שתף קטע נבחר

פעילי המשט: "חבלה גם בספינה שעגנה בטורקיה"

על פי המארגנים שרוצים להגיע לעזה, "נגרמו חבלות" לספינה האירית שהיתה אמורה לשאת כעשרים אנשי צוות: "אנחנו יודעים שישראל מספיק מתוחכמת". בירושלים שבעי רצון מהעיכובים

ישראל הצליחה לחבל בספינה נוספת שביקשה להגיע לעזה - והפעם דווקא בטורקיה, כך טען אמש (יום ד') פעיל בכיר בקרב מארגני פעולת המחאה. בשיחה עם ynet הוא אישר כי לספינה האירית "Saoirse", עליה היו אמורים להיות כעשרים פעילים, "נגרמו חבלות", והאשים את ישראל.

 

לדבריו, הוא שוחח עם אנשי הספינה בעת שעגנו בטורקיה, ואין ספק שמדובר בנזק מכוון. "זו היתה פגיעה מכוונת בלי ספק, האירים הוציאו את הספינה מהמים וזו פגיעה שנועדה להשבית את הספינה. הפעילים צילמו את הנזק והתמונות יוצגו היום במהלך מסיבת העיתונאים בדבלין".

 

עד כה, ניסו ראשי המשט לשמור על חשאיות והסכימו רק לומר כי הספינה עוגנת באחד מנמלי הים התיכון. למרות זאת, הביע הפעיל ביטחון בכך שמדובר במעשי ידיה של ישראל.

 "אנחנו יודעים שישראל מדינה מספיק מתוחכמת וכמה שניסינו לשמור על חשאיות ידענו שיש לה יותר מקורות מאשר לנו, ברור למי האינטרס לפגוע בספינה". לדבריו, "היו שומרים על הספינה, אבל עם ציוד צלילה ומיומנות קשה לעלות על מישהו שמגיע מתחת למים".

 

בימים האחרונים, לקראת יציאת המשט לדרכו, התרבו הדיווחים על תקלות ועיכובים. ממסמך פנימי שהגיע לידי ynet אף התברר כי בסופו של תהליך, פחות מ-300 פעילים ישתתפו בפעולת המחאה נגד הסגר בעזה - מספר הנמוך באופן משמעותי מכפי שציפו המארגנים תחילה.

 

עוד סרטון מהספינה. ברקע מתנוסס מה שנראה כמו דגל טורקיה (דקה 0:44)

 

מוקדם יותר היום, קרא ראש ממשלת אירלנד, אנדה קני, לישראל להימנע מפעולות שעלולות לפגוע בנוסעי הספינות שישתתפו במשט הבינלאומי, שאמור להתקרב בסוף השבוע לחופי רצועת עזה. "אני קורא לממשלת ישראל שלא לבצע שום פעולה שתגרום באופן כלשהו לפציעתם של הנוסעים במשט או לפגיעה בהם", אמר קני בבית התחתון של הפרלמנט בארצו.

 

לוחצים בכל הכיוונים

במקביל לדיווחים על תקלות, הביעו בירושלים סיפוק מן ההתפתחויות. משרד החוץ, יחד עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק, ממשיכים כל העת בשיחות עם מנהיגים מאירופה וכן עם סנטורים אמריקניים, כדי להפעיל לחץ לביטול המשט כולו. 

 

לעת עתה, על פי המידע שנמצא בישראל, המשט יתעכב שוב, וייצא ביום ראשון, ככל הנראה, ולא בשבת כפי שתוכנן.

"ממשיכים להפעיל לחץ, בכוונה שהמשט לא ייצא כלל לדרך. ישראל מעדיפה שהמשט לא יגיע לאזור, אבל אם יגיע, ומי שיגיע ייתקל בצה"ל. לא נאפשר כניסה לעזה בשום דרך", אמרו על רקע השלמת ההכנות של מערכת הביטחון.


 

תרגיל חיל הים (צילום: דובר צה"ל)

  

השבתת הספינות וצמצום הפעילים יצרו מצב בו רק הקיצוניים ביותר נשארו, או ה"פעילים המזוקקים" כפי שהם מכונים בירושלים. אלו יהיו גם הקשים ביותר לטיפול על ידי צה"ל. המטרה כרגע היא להמשיך להפעיל לחץ, בכל דרך אפשרית,  כדי לגרום לעיכובים, ולהוציא למשט את האוויר מהמפרשים.

 

מושל טקסס: "לשפוט אמריקנים במשט"

בירושלים מזכירים גם את סיפורה של העיתונאית ההולנדית חסנה אל מראודי שביקשה להצטרף למשט אך לבסוף החליטה לחזור בה -

 וכתבה על כך באתר החדשות ההולנדי המזוהה עם השמאל Joop (יופ) תחת הכותרת "מדוע לא אפליג לעזה עם הספינה ההולנדית".

 

היא החליטה לסגת לאחר שלא הצליחה לקבל תשובות על שאלותיה: "רציתי להצטרף כעיתונאית וכפעילה שמאמינה באמת ובתמים במטרתו של המשט לפרוץ את המצור הישראלי הבלתי חוקי על עזה, אבל לשאלתי מהיכן הגיע המימון קיבלתי רק תשובה מעורפלת ואת רשימת הנוסעים קיבלתי מאוחר מידי", כתבה מראודי, שהוסיפה כי המשט "חסר שקיפות. במקרה זה היה על מארגני המשט לשמש דוגמה".

 

לצד ישראל התייצב מושל מדינת טקסס, ריק פרי, שקרא לתובע הכללי בארצות הברית לנקוט בהליכים משפטיים נגד אזרחים אמריקנים המשתתפים במשט. פרי ציין כי הוא מודאג מכך ששתי ספינות הנושאות את דגל ארה"ב מתכננות לקחת חלק ביוזמה, שמטרתה לפרוץ את הסגר הישראלי על רצועת עזה. הוא הדגיש כי החוק הפדרלי בארה"ב אוסר על אזרחים לנקוט בפעילות ימית נגד מדינה ידידותית.

 

Read this article in English

 

 

 

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, עומרי אפרים ורונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמרו על חשאיות. הספינה האירית
המאמר של העיתונאים ההולנדית
מומלצים