שתף קטע נבחר

אורי שני: גם המפעלים אחראים לירידת מפלס ים

כמה ימים לאחר הקמפיין שהשיקו מפעלי ים המלח אודות תרומתם לאזור, ופחות מיממה לפני ביקורו הצפוי של ראש הממשלה שם, אומר ראש רשות המים היוצא, אורי שני, כי כשליש מקצב הירידה של מפלס הים נובע מפעילות המפעלים

כמה ימים בלבד לאחר הקמפיין שהשיקו מפעלי ים המלח אודות תרומתם לאזור, ופחות מיממה לפני ביקורו הצפוי של ראש הממשלה שם, אומר ראש רשות המים היוצא, אורי שני, כי כשליש מקצב הירידה של מפלס ים המלח נובע מפעילות המפעלים באזור.

 

שני, שנשא דברים בכנס פורום תאגידי המים והביוב שמתקיים באזור, העריך בהקשר זה כי פרויקט תעלת הימים ייצא בסופו של דבר לפועל משום שלדבריו במצב הקיים "אין ברירה אחרת למנוע את התייבשות ים המלח ולספק מים לתושבים לאזור".

 

פרויקט זה, מתעתד כזכור להזרים 2 מיליארד קוב מים בשנה ממפרץ אילת לים המלח, ולשמש בדרך מפעל התפלה שיספק מים בעיקר לתושבי ירדן, אולם הבדיקות המבוצעות על ידי הבנק העולמי בנושא טרם גיבשו מסקנה חד משמעית באשר להשלכותיו. 

 

ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מחר באזור, מתקיים על רקע המלצת החברה הממשלתית להגנות ים המלח (חל"י – י.ד) על ביצוע קציר מלח לעצירת עליית המפלס באזור הדרומי.

 

המלצה זו אומצה לאחרונה על ידי שר התיירות סטס מיסז'ניקוב והשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן – שקראו להטיל את מלוא המימון על פעולות הקציר על מפעלי ים המלח. על פי התחשיבים שבוצעו על ידי חל"י עולה כי פעולות הקציר יעלו בין 5-7 מיליארד שקלים.

 

במסיבת עיתונאים משותפת שכינסו השניים לאחרונה, קראו השרים גם להעלות את גובה התמלוגים שמשלמים המפעלים למדינה. כי"ל, שבבעלותה מפעלי ים המלח, הודיעה כי תהיה מוכנה לקחת רק חלק בעלויות השיקום והנושא מצוי בימים אלה בשלבים סופיים של מו"מ בין נציגי המפעלים לנציגי משרד האוצר.

 

מלחמה שלום ומים

עם זאת, את מרבית דבריו בכנס הקדיש שני דווקא למשק המים והזהיר כי למרות מפע ההתפלה המתקדם שישראל מצויה בעיצומו, הרי שמדובר במשבר מים אזורי שסופו אינו קרוב. "המשבר הוא אזורי והוא לא הולך להסתיים. מה שנגמר- זו רק הסכנה הקיומית של ישראל לאי יכולת לספק מים לתושביה", אמר.  

 

שני הזהיר עוד כי "העובדה שלירדן, סוריה והרשות פלסטינית אין יכולת עצמאית לספק מים לתושבים באופן שוטף תשפיע על מערכת היחסים של מדינות אלה עם ישראל, עד כדי כך שזה יכול להוות סכנה עיקרית למלחמה".

 

עוד הזהיר כי הסכנה הגדולה ביותר למדינת ישראל בהסדר שלום כיום עם שכניה תהיה הפסד של מאגרי המים באקוויפר ההר, המצויים בחלקם תחת שליטת הרשות הפלסטינית. לדבריו, "משבר המים החמור במזרח התיכון קיים בכל המדינות שסביבנו, מלבד לבנון. יש מדינות בהן מקבלים מים פעם בשבוע, אך המשבר הוא אזורי ולא הולך להיגמר. האוכלוסיה תגדל, ויחד עם זה - כמות המים תקטן".


פורסם לראשונה 26/06/2011 21:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים