שתף קטע נבחר

חופש בכיתה במקום בים, "כדי להגשים חלומות"

התלמידים בתיכון הממלכתי היחיד בבית שמש מעדיפים לבלות את רוב החופש הגדול לא בפייסבוק או בבריכה. כן, ממש ללמוד. "המורים עשו לנו שטיפת מוח שצריך בגרות טובה"

יום שלישי, 11:00. נערים ונערות מרחבי הארץ נהנים מכל רגע מהחופש הגדול ומבלים בחופי הים, בבריכות, בקניונים ובמקומות אחרים שהקיץ קורא אליהם. ממש באותו הזמן, בית ספר תיכון בבית שמש דווקא ממש לא שומם. הוא שוקק חיים.

 

בכיתה אחת מתקיים חוג במתמטיקה ובכיתה האחרת מתגברים את מקצוע האנגלית. במקביל, יושבים עשרות תלמידים בספרייה ומשננים מילים בערבית. יש אפילו אימוני ספורט.

 

יש נערים שיגידו שזוהי סצינה מסרט אימה, אבל זהו רק עוד יום שגרתי בחופש הגדול בבית הספר התיכון בבית שמש שמפעילה רשת "ברנקו וייס" - התיכון (כיתות ז'-י"ב) הממלכתי היחיד בישוב, שמונה כ-1,200 תלמידים. "המורים בבית הספר עשו לנו שטיפת מוח שאנחנו חייבים להצטיין בלימודים כדי להגשים את החלומות שלנו בעתיד", מספרת בחיוך טל, תלמידת כיתה י"א שמנצלת את ימי הקיץ כדי להתכונן לקראת שנת הלימודים הבאה.


קיץ בספריה. "העיקר שנקבל תעודת בגרות טובה" (צילום: אוהד צויגנברג)

 

טל, שמעדיפה לבלות את החופש בין דפי הספרים, מציינת שלא כל התלמידים בבית הספר כמוה. פעמים רבות היא נאלצת להדוף את תחינות חבריה להצטרף אליהם לבילויים. "אנחנו לא נגררים אחריהם ומוכנים לוותר קצת על החופש שלנו, העיקר שנקבל תעודת בגרות טובה".

 

למרות המצב הסוציו-אקונומי הנמוך יחסית בישוב, כ-70 אחוז מבוגרי בית הספר זכאים לתעודת בגרות מלאה,

 דבר שגורם למנהלת עליזה בלוך לחוש גאווה גדולה. לא רק זה, גם לאחרונה בחר משרד החינוך בבית הספר כמוסד חינוכי מצטיין והערב יעניקו נשיא המדינה, שמעון פרס והשר גדעון סער תעודת הוקרה למנהלת בלוך.

 

"כל מי שיש לו תעודת זהות והוא בשכבת הגיל הנכונה מתקבל לבית הספר", היא אומרת בסיפוק, "אין לנו את הפריבילגיה לוותר על תלמידים חלשים, כי אנחנו לא מוכנים שהם ייזרקו לרחוב. המסר שלנו בבית הספר הוא שכולם מסוגלים ואם נכשלים, חוזרים על הבחינה שוב ושוב עד שמצליחים. התלמידים שלנו יודעים שבחיים לא מקבלים שום דבר במתנה ורק בעזרת נחישות והתמדה ניתן להגיע להישגים".

 

"החברים מהשכונה יחכו עם הכדורגל"

למרות העידוד והשאיפה להישגיות, בלוך לא שוכחת לציין כי "ההצטיינות" היא אישית ולכל תלמיד נבנה רף הישגים מיוחד המתאים ליכולותיו. כך שבעוד שישנם תלמידים שעבורם קבלת תעודת בגרות מהווה הישג אדיר, יש תלמידי מופת, שמבחינתם כל ציון מתחת ל-90 נחשב כישלון.


המנהלת עליזה. "תלמידים חלשים לא ייזרקו לרחוב" (צילום: אוהד צויגנברג)

 

בעקבות זאת, לאחרונה החליטה המנהלת להמשיך להפעיל את בית ספר, במתכונת כמעט רגילה, עד 10 באוגוסט. המטרה ברורה: התלמידים שנכשלו בשנה האחרונה יוכלו לתקן את ציוניהם, והאחרים יתחילו בהכנות לקראת שנת הלימודים הבאה.

 

למרות שמדובר בשיעורי רשות בלבד, המתקיימים בקבוצות לימוד קטנות, כ-500 תלמידים מכל השכבות בבית הספר מגיעים מדי בוקר ובמקום ליהנות בים או לשחק כדורגל, פותחים את מחברות.

 

טוב, האמת שלא כולם מאושרים, אבל הם מודעים לחשיבות שבדבר. "אין ספק שזה מבאס ללבוש חולצת בית ספר גם בחופש הגדול", מודה רגב מי"א, "אבל אנחנו מבינים שאין ברירה וכדי להצליח בלימודים צריך להשקיע ואם צריך, החברים מהשכונה יחכו

לנו עם הכדורגל לשעות הצהריים".

 

משה, תלמיד כיתה י' שהגיע לשעורי תגבור במתמטיקה, מספר כי למרות הזמן שהוא נמצא בבית הספר, עבורו החופש הגדול לא נפגע. "המטרה שלי היא לסיים את י"ב עם תעודת בגרות איכותית ולכן בבקרים אני בא לבית הספר ובערבים אני מבלה עם חברים. החופש הגדול לא נהרס ואם רוצים אפשר ליהנות גם מהלימודים וגם מהבילוי עם החברים".

 

מרבית המורים, שמעדיפים לבלות זמן רב מחופשת הקיץ שלהם בכיתות, נמנים על סגל בית הספר וחלקם פנסיונרים של הוראה, שמוכנים לתרום מזמנם ולהתנדב. "לצורך הפעילות גייסנו תרומות מנדבנים שונים, אך עיקר המורים הם מתנדבים שמוכנים לתרום למען הקהילה", מספרת בלוך.

 

היא מסבירה כי "המוטו שלנו שאנו כבית ספר מרכזי בישוב, יש לנו עניין לקחת אחריות כוללת על בני הנוער ולשמש כמסגרת חברתית, מעין תנועת נוער, הפועלת גם בשעות הפנאי". כך, למשל מי שאין לו מחשב בבית, יכול לבוא לספרייה כדי לגלוש באינטרנט ובשעות אחר-הצהריים, תמורת עלות סמלית, ניתן להתאמן בחדר הכושר של בית הספר.

 

"הם באים בסוף ואומרים תודה"

לצד חוגי העשרה ותגבור של מקצועות הלימוד, מפעיל בית הספר בחופשה גם "מכינות חברתיות", שמטרתן גיבוש התלמידים וצוות המורים. אחת המכינות מיועדת לבוגרי כיתה ט', המסיימים את חטיבת הביניים. היא תימשך כשלושה ימים ותכלול מסע רגלי ולינה בחלקו הדרומי של שביל ישראל.


תלמידים בבית הספר. "החופש לא נהרס" (צילום: אוהד צויגנברג)

 

"כיתה י' זו כיתה חדשה וכדי להקל על תהליך הקליטה של התלמידים והמעבר לחטיבה העליונה, החלטנו לנצל את החופש הגדול כדי לצאת למסע משותף, שהמטרה שלו היא גיבוש של התלמידים והמורים", סיפרה מאיה, מחנכת של אחת הכיתות, שמקווה שכך תהיה לתלמידיה "נחיתה רכה". "זה נכון שהחופש הגדול מיועד גם למורים, אבל האמת היא שאני חשה סיפוק גדול מהמפגש עם התלמידים ואני מגיעה מדי בוקר עם חיוך

לעבודה".

 

מלבד הדחיפה להצטיינות, מעודד בית הספר את הגיוס לצה"ל. לאחרונה גם זכה בשבחים על כך ש-30 מבוגריו יתגייסו יחדיו בחודש הבא ליחידה מובחרת, במסגרת פרויקט "עתידים".

 

"זה דבר גדול שבזמן חופשת הקיץ, ילד מחליט מיוזמתו לבוא לבית הספר ולוותר על הבילוי עם החברים בים", אמר חבר ההנהלה, סגן אלוף (במיל') צור נצר, שלפני שנתיים החליט לעבור הסבת מקצוע להוראה. "העבודה שלנו היא סוג של שליחות. התלמידים יודעים שהערך המוסף שלנו המורים, הוא שאנחנו כאן עבורם כל בוקר וכל ערב ואם צריך גם בלילות, כי המטרה שלנו היא שמעבר לציונים, התלמידים יהיו קודם כל אזרחים טובים ותורמים לחברה והדבר היקר ביותר מבחינתנו זה שהם באים בסוף השנה ואומרים לנו תודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא נגררים אחרי החברים לבילויים"
צילום: אוהד צויגנברג
צור נצר. "כאן כל בוקר עבורם"
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים