שתף קטע נבחר

ליברמן: לא מוכן להתנצל בפני טורקיה, זו השפלה

ברק דוחף לפשרה עם אנקרה לפני פרסום המסקנות על המשט, שר החוץ מציג עמדה נצית: "התנצלות זאת לא פשרה, זאת השפלה והפקרת חיילי צה"ל". והגופות? "לאבו מאזן לא מגיעה שום מחווה, הוא נבזי. נלבן את העניין בפורומים המתאימים"

בעוד שבניו יורק ממשיכים להתנהל מגעים קדחתניים בניסיון להגיע לפיוס עם טורקיה, שר החוץ, אביגדור ליברמן, מציג את עמדתו - ובניגוד לשר הביטחון, רומז שאינו מוכן להתנצל בפני הטורקים על ההרג על המרמרה בשנה שעברה. "יש דברים שאנחנו מוכנים לדון עליהם ויש דברים שלדעתי לא. אני לא מוכן להתנצלות שתהיה פגיעה בכבוד הלאומי של ישראל, לא מוכן להשפלה ולהפקרת חיילי צה"ל".

 

המשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי) יעלון, נמצא בארצות הברית ודן עם נציגים של טורקיה, יום לפני שאמורות להתפרסם מסקנות ועדת החקירה שמינה מזכ"ל האו"ם, שבה חברים נציגים משתי המדינות. הצדדים מנסים להגיע לפשרה ונוסח מוסכם - והטורקים מתעקשים על התנצלות ישראלית.


ח"כ מופז והשר ליברמן בדיון בוועדה (צילום: גיל יוחנן)

 

"אין לנו עניין בחיכוך עם טורקיה ואנחנו בעד להסדיר את הויכוח עם טורקיה", הדגיש ליברמן, שדיבר בכנסת בדיון בוועדת החוץ והביטחון. "אין לנו ויכוח טריטוריאלי עם טורקיה ואנחנו מוכנים להגיע לפשרה. אבל התנצלות זאת לא פשרה, זאת השפלה וזאת הפקרת חיילי צה"ל".

 

לדברי שר החוץ, "אנחנו מצטערים על הרג אנשים מכל הארגונים ומכל הסוגים ומכל המדינות. אנחנו יודעים מה אנחנו מוכנים, ומצפים לנכונות וגמישות להגיע לאותה פשרה".

 

לגבי המשט, הסביר ליברמן כי "אין ספק שהגורם המרסן ביותר לעצירתו היה הלחץ שהופעל מכיוון ארצות הברית. הנכונות של הטורקים להגיע להפשרה במתיחות היחסים עם ישראל, נובעת בין השאר מהבעיות שנוצרו לדעתם כתוצאה מהמאבק".

 

"הצלחנו להסביר עצמנו היטב"

שר החוץ התייחס גם לפרשת החזרת גופות המחבלים לרשות הפלסטינית, שנגמרה בהקפאת המחווה לאבו מאזן, אחרי בלבול גדול בין הדרג המדיני לצבאי. "אני לא חושב שלאבו מאזן מגיעה מחווה כלשהי ממדינת ישראל", אמר ליברמן, למרות שראש הממשלה כבר אישר עקרונית את העברת הגופות.

 

"מי שמסתכל על המהלכים שמוביל אבו מאזן, הם מהמהלכים הקשים, הנבזיים והפוגעניים במדינת ישראל. זה מתחיל מהניסיון שלו להגיע להאשמות חמורות כלפי קציני וחיילי צה"ל בבית הדין בהאג. זו יוזמה שהוא אישית מוביל, אותו דבר ההחלטה החד צדדית במועצת הביטחון שהוא מוביל אישית - ולכן לא מגיעה לו שום מחווה אלא להפך. גם את הסוגיה הזאת נלבן ונברר בפורומים המתאימים".


אבו מאזן וארדואן בטורקיה. "סל תגובות חד-צדדיות" (צילום: רויטרס)

 

שר החוץ דיבר על כוונת הפלסטינים לבקש מהאו"ם הכרה חד-צדדית במדינה. "אנחנו כרגע עסוקים במיפוי המדינות ומנסים להגיע לאותו 'רוב מוסרי' כפי שאנחנו נוהגים כל הזמן. כפי שידוע, בלוק המדינות המוסלמיות והבלתי מזדהות כולל כ-130 מדינות ואנחנו לא רוצים לחיות באשליות".

 

"מדינות צפון אמריקה והאיחוד האירופי חשובות לנו", הדגיש ליברמן, "חשוב לנו להעביר את המסר שכל צעד חד צדדי יכול רק להזיק לתהליך ולסיכוי להגיע להסדר מניח את הדעת במזרח התיכון. לכן מנסים לשכנע את ראשי הקוורטט והאיחוד האירופי לרדת מיוזמה חד צדדית. לא רק משתדלים, מדי פעם מצליחים. הצלחנו להסביר עצמנו היטב - גם בנושא המשט וגם בנושא המטס".

 

אחרי שכבר איים "לבטל את הסכמי אוסלו" אם הפלסטינים ילכו לאו"ם, ליברמן הדגיש ש"צריך להיות ברור שהחלטה חד צדדית תחייב אותנו לתגובות חד צדדיות. ולא הייתי רוצה לראות את עצמי שם. יש סל תגובות חד צדדיות שישראל בהחלט הכינה".

 

ליברמן הביע חשש שהכרה במדינה פלסטינית תוביל לקבלת הרשות כחברה בבית הדין הפלילי הבינלאומי, "דבר שיכול להוות

בעיה משמעותית". הוא הוסיף כי "למרות שלמהלך אין משמעות מעשית, לא צריך לזלזל בו, בעיקר בשל חוסר הנעימות שההצלחה הפלסטינית יכולה לגרום לישראל".

 

בתגובה לדבריו, אמר ח"כ יצחק הרצוג (העבודה) כי "הגישה שאתה והממשלה מובילים לקראת ההצבעה באו"ם תבוסתנית, לא מקורית ועלולה להוביל את ישראל למצב קשה, מסוכן ומסובך. רק יוזמה מדינית אמיצה, לרבות תמיכה בהצבעה בתנאי שהפלסטינים יתחייבו למשא ומתן, יכולה לשנות את כללי המשחק. לצערי ברור שאיתכם זה לא יקרה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן בוועדה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים