בוב דילן עוד זוכר שקראו לה סטולי קריסטל והיא אחת המוצלחות, כאז כן עכשיו. מזוקקת פעמיים כמו הגרסה הרגילה אבל עוברת סינון דרך לוחות קריסטל קפואים, מה שהעניק לה את שמה במקור. אף מעניין, מלא אופי אבל גם נקי ורענן, לימוני. מחוספסת, אלכוהולית, נוכחות מודגשת. פה חלק מאוד, כמעט פרחוני, מרקם חד וגוף קל. אפטר טייסט יחסית ארוך. 99 שקלים.

 

Pravda

וודקה סופר פרימיום פולנית, מיוצרת בהרים הקארפטים בדרום פולין כבר מאז 1743. ידועה בחומר הגלם הייחודי שלה: מעין שיפון מתקתק באופן טבעי שעובר קציר מאוחר על מנת להעניק לו טעם וארומות מלאות ורכות. מזוקקת 5 פעמים ומסוננת דרך לוחות פחם פעיל. אף נקי ומעודן מאוד, פה שמנוני, נקי, טעמים מתקתקים בקצוות. סיומת ארוכה ונקיה. וודקה חלקה ומהנה מאוד. אחת מנסיכות הטעימה. 150 שקלים.

 

סמירנוף בלאק 

מיוצרת משנת 1994 בשיטה מסורתית מדגנים מובחרים בזיקוק דודי איטי, בדומה מאוד לזיקוק שעובר ויסקי סינגל מאלט או קוניאק, בסופו סינון דרך פחם. באף ניחוחות של לחם אפוי, צימוקים ואגוזים. בפה היא חלקה וקרמית, שמנונית מאוד, מפיצה טעמי לחם ושעורה קלויה. רכה מאוד ומלאת טעמים. סיומת ארוכה ומתובלת. נסיכה אמיתית. 180 שקלים.

 

Ketel One

וודקה הולנדית שמיוצרת החל משנת 1983, עשויה מ-100% חיטה, מזוקקת בדוד זיקוק עשוי נחושת ולאחר מספר זיקוקים עוברת מספר סינונים. באף ניחוח הדרי ופרחוני מאוד, אדי האלכוהול לא משתלטים על האף. היא פירותית, חלקה מאוד ונהנית מסיומת חלקה ומענגת. 200 שקלים.

 

Grey Goose

וודקה סופר פרימיום צרפתית שהושקה בשנת 1997. מיוצרת מחיטה צרפתית ומזוקקת 5 פעמים בזיקוק דודי מסורתי. אף עדין, כמעט בלתי מורגש. פה שמנוני, מלא חמאה, מתקתק במידה. מרקם מלא ומאוזן, סיומת קצרה וחמאתית. 220 שקלים.

 

ואן גוך אסאי 

וודקה הולנדית המופקת מחיטה, שעורה ותירס, שמזוקקים בכמויות קטנות ומוקפדות. מזקקה יצירתית במיוחד שמשגרת וודקה בשלל טעמים מעוררים. פרי האסאי גדל בברזיל, טעמו כשוקולד עדין וצבעו סגול מהמם. בבקבוק של ואן-גוך חובר האסאי לאוכמניות שחורות וכחולות לצד דובדבנים שחורים, מה שמציף את האף והפה קשת טעמים מרירים-מתוקים. וודקה רעננה עם מתיקות מאוזנת. חלקה מאוד, קלה לשתייה ובעלת סיומת פירותית דקה. יופי של דבר לקיץ הזה. 220 שקלים.

 

Belvedere

וודקה פולנית נפלאה. מזוקקת 4 פעמים, מיוצרת מחיטה, שיפון, שעורה וגם דוחן ותירס. הסינון במסנני פחם פעיל. שמה ניתן לה על שם ארמון ששימש את נשיאי פולין ואת בית המלוכה שלה. אף נייטרלי ורענן עם אגוזים קלויים בקצוות. גוף מלא ומרקם שמנוני נוכח, טעם עשיר עם מתיקות מודגשת. סיומת בינונית וגם עוקצנית שהיא כיף גדול. 350 שקלים.

  

Purity

וודקה שבדית שמאכלסת בקבוק יפהפה, קצת כמו יהלום. מספרים על המזקקה הצעירה שהקימו אותה 3 בכירים שפרשו מאבסולוט. הוודקה עצמה מזוקקת בזיקוק דודי במזקקות קטנות ובמנות מדודות. מרכיבות אותה חיטת חורף שוודית, חיטה אירופאית ושעורה מזן Tripple שמיועדת בעיקר לבישול בירה. יש לה אף נעים מאוד, נקי ונייטרלי. בטעימה היא ממלאת את חלל הפה רוחב, שמנוניות וגוף מודגש מאוד. הסיומת ארוכה וחלקה. יש בה איזו אלגנטיות ומורכבות הרמונית שמייחדת אותה. 370 שקלים.  

 

סטולי Elite 

עוד וודקה נהדרת מבית סטולי. הבקבוק מרשים במיוחד, הוא צר וארוך ונחתם בפקק פלסטיק שחור גדול. מצליחה לחדש ולהפתיע עם פטנט שקרוי "סינון בהקפאה" – תהליך במהלכו הוודקה מעורבבת עם מים, מה שמעלה את צפיפות הנוזל, אז היא מוקפאת בטמפ' של מינוס 18 מעלות. תכלית ההקפאה היא הפרדת החלקיקים המיותרים שקופאים על דפנות המיכל ולא חודרים למוצר המוגמר. אז ממשיכים לזיקוק שני דרך פחמן ומסיימים עם זיקוק שלישי דרך היסוד הכימי כסף. באף דגנים קלויים ואלכוהול חד. בטעימה הגוף מלא נוכחות, שמנוניות ואלכוהול מודגש. המרקם עשיר מאוד, כמעט עסיסי, רך ומלא טעם. סיומת ארוכה ונהדרה. 367 שקלים.


משמאל לימין: אבסולוט פפר, גריי גוס, ואן גוך אסאי וסטולי elit

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים