שתף קטע נבחר

ליכודניק סוציאלי? יש דבר כזה

במקום לשמר את הבניין הסוציאלי המפואר שז'בוטינסקי חזה ולשפר אותו, נדמה כי הסולידריות החברתית בסכנה. משה כחלון ומירי רגב מוכיחים שאפשר גם אחרת

“אני לא רוצה לחיות במדינה בה אם מוסרת את בנה לגנון מיד אחרי הלידה וקשישים מתים כי אין להם איך לממן תרופות“, אמרה לי מכרה טובה, עולה מארצות הברית. הסיבה שעלתה ארצה היתה לחוש חלק מעמה. היא גילתה שישראל שואפת להיות אמריקה, היכן שעשירים לחוד ועניים לחוד.

 

בחודשים האחרונים חזינו במחאות חברתיות רבות החל ממחאת הקוטג׳, מחאות בנוגע לדיור בר השגה ומחאת הרופאים. כל המחאות נוגעות לעובדה שבישראל הפער בין העשירים לעניים הוא מהגדולים בעולם המערבי, לפי נתוני ה-OECD.

 

עברו כ-70 שנים מאז שזאב ז׳בוטינסקי ניבא את הבעיות החברתיות שישראל תעמוד בפניהן בתחילת המאה ה-21. הוא כתב את ספרו "חמשתם" ובו תיאר את חמשת המ"מים, עיקרי הדברים שעל המדינה היהודית העתידית שתקום להעניק לאזרחיה על מנת שיחיו בכבוד: מעון, מזון, מלבוש, מורה ומרפא.

 

חזון זה של אבי התנועה הרוויזיוניסטית היה סוציאלי במהותו בתוך הגישה הכללית של שוק חופשי. חזונו נראה רחוק מאוד בישראל של המאה ה-21. אמנם בנינו כאן מדינה לתפארת, אולם במקום לשמר את הבניין הסוציאלי המפואר שז'בוטינסקי חזה ולשפר אותו, נדמה כי הסולידריות החברתית שהציונות ביקשה לייסד עומדת בסכנה.

 

בתי רפאים לעשירים במקום דיור בר-השגה

בתחום המזון: במקום להגביל את מחירי הקוטג׳ עלו הצעות לייבא חלב מחו"ל. מדוע שלא נתמוך בתוצרת הארץ וגם נשמור על רמת מחירים סבירה באמצעות הגבלת מחירים, כפי שהיה לפני 2008?

 

בתחום המרפא: במקום לפתח את מערכת הרפואה בישראל, שנמנית על המתקדמות בעולם והצודקת שבהן, הרופאים צריכים לשבות על מנת לקדם את עניינם. הפתרון המוצע לבעייה הוא הפרטת מערכת הבריאות. האם הפרטת הרפואה היא החזון עבור אלפי החולים בישראל? האם נבחין בין איכות הרפואה לפי מידת היכולת הכלכלית של אדם? האם גם כאן נראה אב שמתחנן לתרופות לילדיו כמו בפלורידה?

 

בתחום המעון: קחו את ירושלים לדוגמה. במקום לבנות בנייה רוויה עבור זוגות צעירים וסטודנטים, נבנים בעיר הבירה של ישראל אך ורק בתי רפאים לתושבי חוץ - בנייה עבור עשירים. ואילו סטודנטים וזוגות צעירים אינם יכולים לקנות דירה ומחירי השכירות במרכזי הערים מרקיעים לשחקים, ללא הגבלה וללא פיקוח. האם איננו רוצים שילדינו יוכלו לבנות בית בארץ ישראל?

 

מנהיג הליכוד לשעבר, מנחם בגין ז"ל, ידע לחבר בין משנתו של מורו ורבו, ז'בוטינסקי, לידי מעשה. בשנת 1977 החל בפרויקט שיקום השכונות הידוע. בגין ודאי לא שיער לעצמו שגם בשנת 2011, יש מי שצריך שיקום שכונות ועזרה כלכלית בסיסית על מנת "לגמור את החודש" כאשר צלחתו ריקה.

 

כיום, יש חברים בתנועת הליכוד המבצעים הלכה למעשה את משנתו של ז'בוטינסקי. דוגמה אחת היא חברת הכנסת מירי רגב, שנלחמה נגד העלאת המע"מ על הפירות והירקות ונלחמת לטובת דיור בר-השגה בישראל. דוגמא נוספת הוא השר משה כחלון, הנאבק למען הורדת המחירים לצרכן בתחום התקשורת.

 

הדוגמאות הללו מוכיחות שזה אפשרי. הימין בישראל יכול לשאוף לבנות חברת רווחה צודקת, סוציאלית, שבה הפערים בין העשירים לעניים לא גדולים. זה לא רק בגלל משנתו של ז'בוטינסקי או מכיוון שה- OECD דורש, אלא כדי שנהיה חברה שוויונית וצודקת, ולא נטפח פערים כמו באמריקה.

 

הכותב הוא חבר הדור הצעיר בליכוד. בוגר החוג למדע המדינה ויחסים בין לאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סער יעקב, לע"מ
הדגם של מנחם בגין
צילום: סער יעקב, לע"מ
מומלצים