שתף קטע נבחר

תורה מסין: ארבעה ניגשו לראשונה לבגרות בסינית

כבר היום היא השפה המדוברת ביותר בעולם, ואומרים שיום אחד היא תהפוך לחשובה יותר מאנגלית. כמאה תלמידים לומדים סינית בישראל, והיום ניגשו הראשונים שבהם לבגרות: "בהתחלה האותיות נראו לנו 'כמו סינית', היום זה כבר בא בקלות"

סינית אני בוחן אותך: ארבעה תלמידי כיתה י"ב היו היום (ב') לתלמידים הראשונים בישראל שניגשים לבחינת בגרות בשפה הסינית. שלושה תלמידים ניגשו לבגרות ברמה של 3 יחידות, ותלמידה נוספת - ליהי לביא מתיכון עירוני ד' בתל-אביב,  שאמה ילידת סין - ניגשה לבגרות ברמה של 5 יחידות לימוד.

 

איך נראית הבגרות בסינית ברמת 5 יחידות? לחצו כאן

ברמת 3 יחידות - לחצו כאן

 

בבחינה התבקשו התלמידים לתרגם קטעי קריאה מסינית לעברית ולהיפך, ולהפגין מיומנויות בתחום הדקדוק של השפה הסינית על-ידי השלמת משפטים ושימוש נבון בסימני פיסוק. "בהתחלה, לפני שלמדתי את השפה, האותיות נראו לי 'כמו סינית', אבל היום אני קוראת בקלות והאותיות נראות לי כמו מילים", אמרה בחיוך גאיה גבעון, תלמידת י"ב בתיכון הישראלי למדעים ולאומנויות בירושלים.


גאיה גבעון חורשת לבגרות. גם הכשרת המורים מתרחבת (צילום: גיל יוחנן)

 

לדברי גאיה, אמא שלה - שמתעניינת מאוד בתרבות הסינית - המליצה לה כבר לפני ארבע שנים ללמוד סינית באופן פרטי, שעתיים בשבוע, ולמזלה בדיוק השנה הודיע משרד החינוך על כניסתה של הסינית ללימודי הבגרות. גבעון סיפרה כי בסינית יש קרוב ל-4,000 סימניות, וכי כרגע היא מכירה רק כ-500 מהן. "סינית שונה מאוד מעברית, אין פה אותיות אלא רק סימנים, וכל סימן הוא מילה אחרת. אני יכולה בינתיים לנהל שיחות קצרות בסינית, ומקווה בעתיד ללמוד את השפה גם באוניברסיטה".


מתוך בחינת הבגרות בסינית. "למי שיידע סינית יהיה יתרון גדול"

 

למה בכלל לתיכוניסט ללמוד שפה שמדוברת במדינה רחוקה כל-כך? "כי אין ספק שהסינים הם הכוח העולה בעולם, ולמי שיידע לדבר בשפתם יהיה יתרון גדול על כל היתר", מסבירה גאיה. ליהי לביא מתל-אביב מוסיפה: "בגלל העובדה שאמא שלי מסין, בשבילי סינית ועברית הן כמעט אותו דבר, אבל אני מבינה את התלמידים הישראלים שאומרים שסינית היא שפה קשה מאוד, כי היא מאוד שונה מצורת הכתיבה שאליה רגילים בישראל. לדעתי חשוב מאוד ללמוד סינית, כי בשנים הקרובות היא תהפוך לשפה בינלאומית כמו אנגלית או צרפתית".

 

מאה כבר לומדים, 20 בתי ספר בדרך

לימודי הסינית הם יוזמה של שר החינוך, גדעון סער, שכבר עם כניסתו לתפקיד לפני כשנתיים הצהיר על הנהגת לימודי סינית במערכת החינוך. בהתאם למדיניות השר מונתה ועדת מקצוע עליונה שעסקה בהכנת המתווה המפורט לתוכנית הלימודים. כמו כן, המשרד מינה מדריכה ארצית לסינית, תמר קהת, לצורך הטמעת לימודי הסינית. במסגרת הלימודים למדו התלמידים את יסודות הקריאה והכתיבה בסינית והעמיקו בידיעת התרבות הסינית העתיקה.

 

כיום יש בישראל כמאה תלמידי סינית ב-12 בתי ספר - שבעה יסודיים וחמישה על-יסודיים. בשנת הלימודים הבאה צפויים להיכנס לתוכנית כ-20 בתי ספר נוספים, החל מהיסודי ועד לתיכון, מתוכם שני בתי ספר תיכוניים ועוד שבעה כיתות ז' בעיר לוד.

 מכללת לוינסקי פועלת לפתוח מסלול הכשרה למורים לסינית, וכן נפתח מסלול להכשרת מורים ללימודי סינית בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל-אביב.

 

"כיום סין היא מעצמה עולמית שלא ניתן להתעלם ממנה, הן בהיבט התרבותי והן במישור הכלכלי", מסביר ד"ר שלמה אלון, המפקח במשרד החינוך על הוראת השפה הסינית. "מדובר בשפה שעצם ידיעתה מקנה שער לתרבות עצומה מבחינה כמותית ואיכותית, ועל כן הכנסת לימודי השפה הסינית לתוכנית הלימודים מהווה מבט קדימה ומתן אפשרויות לתלמידי ישראל לחיזוק הקשרים הכלכליים והתרבותיים עם סין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחינת הבגרות בסינית. "תהפוך לבינלאומית כמו אנגלית וצרפתית"
גאיה גבעון. מקווה ללמוד סינית גם באוניברסיטה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים