שתף קטע נבחר

שערוריית האזנות הסתר: הצהובון הבריטי ייסגר

אחרי 168 שנה שבהן "ניוז אוף דה וורלד" התפרסם מדי ראשון, החליט איל ההון רופרט מרדוק לסגור אותו, בשל פרשת ההאזנות והפריצות שמסעירה את הממלכה. בין יעדי ההאזנה: קורבנות, משפחות שכולות ובני משפחת המלוכה

איל ההון רופרט מרדוק סגר הערב (יום ה') את הצהובון הבריטי "ניוז אוף דה וורלד", בשל פרשת הפריצות וההאזנות שמטלטלת את הממלכה המאוחדת. המשטרה הבריטית חושדת כי אנשי השבועון פגעו ביותר מ-4,000 בני אדם, בהם משפחות שכולות, קורבנות, ידוענים ובני משפחת המלוכה.

 

ג'יימס מרדוק, בנו של רופרט ובכיר בתאגיד "ניוז קורפוריישן" שבבעלותו נמצא הצהובון, אמר כי ביום ראשון תתפרסם המהדורה האחרונה לאחר 168 שנה. מרדוק הבן כתב במזכר לצוות העיתון כי כל הרווחים מהגיליון האחרון, שלא יכלול פרסומות, יועברו "למטרות טובות". מדובר בעיתון-אח לצהובון היומי "הסאן".

 

בימים האחרונים כלי תקשורת בבריטניה דיווחו כי הצהובון שיבש חקירת רצח של נערה בת 13, מילי דאולר, שזעזעה את הממלכה בשנת 2002. בין היתר נחשף כי חוקר פרטי שפעל מטעם הצהובון חדר למכשיר הטלפון הנייד של הנערה, האזין להודעות במענה הקולי וייתכן שאף מחק כמה מהן.

 

"הגרדיאן" הבריטי דיווח אתמול כי בין קורבנות העיתון היו גם קרובי משפחה של נרצחים בפיגוע ברכבת התחתית בלונדון ב-7 ביולי 2005. הסקוטלנד יארד יצר קשר עם בני משפחה והזהיר אותם כי הטלפונים הניידים שלהם נפרצו.

 

אותו העיתון דיווח לפני כשנתיים על תחילת הפרשה. אז נאמר כי נפרצו התאים הקוליים של השחקנים ג'וד לאו וגווינת פאלטרו, הדוגמנית האוסטרלית אל מקפירסון וסגן ראש הממשלה הבריטי לשעבר, ג'ון פרסקוט.


הצהובון יירד מהדפוס לאחר 168 שנה (צילום: AP)

 

לשערורייה יש קשר גם לראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, שרק לאחר לחץ רב קרא לפתוח בחקירה נגד העיתון. עוד בזמנו כראש האופוזיציה, העסיק קמרון את עורך "ניוז אוף דה וורלד" לשעבר, אנדי קולסון, כיועץ תקשורת. קולסון התפטר מעריכת הצהובון  משום שאחד מכתביו נכלא בשל פריצה לטלפונים של אנשי משפחת המלוכה.

 

דובר מטעם קמרון אמר: "מה שחשוב כרגע הוא שמעשי העוול נחשפו, ושהאחראים יובאו לדין. ראש הממשלה הבהיר שהוא מחויב לחקירות ציבוריות בלתי-נלאות, כדי להבטיח שמקרים כאלו לא יישנו".  

 

עיקר האש של הציבור הבריטי הופנתה לעבר רבקה ברוקס, העורכת ב-2002, וכיום מנהלת בכירה ב"ניוז-קורפ". ברוקס אמנם הודיעה כי לא ידעה על ההאזנות אך שאין בכוונתה להתפטר מתפקידה הנוכחי. במקביל, הודיעו חברות גדולות ובהן "פורד-בריטניה", להודיע על משיכת תקציבי הפרסום שלהם בצהובון. גם רשת המזון "טסקו" וענקית המדיה "וירג'ין" הודיעו כי הן שוקלות את צעדיהן. 


ראש הממשלה קמרון קרא לחקור לעומק את הפרשה (צילום: רויטרס)

 

חבר פרלמנט: "ברוך שפטרנו מניוז אוף דה וורלד"

הודעת תאגיד התקשורת הענק של מרדוק, שתכלול את פיטוריהם של רבים מ-200 עובדי העיתון, עוררה סערה בקהילה התקשורתית והפוליטית בבריטניה. בהודעת התאגיד נאמר כי חלק מהעובדים יוכלו לנסות להתקבל למשרות בכלי-תקשורת אחרים.

  

מזכ"לית איגוד העיתונאים הבריטי, מישל סטיינסטריט, הגיבה בהפתעה לפרסום: "מדובר בהלם אדיר, ההודעה שג'יימס מרדוק היה צריך למסור הייתה על פיטוריה של רבקה ברוקס. יש להעניש את הבכירים, ולא את העיתונאים העובדים".

 

"אנו עדים למעשה מדהים וחסר-תקדים. הוא בהחלט הולם את הזוועות המוסריות שעל בעלי העיתון להתמודד איתן, אך עדיין לא עונה על כמה שאלות. בכך שחיסלו את העיתון, עדיין לא חיסלו את הסיפור", אמר פרופסור איאן הרגריבס מבית הספר לעיתונאות בקרדיף.

 

אדריאן סנדרס,  חבר פרלמנט ליברל-דמוקרטי, אמר בתגובה: "האדם הציני שבי רואה בכך ניסיון להוריד לחץ מעסקת ההשתלטות של מרדוק על תאגיד השידור של סקיי (BSkyB). אני מקווה שאני טועה, אך לאור הניסיון של החברה הזאת, זו התגובה הנכונה".

 

טום ווטסון, חבר פרלמנט מטעם "הלייבור" טען כי הנושא רחב הרבה יותר מתחום התקשורת: "בואו נבהיר את העניין, הסיפור אינו שרופרט מרדוק סגר את העיתון, אלא המשפחות הבריטיות מרחבי המדינה שהראו את זעמן. זהו ניצחון לאנשים ההגונים, ואני אומר ברוך שפטרנו מעונשו של 'ניוז אוף דה וורלד'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רופרט מרדוק
צילום: AFP
הידיעה על מותה של הנסיכה דיאנה
צילום: AFP
מומלצים