שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

אוסף חייקין: טרומפלדור, בן גוריון, וטיול למצרים

בני המשפחה שעלו מרוסיה בראשית המאה ה-20 אספו לאורך השנים תיעוד של כמה מהדמויות הבולטות של היישוב, לצד רגעים משפחתיים ופרטיים מרתקים. חלק שני בסדרה

כאשר התחלתי לעלעל בארכיון הצילומים המופלא של משפחת חייקין, חשבתי שיהיו רק שני פרקים לסיפור המשפחה. עם ההתעמקות בתצלומים הסתבר לי כי יש בהם חומר רב ומגוון הקשור לראשית הישוב העברי בא"י.

 

לאברהם חייקין ואשתו (לבית לוריא) שחיו בפולטבה-אוקראינה, נולדה בשנת 1895 בתם בת-שבע.

בשנת 1909 נולד בנם, זיאמה. משפחת חייקין הייתה משפחה ציונית-סוציאליסטית ברוסיה, והיתה מעורבת בהקמת ההגנה העצמית של היהודים בעירם כנגד הפוגרומים. בת-שבע למדה מדעי הטבע ובשנת 1912 עלתה לא"י. אז החל הסיפור הארץ-ישראלי של בני המשפחה.

 

 

מעט היה כתוב על התצלומים שמצאתי בביתו של רמי חייקין, בנו של זיאמה, אבל אשמח מאוד אם מבין הקוראים יש המכירים את הדמויות ופועלם. אתם מוזמנים להוסיף עוד מידע בתגובות לכתבה. 


אברהם חייקין בקרב משפחתו ברוסיה. אברהם היה ציוני סוציאליסטי והיה ממקימי ההגנה העצמית של היהודים בעירו כנגד הפוגרומים בתקופת המהפכה הבולשביקית לאחר מלחה"ע הראשונה. אברהם עלה לארץ והיה עם בתו בקיבוץ יגור.

 

בת שבע, במסגרת פעילותה הציונית ברוסיה נפגשה רבות עם יוסף טרומפלדור בנושאי ציונות, תנועת "החלוץ" והגנה על קהילות ישראל בפני פוגרומים. בין התמונות הרבות מצאתי גם כמה עם דמותו של יוסף טרומפלדור. מצד ימין תראו אחד מהם. 


מבין תצלומים רבים שהיו כנראה באלבום של בת-שבע חייקין. בתצלום: גלויה ובה סופרים עבריים: ד. פרישמאן, ז. סעגאלאוויטש, ח.נ. ביאליק. 


תצלום קבוצתי עם דוד בן גוריון. (מי מכיר את הדמויות הנוספות?)


תצלום קבוצתי של הנהגת הישוב העברי בא"י. הצלם אברהם סוסקין.

אישים שזיהיתי: 1- יוסף שפרינצק, 2- יעקב חזן, 3- אהרון ציזלינג, 4- ברל רפטור, 5- בת-שבע חייקין, 6- גולדה מאיר, 7- עדה פישמן, 8- אבא חושי, 9- יהודה גוטהלף?, 10- פנחס לבון, 11- דוליק הורביץ? נשמח לקבל זיהויים נוספים. 


טיול ליד הפרמידות במצרים. 


קטע מכתב מהחבר נחום, אל חברו-זיאמה חייקין.

שניהם עבדו בהקמת מפעל החשמל בנהריים. בחודש פברואר 1931, (זיאמה כבר עבד במקום אחר) כותב נחום לזיאמה על קטסטרופה שהתרחשה במפעל החשמל: "הקיר נופץ, השלטרים נשברו ונקברו תחת האבנים".

לקריאת תמלול המכתב המלא  - לחצו כאן . 


קבוצת השומר הצעיר ס.ס.ס.ר, עוד בטרם הגיעם לעמק הירדן. עבדו ביבוש ביצות עמק חפר ובמפעל המלח שבעתלית, המופיע בצילום.


כבר עם הגיע הקבוצה לעמק הירדן היה זיאמה מראשוני פיתוח ספורט השחייה והשיט. בתצלום: על הסירה אלכס זייד במימי הכנרת. 


הורדת סירות לכנרת.


טיול חברי השומר הצעיר לנחל קדש. 


מבט לעבר החרמון המושלג 


טיול לחינדאג' (נחל דישון).


כזכור מהפרק הראשון, עזב זיאמה את חבריו בעמק הירדן על רקע אידיאולוגי ומגיע לחיפה. שם פגש את מרים לבית מרגלית שהייתה לאשתו. בתצלום הוריה של מרים: ברוך וחיה מרגלית עם הבנים (האחים של מרים) יהודה, דוד ואברהם. צולם באודסה 20 ליוני 1927.

מוצא משפחת מרגלית מפולין אבל בשנת 1920 נמלטו לרוסיה בעקבות פוגרומים. 


האחיות לבית מרגלית. עלו לא"י בשנת 1925. מרים (מימין) וציפורה (משמאל) אחיות תאומות

  

בפרק הבא, השלישי, נספר על פועלו של זיאמה בייסוד הפעילות הימית בארץ.

 

השבוע הלך לעולמו שמואל ינאי (סמק), אחרון מפקדי הפלי"ם ואיש רב פעלים לביטחון ישראל, לפני הקמת המדינה ובצה"ל, כך "בקול דממה דקה". אמצא דרך גם להביא את סיפורו כאן.

 

לכל הכתבות במדור "טיול לעבר ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוסף טרומפלדור
אברהם חייקין אביהם של בת-שבע וזיאמה
ברל כצנלסון עם זלמן שז"ר
חבריו של זיאמה חייקין – אנשי השומר הצעיר ס.ס.ס.ר מקימי קיבוץ אפיקים וכפר גלעדי
מרים וציפורה, אחיות תאומות
חוף הכנרת ליד גינוסר
מומלצים