שתף קטע נבחר

מאסר ראשון בעקבות "יום הנכסה": "בלתי נסבל"

בית משפט השלום בנצרת גזר 8 חודשי מאסר על תושב מג'דל שמס, שיידה אבנים אל כוחות הביטחון שניסו להדוף מפגינים סורים. השופטת לא חסכה במילים קשות, ואמרה שקל לשער מה היה דינו אם היה עושה את אותם הדברים בסוריה: "התייחסות סלחנית אינה באה בחשבון אם חפצי חיים אנו"

גזר דין ראשון בעקבות אירועי "יום הנכסה", שנגמרו בהפרות סדר ובהרוגים: נאסר שאער, תושב מג'דל שמס בן 37, נידון ל-8 חודשי מאסר, לאחר שהודה בעסקת טיעון בעבירות של תקיפת עובד ציבור בנסיבות מחמירות ובהתפרעות. הוא הודה כי יידה אבנים אל כוחות הביטחון, שעסקו בהדיפת הסורים שפרצו את הגדר. בנוסף, הוא נידון למאסר על תנאי ולקנס של 2,500 שקלים.

 

 

סגנית נשיא בית משפט השלום בנצרת, לילי יונג גפר, כתבה בגזר הדין כי בסוריה זה היה נגמר אחרת לגמרי: "נקל לשער מה היה עונשם של אותם אזרחים סורים שצבאו על גדר המערכת, אילו עשו הם כלפי כוחות הביטחון הסוריים מעשים כדוגמת מעשיהם של הנאשם וחבריו.


 

"מעשים כאלו לא מתקבלים בהבנה". יום הנכסה (צילום: ג'ורג' גינסברג)

  

לדברי השופטת, מדינת ישראל לא לוקחת דוגמה מהשלטונות בסוריה. "השופטים בישראלים מקפידים תמיד על ענישה שקולה, מאוזנת ואנושית, המתחשבת בנסיבותיו המיוחדות של כל מקרה ושל כל נאשם", הבהירה. "אולם אין בכך כדי ללמד - כפי שאולי סברו הנאשם וחבריו בטעות - כי היא מוכנה לספוג התנהגות מעין זו בלא תגובה הולמת".

 

"התנכלות כלפי כוחות הביטחון - תופעה בלתי נסבלת"

מגזר הדין עולה כי ביום הנכסה, בשעות הערב, ירו שוטרים רימוני גז על מנת לפזר את המפגינים הסורים. בתגובה, יידו המפגינים הדרוזים אבנים, בלוקים, מוטות ברזל ובקבוקים לעבר חיילים ושוטרים. גם הנאשם נטל חלק בהתפרעויות. במהלך המשפט, הגיעו הצדדים להסדר טיעון, ובמסגרתו הודה במיוחס לו.

 

השופטת הסבירה מדוע החליטה לגזור מאסר בפועל: "היעדרו של עונש מאסר עלול להעביר בטעות מסר ולפיו אין מדובר בעבירה או במעשים חמורים באמת, אלא במעשה של מה בכך ובמעידה שניתן להתייחס אליה בסלחנות".


"לא נספוג התנהגות כזו בלא תגובה הולמת". יום הנכסה (צילום: EPA)

 

לדברי השופטת, "התנכלות ואלימות כלפי כוחות הביטחון מתוך תחומי המדינה הינה תופעה בלתי נסבלת, שיש בה מעבר לחומרה הרבה שבעצם הפגיעה באנשי כוחות הביטחון, משום אלמנט של פגיעה בביטחון המדינה עצמה. במיוחד חמורים

הדברים כאשר פגיעה זו נעשית תוך כדי פעילות הגנה אינטנסיבית על גבולות המדינה, ובפועל, תוך סיוע לאותם אזרחי מדינת אויב הדורשים את רעתה של המדינה ומבקשים את נפשה".

 

השופטת אף קבעה, כי התייחסות סלחנית לתופעות מסוג זה אינה באה בחשבון בשום פנים ואופן. "על כל תושב ואזרח של מדינת ישראל לדעת, כפי שיודע כל תושב ואזרח של כל מדינה מתוקנת בעולם, כי מעשי אלימות כלפי אנשי כוחות הביטחון של המדינה, ובמיוחד תוך כדי פעילותם, תוך הפרעה ופגיעה בפעילותם וסיוע לכוחות עוינים - לא יתקבלו בהבנה כלשהי, וייענו בענישה ממשית ומחמירה, תוך העדפת האינטרס הציבורי, גם כאשר מדובר באנשים נטולי עבר פלילי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההתפרעויות ביום הנכסה. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים