שתף קטע נבחר

מנהטן: העיתונות תוקפת את תובע שטראוס-קאהן

אחרי שמיהרה להאשים את יו"ר קרן המטבע לשעבר בפרשת אונס, התקשורת בניו יורק מפנה אצבע מאשימה לעבר התובע המחוזי, סיירוס ואנס. העיתונים צטטו עובדים בתביעה שסיפרו כי הוא התעקש על מעצר מיידי, בלי לערוך בדיקת רקע לחדרנית

חרב הפיפיות בפעולה: התפנית הדרמטית בפרשת האונס בו נחשד יו"ר קרן המטבע, דומיניק שטראוס-קאהן, מלחיצה את האמריקנים. הם מבינים שייתכן שעוד מעט ייאלצו לבקש סליחה ממי שעד לפני חודשיים נחשב מועמד מוביל לנשיאות צרפת, אחרי שהכניסו אותו למעצר באזיקים.

 

 

התקשורת בניו יורק מיהרה הלילה (א') להציג מראה של חשבון נפש, אך לא לעצמה: כעת מופנית האצבע המאשימה לעבר התובע המחוזי של ניו יורק, סיירוס ואנס, מי ששם את שטראוס-קאהן מאחורי סורג ובריח וגרם לו לאבד את תפקידו כיו"ר קרן המטבע הבינלאומית. ההאשמות שמופנות כעת לעברו של ואנס אף עשויות לעלות לו בתפקידו במוקדם או במאוחר.

 

ואנס, בן 57, הוא בנו של סיירוס ואנס שכיהן כמזכיר המדינה של הנשיא ג'ימי קרטר. הוא החליף לפני שנה וחצי את התובע הוותיק, היהודי רוברט מורגנטאו, בנו של הנרי מורגנטאו ששימש שר האוצר של הנשיא רוזוולט. ואנס זכה לתמיכה של 91 אחוזים מקולות הבוחרים כשנכנס לתפקיד, אולם כעת נראה שהקריירה שלו מתנדנדת.

"התובע התעקש לעצור את שטראוס-קאהן באופן מיידי" (צילום: רויטרס)

 

העיתון "ניו יורק טיימס" כתב כי הפרשה הנוכחית רק הוסיפה לרשימת צרותיו של התובע המחוזי של ניו יורק. פרשת דומיניק שטראוס-קאהן, שהיתה אמורה להיות גולת הכותרת של פעילותו, קרסה, והצטרפה לכשלונות נוספים של התובע.

 

"מאז שמר ואנס נכנס לתפקיד לפני 18 חודשים, צנח המוסר בחלקים שונים של המשרד, בין השאר בגלל פיטורים של כמה תובעים", נכתב בעיתון. "מערכת היחסים עם השותף העיקרי, המשטרה, הפכה לעיתים למתוחה, בגלל תחרות על נושאים רבים, לרבות השליטה על יוזמות נגד פשיעה".

 

"פגיעה בעיקרון הנחת הזכאות"

בשבועות שלפני קריסת התיק נגד שטראוס-קאהן, נכשלה התביעה במנהטן במשפט אונס של שני שוטרים שהואשמו בתקיפת אשה שיכורה. באותו משפט הורשעו לבסוף השוטרים בעבירה פחות חמורה. במקרה אחר נאלצה התביעה שלא להגיש אישומים בגין עבירות טרור נגד שני בני אדם, שנעצרו בחשד לתכנון פיגועים בבתי כנסת בניו יורק.

 

גורמים במשרדי התובע מאשימים את ואנס כי בחר להתמקד בתיקים מסויימים בשל הסיכוי שיפיקו כותרות. בפרשת שטראוס-קאהן דנו עורכי הדין של התביעה בשתי אפשרויות: לעצור את הבנקאי-פוליטיקאי הצרפתי מיד ולהגיש כתב אישום בתוך חמישה ימים, או לשחרר אותו בערבות מתאימה כדי לאפשר לתביעה לחקור את המקרה לפני שייעצר.

 

ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי ארבעה עובדים בתביעה של ניו יורק טענו שהתובע עצמו, ואנס, בחר במעצר ובהגשת כתב אישום מיידי. המהלך זכה לביקורת פנימית קשה, שכן לא בוצעה בדיקת רקע לחדרנית המתלוננת. עם זאת, ואנס התעקש על מעצר, בנימוק ששטראוס-קאהן עלול לברוח מארצות הברית.

 

הפילוסוף היהודי-צרפתי ברנאר אנרי לוי, קרא אתמול לאמריקנים במאמר באתר "דיילי ביסט" לחקור את הפרשה עד הסוף, ולהחזיר לשטראוס-קאהן את כבודו האבוד. הוא טוען שהקורבן האמיתי בפרשה הוא העיקרון הבסיסי בארצות הברית, של חזקת החפות.

 

"עקרון יסודי הוא שלאדם יש זכות שכבודו והגינותו יכובדו כל עוד לא הוכחה אשמתו", כותב אנרי לוי. "במקרה של דומיניק שטראוס קאהן זלזלו בעקרון הזה, והתחרו בהשפלתו והפיכתו למפלצת מהרגע הראשון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"להחזיר את כבודו האבוד". שטראוס-קאהן
צילום: AP
"מערכת יחסים מתוחה עם המשטרה". משפטו של שטראוס-קאהן
צילום: AP
מומלצים