שתף קטע נבחר

אם אני "אובר קווליפייד" מה הבעיה בעצם?

המונח האנגלי "אובר קווליפייד", שכבר מזמן עבר גיור, מאלץ מועמדים רבים לחפש משרה אחרת כיוון שהם מוכשרים מדי. אם תדגישו שאתם רוצים את הג'וב מאהבה ולא מכורח ותתאימו את קורות החיים, תגדילו את הסיכויי לזכות בתפקיד הנחשק

שחר בן ה-47, הוא איש אשכולות. במשך הקריירה שלו עסק בניהול מכירות ובמקביל למד לשני תארים ראשונים ותואר שני. כיום שחר נמצא בין עבודות והחליט לחפש עבודה בתחום המכירות, כאיש מכירות.

 

 

למה שאדם בעל שלושה תארים וניסיון עשיר בניהול מכירות, יחפש עבודה בתפקיד זוטר יחסית למה שהוא מסוגל? הסיבה במקרה זה, היא אישית: שחר החליט שהוא רוצה "להוריד הילוך" ולעבוד בעבודה שתיתן לו הנאה, משכורת שתספיק למחייה והכי חשוב – שעות עבודה שיאפשרו לו להגיע הביתה ולבלות את הזמן שהוא רוצה עם משפחתו.

 

בשלב הראשון, שחר כתב קורות חיים: הוא הבליט בקורות החיים את הניסיון הניהולי שלו, את היכולות שלו בהנעת אנשים ופרויקטים, הדגיש את ההשכלה המרשימה שלו ואת הראייה האסטרטגית שלו. הוא היה בטוח שעם ניסיון מרשים כמו שלו, תוך שבוע, גג שבועיים יחטפו אותו לכל תפקיד של מנהל תיקי מכירות, או איש מכירות שטח, הרי הוא עשה הרבה מעבר לזה...

 

"מצטערים, אתה Over Qualified לתפקיד"

אך לא כך היה - שחר קיבל מעט מאוד פניות, אם בכלל. גם כשכבר זומן לראיון עבודה, לא התקבל. במקרים שבהם הסבירו לו מדוע הוא לא מתאים לתפקיד, התשובה הייתה "אתה מאוד מרשים אותנו, אבל מצטערים, אתה Over Qualified לתפקיד".

 

כששחר פנה אלי, בסדנא למציאת עבודה, הרגשתי שעומד מולי אדם מאוכזב שלא מצליח להבין מה מצופה ממנו בתהליך חיפוש העבודה.

 

בשלב הראשון הסברתי לשחר את החששות של המעסיקים לגביו:

• שישתעמם בתפקיד, בגלל רזומה תפקידים מעניינים שכבר עשה בעבר

• שלא יוכל לקבל מרות ממנהל פחות מנוסה ומשכיל ממנו, ולרוב גם יותר צעיר

• שהוא רואה בתפקיד קרש קפיצה לתפקיד בכיר יותר ולכן, יאבד עניין מהר

• שאולי בכלל אין טעם לחזור אליו כי הוא מצפה לשכר גבוה מהשכר שמוצע לתפקיד

 

כששיקפתי זאת לשחר, הוא ישר שאל אותי "רגע, ומה לגבי הראיונות המעטים שהוזמנתי אליהם, למה אז לא קיבלו אותי, הרי ראו מי אני בקורות החיים?"

 

ביקשתי משחר לספר לי איך התנהלו הראיונות שאליהם לא התקבל. הוא סיפר לי שהוא למד היטב על החברה לפני שהגיע לראיון והכין מראש הצעות ייעול. בכל ראיון, הוא הקפיד להציע לפחות הצעת ייעול אחת להתנהלות צוות המכירות בארגון, כדי שידעו כמה יש לו לתרום. בראיונות, שחר אישש את חששות המעסיקים מעובדים שהם over qualified לתפקיד.

 

הכנה עצמית

שחר התנהג כמו יועץ ארגוני שמגיע כדי לתת ייעוץ מקצועי למעסיק ובעצם הראה שהוא לא מסוגל לצאת מכיסא המנהל. הסברתי לשחר, שכשמחפשים עבודה בתפקיד נמוך בהיררכיה הניהולית, מקצועית או ההשכלתית משעשינו בעבר, יש לעשות הכנה עצמית לעניין:

  •  להגדיר את הסיבות שבגללן פונים לתפקיד. סיבות שמעידות שעושים זאת מאהבה ולא מכורח. במקרה זה, סיבות כמו "אין לי בררה אחרת" לא עוברות.
  •  להדגיש יכולות רלוונטיות למילוי התפקיד בקורות החיים. אין טעם להבליט יתר על המידה יכולות ניהוליות או תארים מתקדמים, אם זה לא רלוונטי לתפקיד.
  •  לא לנהל את החברה מכסא המרואיין, גם אם המראיין צעיר בגיל ובניסיון, יש לכבד אותו.

 

בשורה התחתונה, משיחות עם מנהלות גיוס אני יודעת שאנשים שהוגדרו כ-Over Qualified כן מתקבלים לתפקידים ומצליחים בהם. המשותף לכל אותם אנשים הוא היכולת שלהם להתאים את עצמם לתפקיד החדש, למקומם בהיררכיה הארגונית ולמילוי התפקיד באהבה.

 

יעל פרימק היא מאמנת אישית ומנחת סדנאות לניהול קריירה ב-AllJobs דרושים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראו מי אני בקורות החיים
צילום: shutterstock
צילום: אילן בשור
יעל פרימק
צילום: אילן בשור
מומלצים