שתף קטע נבחר
צילום: index open

מנות של קיץ: בשר מוקפץ וסלט שעועיות

החום והלחות החזירו למטבח של אלומה בליליוס את תפריט הקיץ. היום היא מציעה לכם להכין נתחי בקר מוקפצים (שישמחו כל קרניבור) וסלט של שתי שעועיות (שיפייס כל צמחוני)

הימים האחרונים עם הלחות שעלתה והחום שהפך לכמעט בלתי נסבל (המזגן עובד עכשיו על 23 מעלות ויש צלחת של מלון לנשנוש ליד המחשב), גרמו לקיבה שלי להודיע שהיא מוכנה לקבל רק אוכל קליל, כאילו הגוף שלי נכנס לכוננות קיץ ומבחינתו הוא מסוגל להתמודד רק עם אוכל קל, אך יחד עם זאת, גם משביע ועשיר, וכמובן צבעוני.

 

סוף השבוע האחרון אצל הוריי הוקדש לשיחה על סגנון האוכל שלי בין החורף לקיץ. הגעתי אליהם אחרי הקניות שעשיתי בנטעים, וכשפרקתי את השקיות כדי להכניס את המצרכים למקרר הוריי צפו במחזה הבא: 6 חבילות פטרוזיליה, אינספור מלפפונים, כמה עגבניות תמר אדמדמות, שעועית ירוקה טרייה מדהימה וכמה חבילות של נענע טרייה, קישואים קשים וטריים, 4 קלחי תירס ו-3 בצלצלים סגולים קטנים.

 תכולת השקיות העלתה חיוך על פניהם והם שאלו מה פשר הקנייה המוזרה, מיד העליתי באוזניהם את התיאוריה שלי- בחורף אני אשת החסות ובקיץ אני אשת ה"טאבולה" למיניהם.

 

הכוונה ב"טאבולה" היא לא בהכרח לסלט המקסים של הבורגול עם הפטרוזיליה, נענע ועגבניות, אלא השילוב של קטנית/פחמימה/דגן כלשהו עם השילוב הנ"ל של הירקות, שיכול ליצור ארוחה משביעה או תוספת מענגת למנת בקר מוקפץ, כפי שצירפתי למנה הנ"ל.

 

בחרתי ללכת על שילוב של סלט שעועית לבנה עם שעועית ירוקה. זו העונה לשעועית הירוקה, ואם חולטים אותה במים רותחים לכמה דקות ומצרפים אותה אח"כ לסלט, מדובר בתענוג גדול ותוספת מדהימה לכל סלט, ובכלל אני אישית מאוד אוהבת שעועית לבנה בכלל ושעועית ירוקה בפרט.

 

אז לפני שהצמחונים בורחים לכתבה אחרת, אני ממליצה לכם ללכת על מתכון הסלט הבריא והטעים כפי שהוא. הקרניבורים שביניכם יוכלו לצרף את הסלט כתוספת קלילה, צבעונית ולא שגרתית לבשר שאתם אוהבים להכין- סטייק, קציצות או סטייק חזה עוף בגריל.

 

טיפים:

  • שעועית לבנה: יש להשרות מראש את השעועית הלבנה במים, רצוי לילה שלם לפני השימוש בה. יש לבשל את השעועית עד שהיא מתרככת אך לא להגיע לרמה שהיא מתפוררת. אני אישית אוהבת להרתיח בפעם הראשונה את השעועית ואח"כ לשפוך את המים, לשטוף את הסיר ולחזור על הפעולה שוב, רק שהפעם אין צורך לשפוך את המים הרתוחים. אל תוסיפו מלח למים שבהם מתבשלים השעועית הלבנה, אלא רק לקראת סוף הבישול. מומלץ להוסיף עלי דפנה, מעט תימין ומעט רוזמרין - מה שייתן טעם אך לא ישתלט.
  • שעועית ירוקה: רצוי לקנות שעועית ירוקה טרייה דקה יחסית כך זמן השליקה שלה יהיה קצר והיא לא תהיה סיבית ולא גסה בהשוואה לשאר הסלט. הדרך הנכונה היא לבשל בישול ירוק. כלומר, להרתיח מים ולהמליח אותם. להכניס את השעועית הירוקה לכ-5-8 דקות (ללא מכסה) ברתיחה ולהעביר את השעועית למי קרח לעצירת הבישול. כך השעועית תשמור על הפריכות וצבעה יהיה ירוק עז.
  • עמידוּת: סלט שעועית יכול להישאר במקרר כמה ימים (אם לא חיסלתם אותו קודם לכן), לכן אני תמיד מכינה מראש כמות גדולה כדי ליהנות ממנה כמה ימים. בכדי שהסלט לא יחמיץ יש להוציא את הגרעינים והמיץ של העגבניות טרם חיתוכן לקוביות. נכון, המלאכה קצת מייגעת, אך התוצאה שווה את זה.
  • בחירת נתח הבקר: אני אישית לא מאוהבי נתח האנטריקוט. אני אוהבת את הנתחים הרזים יותר אבל עם הטעמים העזים כגון: שייטל, נתח קצבים (אונגלה) סינטה ולעיתים את קצוות הפילה - בלשון הקצבים הסטרוגנוף. במקרה של הקפצת הנתח, הכי טוב לבחור או בסטגרוגונוף, שייטל או באונגלה, אך ידי הצולה חייבות להיות ידיים מיומנות בכדי לא לייבש את הנתח. רצוי לעבוד מהר מאוד ולאכול את הנתח סמוך מאוד לצלייה.

 

סלט שעועית לבנה עם שעועית ירוקה

המרכיבים (ל-4 מנות):

לסלט שעועית לבנה עם שעועית ירוקה טרייה:

1/2 1 כוסות שעועית לבנה, מושרית לילה שלם ומבושלת

3 עלי דפנה

800 גרם שעועית ירוקה דקה וטרייה, חתוכה לאורך של 4-5 ס"מ

1 צרור גדול פטרוזיליה, קצוץ דק

1/2 צרור נענע (רק עלים), קצוץ דק

3-4 עגבניות תמר, חתוכות לקוביות ללא המיץ והגרעינים

2 בצלי שאלוט, קצוצים דק

2 שיני שום, מגוררות במגרדת דקה

1/4 כוס שמן זית

1/2 1 לימונים סחוטים

1 כף חומץ שרי

1 כפית מלח דק

1/4 כפית פלפל שחור גרוס דק

 

אופן ההכנה:

  1. שעועית לבנה: משרים את השעועית הלבנה למשך לילה שלם. רצוי להחליף לפחות 3 פעמים את המים בזמן ההשריה.
  2. מעבירים את השעועית והמים בהם הושרתה סיר ומביאים לרתיחה, שופכים את המים, שוטפים את השעועית ואת הסיר וחוזרים על בישול על לרתיחה, בפעם הזו לא שופכים את המים.
  3. מוסיפים לסיר השעועית את עלי הדפנה ומבשלים כחצי שעה עד 45 דקות. בודקים האם השעועית התרככה, אם כן  מוסיפים כף בהריון של מלח ומניחים להתבשל למשך כמה דקות. מעבירים את השעועית למסננת ושוטפים במים קרים, מניחים בצד.
  4. בסיר עם מים רותחים וכף מלח שולקים את השעועית הירוקה למשך 5-8 דקות. השעועית צריכה להישאר פריכה ולשמור על צורתה, ברגע שהיא מאבדת את צורתה זה אומר שהיא בושלה יתר על המידה. אחרי 5-8 דקות בישול מעבירים את השעועית למי קרח לעצירת הבישול. מסננים את השעועית ומעבירים לקערה.
  5. מוסיפים לקערה את השעועית הלבנה, הפטרוזיליה, הנענע, העגבניות ובצלי השאלוט.
  6. רוטב: בצנצנת נפרדת מערבבים יחד את השמן, המלח, הפלפל, החומץ, הלימון הסחוט, השום עד לקבלת תערובת אחידה אותה שופכים הסלט ומערבבים.
  7. מניחים לסלט לספוג את הרוטב כ-15 דקות לפני ההגשה. מתקנים את התיבול לפי הצורך.


סלט שעועית לבנה עם שעועית ירוקה (צילום: אריה פקר) 

 

נתחי בקר מוקפצים עם עגבניות שרי, שום ואורגנו טרי

המרכיבים (ל-4 מנות):

800 גרם נתחי שייטל / סטרוגנוף (קצוות הפילה), חתוכים לנתחים של 3X5 ס"מ

6 שיני שום, מגוררות במגרדת דקה

עלים מ-3 גבעולי אורגנו טרי, קצוצים דק

3 כפות שמן זית

3 כפות חומץ בלסמי

1/2 כפית פלפל שחור גרוס דק

3 כפות שמן זית לטיגון

1/2 כפית מלח דק או מלח ים אטלנטי

20 עגבניות שרי, חצויות

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את נתחי הבקר בשמן זית, אורגנו, שום, פלפל שחור גרוס למשך שעה מחוץ למקרר.
  2. במחבת לוהטת מטגנים את נתחי הבקר לכמה שניות מכל צד עד דקה סה"כ, ממליחים ומפלפלים מעט במידת הצורך.
  3. מוסיפים כמה עגבניות שרי בזמן ההקפצה- לא להקפיץ את כל הבקר במכה אחת אלה כל פעם במנות קטנות על מנת שטמפרטורת המחבת לא תרד ותבשל את הבשר  במקום לצרוב אותו. חוזרים על הפעולה עד שכל הבשר צרוב ועגבניות השרי מוקפצות.
  4. מגישים לצד הסלט או לצד תוספת חמה אחרת.


נתחי בקר מוקפצים עם עגבניות שרי, שום ואורגנו טרי (צילום: אריה פקר) 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלט שעועית לבנה עם שעועית ירוקה טרייה
צילום: אריה פקר
נתחי בקר מוקפצים על מצע סלט השעועיות
צילום: אריה פקר
מומלצים