שתף קטע נבחר

משרד האוצר: יש האטה בפעילות המשק

דו"ח "אורות אדומים" לחודש מאי מצביע על האטה ברוב המדדים הכלכליים: הייצוא בירידה, התעשייה בקיפאון מתמשך, היקף גביית המסים ירד בכ-2%, קצב האינפלציה ממשיך להיות גבוה ונרשמה גם ירידה במכירות ברשתות השיווק. שיעור האבטלה דווקא מספק בשורות טובות

אחרי חודשים רבים של צמיחה ונתונים מעודדים – האטה במשק הישראלי. דו"ח "אורות אדומים" שמפרסם היום (ב') משרד האוצר, מצביע על האטה ברוב המדדים הכלכליים בחודש מאי: הייצוא בירידה, התעשייה בקיפאון מתמשך, היקף גביית המסים ירד בכ-2% ברבעון השני, קצב האינפלציה ממשיך להיות גבוה ונרשמה גם ירידה במכירות ברשתות השיווק.  

 

האוצר מפרסם את דו"ח "אורות אדומים" אחת לחודש, והוא מרכז נתונים ומדדים כלכליים מרכזיים אודות המשק.

 

 

האוצר מפרסם את דו"ח "אורות אדומים" אחת לחודש, והוא מרכז נתונים ומדדים כלכליים מרכזיים אודות המשק.

 

תמרורי אזהרה - התעשייה בקיפאון

הפעילות הריאלית במשק הישראלי נמצאת במגמת ירידה ברבעון השני של השנה. מדד היצור התעשייתי (לחודש אפריל) ירד ב-1.6% ופדיון המסחר והשירותים לחודש אפריל ירד ב-0.6% אחוז. בנוסף לכך נרשמה ירידה במדד המכירות ברשתות השיווק לחודש מאי, מדדי המניות חזרו לרדת וחלה ירידה בסך ההנפקות בשוק ההון.  

 

גם ההכנסות המדינה ממסים ואגרות ירדו ב-0.5% לעומת חודש אפריל. בגביית מסים עקיפים חלה ירידה של 3.3% ובגביית מסים ישירים לא חל שינוי. ברבעון השני (בהשוואה לראשון) ירדו סך הכנסות ממסים בכ-2%.

 

בנוסף, התעשייה הישראלית ממשיכה להיחלש בעקבות ההאטה הכלכלית באירופה ובארה"ב והיחלשות הדולר אשר פוגעת ברווחי הייצוא. באוצר מציינים כי משבר החובות באירופה, לצד ההתאוששות בארה"ב שממשיכה להיות איטית מהצפוי, פוגעים בביקוש לסחורות מיובאות בארצות אלה. קצב היצוא הנחלש לעומת היציבות היחסית שנרשמת בקצב היבוא, גורמת לנתונים חלשים במאזן התשלומים של מדינת ישראל ולצמצום חד בעודף בחשבון השוטף.

  

לצד דו"ח "אורות אדומים", פרסמה היום התאחדות התעשיינים מסמך, המראה כי התעשייה הישראלית שרויה בקיפאון. על פי המסמך, היקף הייצור בתעשייה ירד בחודשים מרס-אפריל ב-0.1%, לאחר עלייה של 2.9% בינואר-פברואר. בחישוב שנתי, היקף הייצור הצטמצם באחוז מאז אמצע 2010 וירידה נרשמה בל המדדים התעשייתיים: גיוס עובדים, ייצור וייצוא לחו"ל.

  

"יש לנו כמעט שנה ללא צמיחה", אמר היום רובי גינל, ראש אגף הכלכלה בהתאחדות. גינל ציין את התלות של התעשייה בישראל בארצות אירופה וצפון אמריקה כגורם מרכזי להיחלשות, שכן בארצות אלה שוררת כעת אי ודאות כלכלית גדולה ולצד הירידה בביקושים נרשמות גם תופעות של העדפת תוצרת מקומית ("פרוטקציוניזם"). "שני שליש מהייצוא הישראלי מופנה לאירופה ולארה"ב, ושם קשה למכור כעת".

  

גינל ציין גם את שער הדולר הנמוך כגורם מרכזי להאטה בייצור. לדבריו, לאחרונה יש מגמה של העברת מפעלים למדינות אחרות, הן בשל חוזקו של השקל והן בשל האינפלציה בישראל, שגוררת דרישות להעלאת שכר.

 

"בשנים האחרונות הייצוא הוא 40% מהצמיחה. המשק הישראלי קטן ומשק קטן לא יכול לצמוח על ביקושים פנימיים. הנתונים הללו צריכים להדליק נורה אדומה אצל מקבלי החלטות. כושר התחרות של התעשייה הישראלית נפגע כבר 3 שנים, ואם לא יספקו פתרונות נראה יותר ויותר חברות עוברות למקומות אחרים". 

 

באוצר אמרו בתגובה כי הממשלה פועלת בכדי להגביר את כושר התחרות של המשק הישראלי, בין היתר,באמצעות פישוט חישוב המס והורדת שיעורי המס ובמתן סיוע ישיר לביצוע השקעות הוניות ולגיוס עובדים.

 

כמו כן, ציינו באוצר כי הפתרון לקיפאון בתעשייה מצוי גם, ואולי בעיקר, בהסטת כובד המשקל של הייצוא לשווקים חדשים, שאינם אירופה וארה"ב. "בכדי להגדיל את הפיזור של היצוא מישראל ולהקטין את התלות של המשק בביקוש של שוק ספציפי, הממשלה מפעילה תכניות המעודדות יצואנים לפעול בשווקים נוספים בעולם, כגון: סין, הודו וברזיל".

 

בינתיים, התברר היום כי הדאגה מהמצב הכלכלי בעולם וההשלכות שלו על ישראל לא פסחה גם על חדרי הדיונים בבנק ישראל. מפרוטוקול הדיונים על קביעת גובה הריבית במשק, שפורסם היום, עולה כי רוב נתוני המקרו מהעולם היוו שיקול מרכי בהחלטה שלא להעלות ריבית, למרות ההתייקרויות האחרונות.  

 

"עיקר החולשה מתרכזת בארה"ב, באירופה (ללא גרמניה) ובמספר משקים במזרח אסיה", נכתב בפרוטוקול. "בהתחשב בהאטה במשק העולמי והשפעתה השלילית הצפויה כבר ברבעון השני על המשק בישראל, בפערי הריביות בינינו למשקים החשובים בעולם, ובהתמתנות באינפלציה בפועל ובצפויה, המליצו שלושה מחברי הפורום על הותרת ריבית בנק ישראל ללא שינוי בחודש יולי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, יובל שטייניץ
צילום: אורי פורת
מומלצים