שתף קטע נבחר

כל העולם מדוזות: נסגרו גם כורים ביפן ובסקוטלנד

לא רק בישראל סובלים: פרט לנזק לתחנת הכוח בחדרה, כמות המדוזות האדירה שנסחפה סתמה את מערכות הקירור של כורי הגרעין ביפן ובסקוטלנד. "סגרנו כאמצעי זהירות", אמרו שם

מכת מדוזות ברחבי העולם. לאחרונה גדל בעולם מספרן של המדוזות בשל ההתחממות הגלובלית, ובישראל סבלו מאוד מכך. מלבד הצריבות שחשו מתרחצים רבים בחופי הים, לתחנת הכוח בחדרה נגרמו נזקים. כעת מתברר שגם כורי גרעין ביפן ובסקוטלנד נפגעו מבעל החיים הימי וחסר החוליות.

 

בשבוע שעבר המשאבות ששואבות מי ים לצינון הטורבינות בתחנת "אורות רבין" בחדרה התמלאו במדוזות. גם בכורי הגרעין ביפן ובסקוטלנד סבלו מבעיה דומה. כמות המדוזות האדירה שנסחפה סתמה את מערכת הקירור של הכורים, שבעקבות זאת נאלצו להיסגר לזמן קצר.


"מפעל מדוזות". תחנת הכוח בחדרה בשבוע שעבר (צילום: AFP) 

 

דובר החברה שמפעילה את הכורים בשתי המדינות מסר: "הכורים נסגרו כאמצעי זהירות בגלל כמויות המדוזות הגדולות שסותמות את מערכות הקירור".

 

בינתיים, כאן בארץ נמשך עומס החום, אך מי שירצה להתרענן מעט בים עלול לסיים את הבילוי עם צריבה לא נעימה מאחת מהמוני המדוזות, שנמצאות בחופים. מהמכון לחקר הימים והאגמים לישראל נמסר כי לאורך חופי הארץ, מאשדוד בדרום ועד עכו בצפון, נמצא נחיל של מדוזות מסוג חוטית נודדת.


נאלצו להיסגר כאמצעי זהירות. תחנת הכוח בחדרה (צילום: רויטרס)

 

שולי הנחיל מגיע לקו החוף החל מאשקלון בדרום ועד לבת-ים בצפון. בתל-אביב נצפו בשבוע שעבר מאות עד אלפי מדוזות. מצפון לתל אביב - חלה ירידה במספר המדוזות בין הרצלייה לחיפה. בעכו מגיע הנחיל עד לקו החוף. עוד נמסר מהמכון, כי בכל חופי הארץ מדווח על צריבות רבות.

 

ביום חמישי האחרון בחופי הרצליה רבים חששו להיכנס למים. "מישהו נכנס בלי בגד ים, צרבה אותו שם מדוזה. יש לו חתך עמוק. שלחתי אותו לבית חולים", סיפר המציל.

 

לאחרונה פורסם מחקר חדש על מדוזות המזהיר מפני אסון אקולוגי. החוקרים התמקדו בהשפעת המדוזות על מעגל החיים ורשת המזון בים, ומצאו כי קצב הגידול שלהן - המוביל בהכרח לתמותה רבה יותר - עלול, בסופו של תהליך, לגרום לשחרור רב של דו-תחמוצת הפחמן לאטמוספירה.

 

העלייה הגדולה במספר המדוזות יוחסה לשינוי האקלימי ולהתחממות הגלובלית בשנים האחרונות, כמו גם לריבוי הדיג. העלייה בטמפרטורת המים - יחד עם היעלמותם ההדרגתית של טורפים כמו כרישים וטונה - הביאו לפי המחקר לתנאי מחייה אידיאליים עבור המדוזות ולפיצוץ באוכלוסייתן, שמשפיע על כולנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגים מדוזה בתחנת הכח בחדרה
צילום: רויטרס
מומלצים