שתף קטע נבחר

הקרב בין ארה"ב לעיראק על ארון הספרים היהודי

ב-2003 מצאו חיילים אמריקנים אוצר ספרים יהודים ותצלומים במרתפי המשטרה החשאית בבגדד. החומר הועבר לשיקום בארה"ב, בהבטחה שיוחזר. כעת טוענים העיראקים כי ארגונים יהודיים מונעים זאת. "צריך שיידעו שהיהודים היו חלק מההיסטוריה"

מספרי קודש מימי הביניים ועד ספרי ילדים בעברית, ארכיון יהודי שחולץ ממרתף מטה המוחבראת בבגדד ב-2003 עומד כעת במרכז מאבק בין ארה"ב לעיראק. האוסף התגלה על ידי חיילים אמריקנים במרתף ששימש את המשטרה החשאית של סדאם חוסיין, כשהוא ספוג מי ביוב. הוא הועבר למנהל הארכיון הלאומי האמריקני במרילנד, עד שגורמים בעיראק פתחו בקמפיין להשבתו. מאז השנה שעברה מתנהל מו"מ מריר וחסר תוחלת בין הצדדים על מועד ההחזרה.


הכתבים שנמצאו במרתף, ספוגים בביוב (AP)

 

ברקע נשמעות טענות מעיראק בדבר לחץ שמפעילים ארגונים יהודים כדי למנוע את העברת המסמכים

וצצות שאלות בנוגע ליכולת המרשימה שהפגינה ארה"ב בשמירה על האוסף היהודי, בזמן שאוצרות אסלאמיים נבזזו.

 

האוסף מכיל כתבים על קלף תצלומים, ספרים שהודפסו בבגדד, ורשה וונציה, בהם ספר קודש שיצא לאור ב-1568 ו-50 עותקים של ספר לימוד לילדים בעברית וערבית. הם חלק ממורשתה הקהילה היהודית שהיתה מהעתיקות והגדולות בעולם. כיום ככל הנראה חיים בעיראק פחות מעשרה יהודים.

 

על פי ההסכם שאיפשר את העברת הארכיון לידיים אמריקניות, ארה"ב מחויבת לשקם את החומרים לפני החזרתם לעיראק. בנוסף, נקבע שבגדד רשאית לקבלם בחזרה לידיה בכל שלב. הגורמים האמונים על מלאכת השיקום טוענים כי רק לאחרונה קיבלו לידיהם את שלושה מיליון הדולרים הדרושים לכך ואילו הגורמים המקצועיים בעיראק טוענים כי ביכולתם לטפל במסמכים בכוחות עצמם.


מסמך בספרייה הלאומית בעיראק. "מסוגלים לשקם בעצמנו" (AP)

 

בתגובה לחשש כי החומרים לא יהיה זמינים לחוקרים מחוץ לעיראק, בפרט לחוקרים יהודים וישראלים, הבטיחו בממשל העיראקי הבטיחו לשקם את החומרים ולהפוך אותם לנגישים באמצעים דיגיטליים.

 

ראש הספרייה והארכיון הלאומי העיראקי, סעד אסכנדר, טוען כי צוותו מסוגל לבצע את השיקום וכי על העיראקים להכיר את מורשתם.

הוא עצמו שייך למיעוט השיעי-כורדי שנרדף על ידי סדאם. לטענתו, העיראקים צריכים לדעת כי ליהודים היה חלק בהיסטוריה של ארצם.

 

גורם יהודי יוצא עיראק המעורה במו"מ בנושא בין וושינגטון לבגדד אמר כי בתחילה הייתה תקווה כי האוסף ישמש כערוץ תקשורת עם הממשלה העיראקית בנוגע לנושאים נוספים כגון שמירה על בתי קברות יהודיים בעיראק. אך לדבריו, העיראקים חשדו כי ארגונים יהודים אמריקניים מעורבים בעניין ומנסים למנוע את החזרת הארכיון וכך הוא הפך למכשול לשיחות עתידיות בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוקרת בספרייה הלאומית בעיראק
צילום: AP
כתבים בשיקום בארכיון העיראקי. תקווה לערוץ תקשורת בנושאים יהודיים אחרים
צילום: AP
מומלצים