שתף קטע נבחר

צילום: gettyimages imagebank

ספטמבר והכסף שלנו: גל פיטורים בדרך?

כולם מדברים על אינתיפאדה, אבל הכרה של האו"ם במדינה פלסטינית עלולה לפגוע בישראל גם כלכלית. סגירה של סניפי חברות בארץ, פיטורי עובדים והעלאת מסים עלולים לטלטל את המשק. בצמרת המדינית בטוחים: "לא ימוטטו לנו את הכלכלה"

הנהלת סניף של חברה בינלאומית בחיפה הודיעה ביום הראשון של חודש נובמבר למאות העובדים על כינוס דחוף של כל אנשי המפעל בשעה ארבע אחר הצהריים. "התייצבות חובה", נמסר לעובדים המוטרדים, העוסקים כבר שנים ארוכות בייצור מכשור מתקדם הנמכר ברחבי העולם. בארבע וחמש דקות, מול מאות עובדים, התייצב המנכ"ל.

 

מדינה בדרך - כותרות אחרונות ב-ynet

 

"קיבלנו הודעה ממטה החברה באירופה, שלנוכח הלחץ הבינלאומי שנוצר לאחר ההכרזה הפלסטינית באו"ם על עצמאות, והודעת כמה ועדי עובדים חזקים ביבשת כי הם מחרימים מוצרים המיוצרים בישראל, הסניף המקומי ייסגר בתוך כמה חודשים. לצערי, עליי להודיע לכם כי בתקופה הקרובה יפוטרו מאות עובדים, והחברה תסגור את המפעל בחיפה".

 


העצרת הכללית של האו"ם. "ב-OECD לא יוכלו להחרים אותנו" (צילום: AFP)

 

העובדים ההמומים לא ידעו כיצד להגיב. הגרוע מכל הגיע גם אליהם. רק לפני ימים אחדים שמעו כי חברת היי-טק בינלאומית נוספת המעסיקה מאות עובדים בישראל החליטה לסגור את שעריה, והשמועות על גלי פיטורים בתחום ההיי-טק הדירו שינה מעיני אלפי ישראלים. העובדים בחיפה קיוו שהחברה שלהם, בשל הסניף המפואר שהקימו בעיר הכרמל, לא תיכנע ללחץ הבינלאומי הגובר להחרים מוצרים ישראליים. אלא שהודעת המנכ"ל הפכה את הסיוט

למציאות.

 

התסריט הזה הוא אמנם פרי הדמיון, אך אינו תלוש מהמציאות. מומחים כלכליים, פרשנים ופוליטיקאים מזהירים זה כמה חודשים כי הכרזה חד צדדית של הפלסטינים על מדינה, תדחק את ישראל לפינה, ותהפוך אותה למצורעת ומבודדת, הן מבחינה מדינית והן מבחינה כלכלית. החשש הוא כי בדומה לדרום-אפריקה בתקופת האפרטהייד, תהפוך ישראל למדינה שיותר ויותר חברות בינלאומיות ומדינות מערביות יעדיפו להחרים, בעיקר בשל המשך שליטתה בגדה המערבית וחוסר נכונותה להפסיק את הבנייה בהתנחלויות. נשיא המדינה, שמעון פרס, כבר התריע על כך בעבר, והביע דאגה מהמגמה, שהחלה לאחר שבכמה מנמלי אירופה הודיעו שלא לפרוק סחורה ישראלית.

 

לנוכח החשש והסכנות הכלכליות כבדות המשקל, צפוי היה כי משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה יתנו דעתם לנושא וייערכו בצורה נאותה או לפחות יערכו עבודת מטה מקיפה לקראת האפשרות שהכלכלה הישראלית תינזק. אלא שלפי שעה, עושה רושם כי ישראל מעדיפה להשקיע מאמצים בעיקר בהיערכות דיפלומטית וצבאית לקראת מה שמוגדר במערכת הביטחון "אינתיפאדה שלישית", ובניסיון להשיג "מיעוט מוסרי", כפי שהגדירו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שיכלול בתוכו כשלושים מדינות מערביות ואירופיות שיצביעו באו"ם נגד הכרה במדינה הפלסטינית.

 

"מדינות תלויות בהיי-טק שלנו"

שר האוצר, יובל שטייניץ, סבור כי ישראל צריכה להיערך בעיקר בזירה הביטחונית. "ההצטרפות לקבוצת מדינות ה-OECD, שכוללת כשלושים מדינות, נותנת לנו סוג של ביטוח", אמר שטייניץ בשיחות סגורות. "אלה מדינות שאינן יכולות להחרים את ישראל. חברות ואיגודים שונים יכולים להחרים, אך לא מדינות. זה לא נותן חיסיון מוחלט, אבל זה מחזק אותנו. ישראל צריכה בעיקר להיערך אסטרטגית, ולומר את האמת: הפלסטינים לא רוצים לעשות שלום".

 


אינתיפאדת גדרות יכולה להביא לגיוס נרחב ופגיעה במשק (צילום: רויטרס)

 

במשרד האוצר נערכים בימים אלה בעיקר לאפשרות שהכלכלה הישראלית תצטרך להזרים מיליארדי שקלים למערכת הביטחון. אם תפרוץ אינתיפאדה שלישית, או שהפלסטינים יחליטו לפתוח ב"מלחמת התשה" על הגדרות, הרי שמערכת הביטחון תיאלץ להתמודד מדי יום ולאורך תקופה ארוכה עם מחאה מסוג אחר, שלא ברור כיצד תתפתח וכמה משאבים כלכליים היא תדרוש. "התלקחות יכולה לפגוע בכלכלה הישראלית", אומרים בכירים באוצר. "אנחנו נערכים ברצינות לאפשרות של מצבי חירום. עצם ההכרזה הפלסטינית אינה יוצרת בעיה כלכלית, אך התקלחות ביטחונית יכולה לשנות את התמונה כולה. אין כרגע סדרת דיונים מיוחדת לקראת ספטמבר, אך נערכים לכל אפשרות".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

בצמרת הכלכלית והמדינית הישראלית אין לפי שעה חשש ממשי מפני חרמות שיפגעו בכלכלה הישראלית. "חרם לא קורה כל כך מהר", אומר שר בכיר החבר בפורום השביעייה ובקבינט המדיני-ביטחוני. "ישראל מייצרת ידע ומפתחת תוכנות, אבל לא מייצרת את המוצרים הסופיים. החלק של ישראל בהיי-טק העולמי הוא משמעותי מאוד. אינטל למשל היא חברה שמשקיעה מיליארדים של דולרים בישראל, כולל השנה, למרות שהיא יודעת ומכירה היטב את ההשלכות של חודש ספטמבר. בלי ההיי-טק הישראלי, מדינות יתמוטטו. אנחנו שניים ביצוא היי-טק רק לארה"ב, ולכן אי אפשר להחרים אותנו".

 

שר האוצר סבור גם הוא כי אין מה לדאוג: הכלכלה הישראלית תישאר איתנה, והייצוא אינו צפוי להיפגע. "זה לא אומר שאי

אפשר לפגוע בכלכלה הישראלית", הסביר שטייניץ בשיחות סגורות, "אך לא ניתן למוטט אותה. המוצרים הישראליים משולבים במוצרים שונים, ואי אפשר להוציא אותם החוצה. קשה לזוז היום בתחום ההיי-טק בעולם ללא ישראל. מי יכול להרשות לעצמו לוותר על הדיסק און קי, למשל, או על מיקרו צ'יפים שמיוצרים בישראל למחשבים?".

 

שר האוצר נערך, עם זאת, לאפשרות של הידרדרות במצב הביטחוני, שתדרוש גיוס מילואים ופגיעה בפעילות המשק. פגיעה כזו עלולה, בסופו של דבר, להוביל גם לפגיעה בגביית מיסים. "זו הבעיה המרכזית שצריך להתרכז בה", סבור שטייניץ. "אני לא רגוע לקראת ספטמבר, אבל לא צריך להפריז בפגיעה האפשרית בכלכלה הישראלית".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אינתיפאדה שלישית? "לא צריך להפריז בפגיעה האפשרית בכלכלה"
צילום: אוהד צויגנברג
שטייניץ. חושב שלעולם קשה לזוז בלי ההיי-טק של ישראל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים