שתף קטע נבחר

לווייתן בידינו: הממשלה תתבקש לקבוע גבול ימי

שרי התשתיות, הפנים והחוץ הגישו את ההצעה במטרה למנוע מלבנון בעלות לכאורה על מאגרי גז פוטנציאליים בצפון ישראל. למרות החשש ממתן תירוץ למאבק של חיזבאללה, נטען בהצעה כי "אי פרסום העמדה הישראלית יכול להתפרש כהסכמה שבשתיקה לקו הלבנוני וכוויתור על שטחים בעלי פוטנציאל כלכלי"

שאף אחד לא יגנוב את מאגרי הגז: ממשלת ישראל תתבקש לקבוע ביום ראשון הקרוב את "קו התיחום הימי והאזור הכלכלי הבלעדי בים התיכון". ההצעה לאישור מוגשת על ידי שרי התשתיות, הפנים והחוץ - במטרה למנוע מלבנון להציג בעלות לכאורה על שטחי חיפוש מאגרי גז ונפט שנמצאים בצפון המדינה.

 

 

בדברי ההסבר להצעה חושפת המדינה שבאוגוסט האחרון קיבלה מחלקת האוקיאנוסים ודיני הים של האו"ם דרישה מלבנון לשרטט קו מים כלכלי חדש, שבאופן מפתיע פולש לשטחים שישראל הכריזה עליהם בעבר בעלות. אם לא די בכך, בנובמבר האחרון פרסמה לבנון קואורדינאטות חדשות שכוללות חלק משטחי החיפוש, בעיקר אלו שמשתייכים לרישיונות "אלון" שבבעלות נובל אנרג'י (47%) וקבוצת דלק (53%).

 

לטענת המדינה, "הקואורדינאטות שהפקידו הלבנונים באו"ם סותרות את הסכם סימון גבולות שלבנון עצמה חתמה עם קפריסין ב-2007", מסבירים שם, ומוסיפים שלאחרונה החלה חברה נורבגית לבצע חיפושי גז ונפט באזור הימי שמול דרום לבנון, מה שמגביר את חשיבות החלטת הממשלה בדבר קביעת הגבולות הכלכליים של ישראל.

 

חיזבאללה יטען שישראל סיפחה חד צדדית

כזכור, בדצמבר האחרון חתמה ישראל על הסכם רשמי מול קפריסין לקביעת גבולות המים הכלכליים, זאת לאחר ששר התשתיות לנדאו כבר הזהיר בעבר שישראל לא תהסס לנקוט בכל האמצעים שעומדים לרשותה כדי להגן על האינטרסים שלה.

 

ביולי אשתקד התייחס לראשונה בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה לטענות שנשמעו מצד גורמים רשמיים בלבנון לגבי קידוח תמר ולוויתן. גורמים בלבנון טענו כי יש למדינה זכויות בקידוחים אלה.

 

"הקידוחים שלנו מרוחקים 35 ק"מ מהגבול עם לבנון. אנחנו רוצים שלום. הבדיקות הססמיות שערכנו במשך עשר שנים מאפשרות לנו לראות בוודאות שגם בחלק הלבנוני של הים התיכון יש מספיק גז. אם הלבנונים ירצו את עזרתנו ויבקשו בדרך הנכונה, נשמח לעזור להם להגשים את חלומם ונעשה זאת למען השלום", אמר תשובה בהופעה בפני כנס מנהלים בכירים במיגזר החרדי שארגן העיתון החרדי "המודיע".

 

בהצעת המחליטים שתובא לדיון ביום ראשון מגלה המדינה ש"על פי הערכת אנשי מקצוע קיימת סבירות גבוהה באשר להימצאות מאגרי גז ונפט משמעותיים בשטח הימי שבמחלוקת עם לבנון", אולם הם מבינים שפרסום העמדה הישראלית עלול לשמש תירוץ נוסף להמשך ההתנגדות לכאורה בפי החיזבאללה, זאת בטענה שישראל סיפחה אליה שטחים באופן חד צדדי ואוצרות טבע לבנוניים. עם זאת, "אי פרסום העמדה הישראלית יכול להתפרש כהסכמה שבשתיקה לקו הלבנוני וכוויתור על שטחים בעלי פוטנציאל כלכלי משמעותי", מסכמים שם. הצעת ההחלטה צפויה לעבור ברוב קולות.

 

בהכנת הכתבה השתתפו ליאור גוטמן ותומר אביטל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח לווייתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים