שתף קטע נבחר

עזריאלי יקנה מעופר חשמל במיליארד שקל

חברת OPC שבשליטת משפחת עופר, המקימה תחנת כוח פרטית בנגב, חתמה על העסקה הגדולה בתולדות המדינה למכירת חשמל פרטי עם קבוצת עזריאלי, לפיו OPC תספק חשמל לקניוני עזריאלי ולמפעלי קבוצת גרנית הכרמל שבשליטתו

האחים עופר יאירו את מגדל עזריאלי: קבוצת קניוני עזריאלי וחברת התעשייה גרנית הכרמל שבשליטת דוד עזריאלי חתמו על עסקה עם חברת האנרגיה OPC שבשליטת משפחת עופר לפיו OPC תספק חשמל לקבוצת עזריאלי: הקניונים, מפעלי ההתפלה והייצור של גרנית הכרמל, מפעל טמבור ותחנות הדלק של סונול.

 

OPC מקימה תחנת כוח במישור רותם שבנגב, שאמורה להתחיל לפעול בסוף 2012 ולהיות תחנת הכוח הפרטית השנייה בגודלה בישראל. החוזה בין OPC לעזריאלי הוא ל-10 שנים, מסוף 2012 ועד 2022. ההיקף הכולל של העסקה מוערך בכמיליארד שקלים, ובשתי החברות טוענים כי מדובר בעסקת הגדולה שנחתמה בתולדות המדינה לרכישת חשמל בשוק הפרטי.

 

גרנית הכרמל היא מצרכניות החשמל הגדולות במשק וההסכם בין שתי החברות מחייב את OPC לספק לגרנית כ-83 מגה-וואט חשמל. בשתי הקבוצות מעריכים כי צפוי גידול משמעותי בצריכת החשמל של עזריאלי וכי הקבוצה תקבל אופציה להגדיל את היקף האספקה לכ-150 מגה וואט באותם תנאים. העסקה מעניקה לגרנית גם אופציה להגדלת הצריכה, ומאידך, גם אופציית יציאה מהעסקה לצורך הקמת תחנת כוח עצמאית וכן אופציות נוספות להגדלת הצריכה. העסקה גם תאפשר לחברת סופרגז - שבשליטת גרנית הכרמל - למכור חשמל של OPC למפעלים בהיקף של כ-30 מגה ואט.

 

יוסי זינגר, מנכ"ל גרנית הכרמל אמר כי, "ההתקשרות בהסכם תוזיל את עלויות רכישת החשמל של הקבוצה וחברות הבנות שלה ביחס לסכומים המשולמים היום לחברת החשמל. ארז בלשה, מנהל תשתיות וזכיינות בגרנית הכרמל אמר כי," כקבוצה המהווה את אחד השחקנים המרכזיים בשוק האנרגיה בישראל, פעלנו להגיע לעסקה בתנאים אטרקטיביים. העסקה היא בעלת חשיבות מהותית לגרנית, הן מבחינת שורות הרווח של חברות הבת של גרנית והן בפן האסטרטגי".

 

משפחת עופר: 490 מגה-וואט חשמל מגז טבעי

 OPC נמצאת בבעלות החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר (80%) וענקית התעשייה הצרפתית ואוליה (20%). השותפות החברה מתכננת להשקיע בהקמת התחנה כ-300 מיליון דולר. ולייצר בה 490 מגה-וואט חשמל מגז טבעי.

 

התחנה תשתרע על כ-80 דונם, ותספק חשמל לחברת החשמל ולמפעלים הסמוכים - מפעל חיפה כימיקלים דרום ומפעלי פריקלאס ורותם אמפרט מקבוצת כימיקלים לישראל. התחנה תכלול גם טורבינות קיטור, שתפיק חשמל מהחום השיורי, שנוצר מייצור החשמל מהגז הטבעי. התחנה תספק כ-4% מהחשמל במשק והקמתה תדחה את "בצורת החשמל" - המחסור בחשמל שעלול להיווצר במשק - בשנה שלמה.

 

התחנה מיועדת להיות אחת מכ-15 תחנות כוח פרטיות שמתוכננות לקום בשנים הקרובות שרובן ייצרו חשמל מגז טבעי ומקצתן - מאנרגיית השמש והמים. אף אחת מהתחנות הללו לא קמה עדיין בפועל, בשל עיכובים בירוקרטיים ובעיות פיננסיות. התחנה הגדולה ביותר, שאמורה לקום ב-2013, היא תחנת דורעד שבאשקלון.

 

המכרז להקמת התחנה התפרסם כבר ב-2001 ו-O.P.C התמודדה בו לבדה וזכתה בשנת 2003. המכרז בוטל בהתערבות החשב הכללי דאז במשרד האוצר, ירון זליכה, עקב טעות של 130 מיליון שקלים שנעשו בו לטובת החברה, אך בסופו של דבר חודש לאחר שסכום הזכיה חושב מחדש, בלחץ שר התשתיות לשעבר, בנימין בן אליעזר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי עזריאלי סופה חורף מזג אוויר
צילום: אביגיל לושי
צילום: סיון פרג'
יולי עופר
צילום: סיון פרג'
מומלצים