שתף קטע נבחר

הצבעים של ארמניה: טיול שיביא לכם את הפריחה

חבל הטרנסקווקז שבארמניה מפגיש בין שני אזורים אקלימיים (מדבר מדרום ואזור גשום מצפון), היוצרים מגוון צמחייה ופריחה בין נופים עוצרי נשימה. ביקור בממלכת הצומח של מז' אירופה

בעונה חמה זו, כשאנחנו ספונים במזגנים וכמעט שכחנו מהאביב, כדאי לחשוב על חבל ארץ מיוחד - הטרנסקווקז שבארמניה. גן עדן של יותר מ-5,000 מיני פרחים וצמחים. זהו אזור הררי הפורח ממש בימים אלו ונמצא בין הים השחור לים הכספי וכולל את ארמניה, אזרביג'אן, צפון איראן ודרום גיאורגיה.

 

ארמניה ממוקמת במפגש שני אזורים אקלימיים - המדבר מדרום והאזור הגשום מצפון. את שני האזורים מאפיינים הרים גבוהים. קומבינציה זו יצרה את מגוון הצמחים הגדול וגם נופים עוצרי נשימה. בביקור בארמניה, המבקר מסוחרר די מהר ממרבדי פרחים מיוחדים, מרבדי פרגים מהממים בשדות ובצידי הדרכים, כרים קוצניים פורחים שהם בני-שיח המעטרים את המדרונות ושטחי אחו לבנים של כלניות, איריסים ועוד.

 

האקלים ברובה של ארמניה הוא יבשתי - כלומר הבדלי טמפרטורה גדולים בין יום ולילה ובין חורף לקיץ. בניגוד לשכנתה המערבית, טורקיה, יערות ארמניה נכרתו רובם למען הסקה בחורף בתקופות קשות. תקופה כזו היתה לפני 20 שנים. עם התמוטטות ברית המועצות זכתה ארמניה לעצמאות, אולם גם במלחמה עם אזרביג'אן ובקריסה כלכלית. רק כיום, לאחר 20 שנה, מתחילים לראות התאוששות מתקופה זו. עצים רבים נשתלים בפרויקטים בכל המדינה ופיתוח כלכלי ותיירותי ניכר.


מגוון צמחים גדול. מצלמים פריחה בארמניה (צילומים: ד"ר אורי פרגמן-ספיר)

 

גארני: האזור עם צמחים מרתקים

ירוואן היא בירת ארמניה, עיר תוססת הבנויה בסגנון סובייטי מסלעי טוף ורודים-אפורים-חומים. בקרו באצ'מיאזין - ה"ותיקן" של הארמנים, אולם אל תתמהמהו בבירה יותר מדי, ניתן לצאת ממנה לגיחות טבע מוצלחות של יום לכיוונים שונים. כך יצאנו לאזור גארני, שבו יש מקדש הלנסיטי על שפת מצוק ולמנזר גרהרד החצוב בסלע - תעודת ביטוח נגד רעידות אדמה הנפוצות כל כך בארמניה.

 

חפשו בשולי המנזר ובמקומות מקודשים בכל ארמניה את החצ'קרים - מצבות אבן חרוטות באומנות מופלאה. בקניון גרני מתחת למקדש יש מצוק משושים, מצוק שמראה את בריכת המשושים שלנו בגולן באור מגוחך. עמודי משושים בגובה 200-100 מ' היוצרים מראה מדהים, בנחל עצמו נחתכים המשושים ונראים כרצפת אריחים משושים ובצד השני של הנחל עמודי המשושים עקומים.

 

הצמחים באזור זה גם מרתקים: לאורך הנחל גילינו את הוורד הצהוב, אחד מהוורדים הלא מוכרים בעולם, שיח נדיר מאד של ארמניה ואיראן; בקירות רטובים ראינו בקעצור הצלצל - צמח עדין עם פרחים צהובים. מאזור גרני ניתן להמשיך בדרך עפר טובה לשמורת חוסרוב - שמורה יובשנית ובה נופי מדבר למחצה וערבות דגנים.

 

את המדרונות מעטרים שלל צמחים מרתקים, כמו קדדים כרקוציים, עריר הלבנון (כאן הוא צהוב, בניגוד ללבן המוכר לנו מהחרמון), פרג פוגקס עם פרחים כתומים חיוורים שעלי הכותרת שלהם כמו מקומטים כמו נייר קרפ, לוטוס גבליה ורוד הפרחים, קרקשית משולחפת, צמר מפוצל ועוד. בדרך חזרה לירוואן פגשנו עכובית עם פרחים ורודים, זוהי עכובית ורודה, קרובתה של עכובית הגלגל המוכרת בארץ. זהו גם האזור בו פורח בסוף אפריל עד תחילת מאי האיריס האלגנטי, אחד מאיריסי ההיכל, מהפרחים היפים בעולם, המאופיין בפרח ענקי דו-גוני.


 

"אוטובוס מודרני" בארמניה

 

פרג על עירי

אגם סוואן, הוא הגדול והחשוב באגמי ארמניה, גם אליו תוכלו להגיע בנסיעה קצרה מירוואן, בצד הכביש תוכלו לראות לפתע כתמי זפת, כשמתקרבים רואים שזה לא זפת אלא אופסידיאן, זכוכית געשית מיוחדת בצבע שחור או חום מבריק, שממנה מפיקים אבני חן ומזכרות הנמכרות בכל ארמניה. סוואן הוא אגם הררי שרום פני המים שלו הוא כ-2,000 מ'. בכל חורף הוא קופא ובקיץ חם מספיק לטבול בו רק בחודשי יולי-אוגוסט. חשוב למרוח קרם נגד השמש, הקרינה כאן חזקה במיוחד.

 

אגם סוואן הוא אחד משלושה אגמים גדולים ומקודשים במרחב - סוואן הארמני, ואן הטורקי ואורמיה האיראני. בחצי אי בחלקו הצפוני של האגם תוכלו ליהנות מכנסיות יפהפיות, הביטו גם למרגלותיהן, כאן יש מרבד פרחים מרהיב. הבולטים ביותר בו הם פרגים אדומים, נפית מוסין ומרוות לבנות. בין הפרגים האדומים תוכלו להבחין בפרג קטן יותר שצבע פרחיו ורוד, את הפרג הזה מצאנו לראשונה באזור ירוואן ולפני כמה שנים היה לי הכבוד לתארו כצמח חדש למדע ביחד עם מריאם אגבביאן, בוטנאית ארמנית המומחית לפרגים, קראנו לו, כמה מפתיע, פרג ורוד.

 

מסוואן מומלץ להמשיך בנסיעה לאורך גדתו המערבית של האגם למעבר סלים, תחילתו של המעבר בשטחים מוצפים אלפיניים המעוטרים בפרחי בכור-אביב ורוד, זכריני אלפיני, קלתת הביצות ועוד, בהמשך הכביש כדאי לעצור בקרוואן סריי - חאן פרסי יפהפה ששרד כאן מאות שנים. מאזור זה הדרך יורדת והמדרונות יבשים יותר, משובצים בעצי ערער רב-פירות היוצר יער ספר פתוח אופייני.


אחד משלושת האגמים הגדולים במרחב הארמני. פריחה ליד אגם סוואן

 

כדאי לעצור כאן וליהנות מפריחת כרבולת מקרינה - כרקוץ ורוד פרחים המוכר לנו גם מהחרמון, כחלית ההרים, גולנית כחולת-פרחים, אשבל אזוביוני ועוד ועוד. ירדנו כאן לראות את הפרחים לעצירה של 10 דקות ונשארנו יותר משעה והמשכנו רק בשל קוצר הזמן, לא היה "קוצר" בפרחים.

 

ממעבר סלים מומלץ להגיע לעיר המעיינות ג'רמוק, מעין קרלו-ויוורי הארמנית הבנויה מעל לקניון עמוק. בשדות בדרך אליה תוכלו להתפעל ממרבדי פריחה של דמומית עבת-עוקץ, סייפן סגול, פרגים, ורד צהוב ועוד. האזורים הנמוכים מתחת לג'רמוק הם חבל ארץ גדול הנקרא דרלגיס, עוד אזור מדברי ומיוחד מאד ובו ערבות דגן המלעניאל, שיחי שקד פנזלי, אשחר פאלס, צמחי כרבה מזרחית הדומה לגבסנית והיהלום שבכתר איריס ליקוטיס, פרח סגול מפוספס ויפהפה הפורח כאן בסוף אפריל.

בחלקו הצפוני של אגם סוואן ישנן כנסיות יפהפיות. כנסיית נורובנק

 

כלנית נרקיסית - אחד מהפרחים היפים של האזור

טיול טבע בארמניה משולב באתרים היסטוריים ובעיקר במנזרים יפהפיים, הפזורים דווקא בראשי גבעות באתרי הטבע. כך נהננו ממנזר נוראוואנק התלוי על מצוק נהר ארפה, ידוע בתבליטי הצלבים המיוחדים שעל קירותיו ומשמש כנקודת תצפית מרהיבה על האזור; וממבצר אמברד השחור הבנוי באזור האלפיני של הר הארגץ, הגבוה בהרי ארמניה.

 

בעליה לארגץ רואים יער נמוך של אלון גדול-אבקנים ובו סחלבים ממינים שונים, ברום גבוה יותר יש שטחים עשבוניים אלפיניים ובהם מגוון עצום של פרחים - סמוך לשלג הנמס פורחת פושקיניה בת-חצב, צמח בצל קטן הקרוב לבן החצב ומאופיין בפרחי תכלת-לבן יפהפיים; בן-חצב ארמני עם פרחים כחולים עמוקים, קורידלית נריניאנית, כדן שוויץ ומיני זהבית.

 

רחוק יותר מהשלג פורחת בת-כלנית אלבנית עם פרחים שעירים לבנים-סגולים ובכור-אביב גדול-גביע בפרחים צהובים, ביניהם מעטרים את השטח שיחי ערער דחוס הנראים כאילו גיהצו אותם לקרקע. עוד בארגץ פורחים - צבעוני יוליה האדום, איריס קווקזי הלבנבן ומזכיר את איריס א"י בארץ, סולננטוס האבקנים בתפרחות ארגמניות ושומתוק שלש-רגלי - קרובו של השום, צמח גבוה עם פרחים גדולים ורודים הגדל ממש מתחת למבצר.


פריחה צבעונית ליד אגם סוואן

 

צפונה של ארמניה הוא אזור נמוך ומיוער, כאן יש יער מגוון של עצים רחבי עלים נשירים ביניהם אשור מזרחי, אלון איברי, קרפינוס שדרי ועוד. מעל לקו היער בשטחים העשבוניים יוצרת מרבדים מרהיבים הכלנית הנרקיסית – אחד מהפרחים היפים והמרגשים של האזור – הפרח הוא פרח כלנית, אולם במקום פרח אחד, יש בקצה הגבעול כמה פרחים כמו בנרקיס (ומכאן השם). חפשו במרבדים הלבנים פרטים ורודי פרח, אלה נדירים יותר. בסמוך לכלניות גדל איריס ממוזלג, פרח גדול וסגול שלעיתים גבעולו ממוזלג לשני סעיפים הנושאים כל אחד פרח.

 

עמק האררט הוא הפרס הכלכלי שקיבלה ארמניה, כאן יש קרקע פוריה בזלתית בה מגדלים את כל צמחי המאכל. השטח מנוקד בכפרים קטנים, אל תחמיצו את סורנוואן - כפר בו מקננות חסידות רבות. מנזר חור ויראפ הקדום נמצא בשולי עמק האררט ממש למרגלות הר האררט על גבול טורקיה, במקום נכלא שנים רבות מייסד הנצרות הארמנית, גרגוריוס הקדוש, ולכן זהו אתר מקודש מאד לארמנים.

 

התצפית מכאן לאררט מרשימה במיוחד, אולם אל תשכחו את הצמחים על גבעת המנזר. כאן פורחים שומים, דורבנית ובר-דורבן ואפילו תרד מרובע - אבי תרד הגינה, צמח ממשפחת הסלקיים בעל פירות קוצניים (פתאום הבנו את ההיגיון בשם האנגלי spinach - spines - קוצים). ואם באבות צמחי מאכל עסקינן, נזכיר כי בארמניה גדלים רבים מהם - תפוח מזרחי, שיפון ווילוב, חיטת אוררטו, מיני אגס, שזיף מפושק, דובדבן מתוק, שקד פנזלי, מיני חסה ועוד.


התצפית מכאן לאררט מרשימה במיוחד. מנזר חור ויראפ

 

הסטונהנג' הארמני

דרום ארמניה היה אזור נידח עם שירותי תיירות עלובים עד לא מכבר, אולם כל זה השתנה עם בניית מלונות ברמה טובה והרכבל הארוך בעולם בקניון וורוטאן. קניון זה הוא אחד מהמרשימים שראינו, מדרונות תלולים המכוסים בשיחיה וחורש מלאי פרחים והמתחם של מנזר טאטב המרשים בקצה השני. מומלץ לנסוע ברכב בכיוון אחד ולחזור ברכבל החדש, שיוט נעים של כ-10 דקות מטאטב בקו אופקי לצד השני של הקניון.

 

בין הפרחים הבולטים כאן הם דיקטמנוס לבן - צמח זקוף ומדהים עם פרחים ורודים חוורים, קרוב משפחתם של ההדרים; איריס רעוף - צמח היוצר גושים יפים עם פרחים צהובים גדולים, מיני יערה וחבושית ואפילו חלביב יווני הפורח בפרחים חומים מיוחדים בנחל למטה באזור גשר השטן - גשר טבעי מעל לזרם מים שוצף.

 

עוד בדרומה של ארמניה יש לבקר בקרהונג, מעגל אבנים פרהיסטורי בעל משמעויות מסתוריות ("סטונהנג' הארמני"). כרגיל הפרחים מפתיעים גם כאן, מצאנו את אחד מהאיריסים הנחבאים, אבל היפים, איריס חד-אונות, צבעו אפרפר וכולו משורטט בקווים שחורים-ארגמניים. עוד באותו אזור פורח פרג מזרחי בפרחים אדומים ענקיים ודרדר יזהובי - צמח לא קוצני עם תפרחות לבנות, בטיול המצאנו לו שם חיבה - "הדרדר הכחול הלבן".


משורטט בקווים שחורים-ארגמניים. איריס חד-אונות

 

מהעיר גוריס כדאי להמשיך דרומה לאחד מסעיפיו האחרים של קניון וורוטאן עם הירידה לקניון הביטו על המדרונות אותם מעטרים שיחי אשמר קוצני, פיקוס התאנה - תאני בר והמרגש מכולם רימון מצוי - אלה רימוני הבר המערביים ביותר בעולם, מכאן הם נפוצים מזרחה עד למרכז אסיה. לא נשכח את המצוקים בהם פורח ציפורן מזרחי.

 

עוד באזור חפשו את איריס הפרדוקס (אותו ראינו גם בצפון ארמניה), איריס מיוחד סגול כהה שעלי העטיף התחתונים שלו נראים כמו דבורים שחורות גדולות. מאזור גוריס - וורוטאן מומלץ לסוע עוד דרומה לחבל מג'רי (לא תצליחו לבטא שם זה בארמנית שנשמע משהו כמו מר'רי), אזור מדברי נמוך יותר הגובל באיראן ובו עוד שלל פרחים חדשים.


הפרחים מפתיעים גם כאן. קרהונג

 

הביקור בארמניה כולל חוויות רבות, בשבוע - 10 ימים ניתן לראות את האטרקציות העיקריות בארץ מופלאה זו, מומלץ להגיע ליותר זמן ולחזור בכמה עונות. לא הזכרנו מספיק את הארמנים, מוכי שואה, אולם מקבלי הפנים, חייכנים ואוהבי ישראל. עם של כ-3 מיליון איש במדינה שגודלה כישראל וחצי המוקפת במדינות מוסלמיות, עם 8 מיליוני ארמנים בגולה (נשמע מוכר?).

 

ולא הזכרנו את המטבח הארמני עם לחם נייר (לבש), ממולאים מופלאים, ירקות ועשבים טריים, עוף ברוטב אגוזי מלך, מחרוזות סוג'וך (אגוזי מלך חרוזים בשרשרת ועטופים בנוגט של סילן ענבים או דובדבנים), ריבות וולניה ועוד ועוד.

 

כל ביקור בארמניה הוא טעימה קטנה מהטבע המרשים בה, לאחר כל ביקור אני נשאר בתחושה שיש עוד כל כך הרבה לראות; אני תמיד חוזר ורואה עוד פרחים ונופים שלא חוויתי. את הרשמים הבוטניים מארמניה כתבתי בספר עם פרופ. אלאונורה (נורה) גבריאליאן שנקרא Flowers of the Transcaucasus. נורה היא גדולת הבוטנאים בארמניה של היום, תלמידתו של פרופ. ארמן טחטג'אן - מגדולי הבוטנאים בעולם שעבד בארמניה, סנט פיטרסבורג ומיזורי ונפטר ב-2009 בהיותו בן 99. כל בוטנאי כזה שהולך לעולמו לוקח איתו ידע עצום וניסיון שאין לו תחליף.


מדרונות תלולים המכוסים בשיחיה וחורש. קניון וורוטאן

 

ספרי פרחים מומלצים לאזור וזמינים באינטרנט:

1. Flowers of the Transcaucasus and adjascent areas. 2008. Gabrielian and Fragman-Sapir. מדריך פרחים הכולל יותר מ-600 מינים שונים האופייניים לארמניה, אזרביג'אן, דרום גיאורגיה, צפ' איראן ומז' טורקיה. חסרונו במחירו הגבוה.

2. Mountain Flowers and Trees of Caucasia. 2009. Shetekauri and Jacoby. מדריך קטן עם כריכה רכה לצמחי ההרים של כל הקווקז. יתרונו בהתייחסות לעצים.

3. The Caucasus and its Flowers. 2006. Holubec and Krivka. ספר אלבומי יפה הכולל יותר מ-500 מיני צמחים של כל הקווקז, יתרונו בצילומים גדולים ומרהיבים ובמפות וטקסט אמין.

4. Flowers of Turkey. 2006. Pils. ספר צבעוני המכיל יותר מ-4000 מינים של כל טורקיה וזה כמובן יתרונו.

 

  • ד"ר אורי פרגמן-ספיר, מדען הראשי בגן הבוטני האוניברסיטאי בי-ם ומדריך טיולי פריחה בחברת "אקו טיולי שטח"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרג מזרחי
צילום: ד"ר אורי פרגמן-ספיר
צבעוני יוליה
צילום: ד"ר אורי פרגמן-ספיר
איריס ממוזלג
צילום: ד"ר אורי פרגמן-ספיר
פריחה באחו רטוב בארמניה
צילום: ד"ר אורי פרגמן-ספיר
פרג ורוד
צילום: ד"ר אורי פרגמן-ספיר
מומלצים