שתף קטע נבחר

פינוי לחי-בר? תוכנית להקמת ערי אוהלים בערבה

מנסים לתקן את אחד הכשלים במלחמת לבנון השנייה, חמש שנים אחרי - השרים וילנאי ואטיאס סיירו במועצות בדרום, אליהן יתפנו בשעת חירום עשרות אלפי אזרחים: "לא נראה עוד את עיר האוהלים של גאידמק". הבעיה: בתחומי המועצה רופא אחד בלבד

חמש שנים חלפו מחטיפת אלדד רגב ואודי גולדווסר, ממותם של 165 אזרחים וחיילים, מספיגת אלפי רקטות - וגם מפינוים של עשרות אלפי אזרחים, חלקם לעיר האוהלים שבנה ארקדי גאידמק. היום (יום ב'), יממה לפני שישראל תציין חמש שנים לפתיחת מלחמת לבנון השנייה, ביקרו שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס והשר להגנת העורף מתן וילנאי בשטח בערבה שבו יוקמו בשעת חירום ערי אוהלים, כלקח מאחד מכשלי המלחמה ההיא.

 

השרים וילנאי ואטיאס בחנו ביחד עם צמרת משרדיהם אתרים בערבה, שיהוו אתרי פינוי לאזרחים במקרים של מלחמה ופגיעה במרכזי אוכלוסייה. גם במקרים של רעידת אדמה, אסון טבע ואסון אקולוגי ישמשו אתרים אלו כאתרי פינוי, בהתאם לתוכנית שאושרה בסוף מאי השנה על ידי ועדת השרים להיערכות העורף, בראשות וילנאי. מוקדי הפינוי נמצאים בעיקר בדרום, בגלל ששם הסיכוי לנפילת טילים נמוך.

 

לפי ההערכות, בשעת חירום ייקלטו מעל 7,000 אזרחים בתחומי המועצה האזורית הערבה התיכונה - ביישובים עידן, חצבה, עין יהב, ספיר וצוקים. השרים ביקרו בשטח וראו את תשתיות החשמל והמים שכבר מוכנות למקרה שעיר האוהלים תצטרך לקום. עם זאת, בתחומי המועצה יש רק רופא אחד, והצרכניות מסוגלות לספק כמויות מזון קטנות ולא לאלפי אנשים.


השרים בדרום. החשמל מוכן, אבל רופאים אין

 

משרד הבינוי והשיכון הציג את תוכנית הפעולה שלו לשלבים מתקדמים יותר של פגיעה באוכלוסייה האזרחית, ובה בנייה מחדש ושיקום מבנים שנפגעו. בחבל הדרומי יותר, במועצה האזורית אילות, צפויים להיקלט כ-24 אלף איש - בפארק תמנע, בחי-בר ביטבתה, באזור מרכז המועצה, בפונדק הק"מ ה-101 ובשיטים.

 

150 שקל למפונה

על פי התוכנית, פינוי האוכלוסייה ייעשה בידי צה"ל או המשטרה, בהתאם לאופי האירוע. התוכנית אף כוללת מנגנון תשלום מיוחד - כל מפונה יזכה לתשלום חד-פעמי בסך של 150 שקל להשלמת פריטי ביגוד, וכן לתשלום נוסף לקניית מוצרי היגיינה, מברשת שיניים ותרופות דחופות. להורים לתינוקות יינתנו עוד 150 שקלים. הכספים יועברו לרשויות, והן ידאגו לממן את צרכי המפונים.

 

בסיור בחנו השרים את ההיערכות בשטח, את הבעיות העולות לאור פינוי אוכלוסייה גדולה לאזורים המיושבים בדלילות ודנו גם בשיתוף הפעולה הנדרש בין משרדי הממשלה השונים. מטרת החלטת הממשלה מסוף מאי להסדיר את נושא הטיפול במפונים ובמתפנים עצמאית, החל משלב ההחלטה לביצוע הפינוי ועד לחזרה למקומות מגוריהם.

 

השר וילנאי אמר בדרום כי "באמצעות תוכנית זו לא נראה יותר את ערי האוהלים של גאידמק. בזמן חירום יצטרכו לקלוט פה עשרות אלפי אנשים. אנחנו מגבשים תפיסה שלמה וביחד מקדמים תוכנית בכדי שתהליך הקליטה והשהייה של האזרחים בעיר האוהלים תהיה בצורה הטובה ביותר".

 

וילנאי סירב העריך מתי יגיע מצב החירום שידרוש פינוי לערבה: "משימת הממשלה היא לדחות את המלחמה, אך להיערך אליה אם תגיע". ראש המועצה האזורית ערבה תיכונה, עזרא רבינס, ציין במהלך הביקור: "אנחנו מעריכים כי בזמן חירום יגיעו לפה הרבה מתפנים בגלל הקרבה שלנו לבאר-שבע ולאילת. המועצה ביצעה לא מעט תרגילים בשנים האחרונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זכרונות מגאידמק. וילנאי ואטיאס בערבה
צילום: לע"מ
וגר אדם עם יען? בחי-בר ביטבתה
צילום: לע"מ
מומלצים