שתף קטע נבחר

"הציצי שלי ברשותי": סערה סביב חוק תחליף החלב

סוגיית ההנקה הסעירה תמיד אמהות ורופאים, ועכשיו נכנס גם ח"כ דני דנון לקלחת, עם הצעת חוק שנויה במחלוקת נגד חלוקת תחליפי חלב בבתי החולים. המתנגדות טוענות ב-"24 שעות" ב"ידיעות אחרונות" שזאת בריונות ש"נכנסת לנשים לחזייה"

ספק אם ח"כ דני דנון ציפה לסערה הזו. אבל הצעת החוק שלו שעוסקת בעידוד ההנקה הפכה למוקד של ויכוח יצרי בין פעילות פמיניסטיות, אמהות ובתי חולים, ולמקור לאלפי טוקבקים תומכים ומתנגדים ושיחות ערות בפורומים באינטרנט. כל אם מכירה את ההתלבטות שנולדת יחד עם התינוק - להניק או לא להניק?

 

 

המסר החברתי הוא חד משמעי: אמא טובה היא אמא מניקה. אבל זה לא כל כך פשוט - לפעמים התינוק חלש מדי, לעתים האם כואבת מדי. וישנן אמהות שפשוט מחליטות לא להניק. לעובדה שבתי החולים מחלקים תחליפי חלב לתינוקות במחלקת היילודים, ושהאמהות מקבלות עימן דוגמיות של המוצר הביתה עם השחרור - משמעותית מאוד בהחלטה של אמהות רבות בשאלה אם להניק או לא.

 

בשבוע שעבר אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק של ח"כ דנון (ליכוד‭,(‬ "חוק עידוד הנקה‭."‬ בהצעת החוק דורש דנון שבמקרים בהם יש צורך רפואי במתן פורמולה, או כאשר האם חותמת על טופס שבו היא מוותרת על ההנקה ובוחרת להזין את התינוק בתחליף חלב, יוסר מכלי האריזה של התרכובת "שם המוצר, שם המותג או כל פריט שיכול לזהות את הצרן".

 

אם החוק יעבור, נשים שירצו להזין את התינוק בתחליף חלב לא ידעו מה התינוק אוכל - וזה יקרה רק לאחר שישמעו הרצאה בנושא הפורמולות. תחליפי החלב לא יהיו זמינים כפי שהם היום, ולא יינתנו לכל דורש, בעקבות ביטול ההסכמים בין בתי החולים לבין החברות המייצרות את הפורמולה.

 

כל זה בניגוד למצב הקיים, שבו בתי החולים קשורים בחוזה עם חברות מסחריות שנבחרו במכרז, ומחלקים את מוצריהן באופן חופשי ובלעדי במחלקת היילודים.

 

הצעת החוק עוררה תגובות נלהבות בשל עידוד ההנקה, ותגובות נזעמות נגד פטרונותה של המדינה על החלטה כל כך אישית ואינטימית, ששמורה לכל אישה לגופה, ולתינוקה.

 

בתי החולים, כמובן, לא ממש מתלהבים מהרעיון להסיר את האלמנטים המזהים מעל הבקבוקונים - מה שאומר שיהיה עליהם להתנהל אחרת מבחינה כספית כשזה נוגע לתחליפי חלב.

 

התגובות השונות מעלות את התהייה, האם החוק המוצע באמת מעודד הנקה או שהוא פשוט מנסה להילחם בגופים המסחריים שמשווקים את תרכובות החלב?

 

"האחיות דחפו סימילאק"

גלית, אם לשניים בת ‭,33‬ תומכת בהצעת החוק של דנון. כשילדה בפעם הראשונה ניסתה להניק, ללא הצלחה. כשילדה את בנה השני התעקשה להניק, והרגישה שצוות מחלקת היולדות מנסה לעודד אותה דווקא להשתמש בתרכובות המזון לתינוקות - במקום להתעקש על ההנקה. "כשהגיע זמן השחרור, האחיות דחפו לי שלושה בקבוקי סימילאק ליד. אמרו לי 'תיקחי את זה איתך, שלא תהיי לחוצה‭.'‬ התינוק בכה, והאחות פתחה מול עיניי את אחד הבקבוקים, לקחה את התינוק מהידיים שלי ודחפה לו לפה ואמרה לי 'גם עכשיו, למה שתילחצי‭"?‬

 

גלית כעסה, "בעיקר על הקלות שבה עושים את זה. בהתחלה ההנקה מאוד קשה, ודווקא בזמן הקריטי הזה - כשהבקבוקים נמצאים בתינוקייה והאחיות מציעות את הפורמולות כאופציה שתגאל את האם מצרותיה - זו עצת אחיתופל שיכולה להרוס לאם ולתינוק את חוויית ההנקה‭."‬

 

הצעת החוק של דנון עוררה דיונים סוערים גם באינטרנט, במיוחד באתרי לייף סטייל ובפורומים בנושא אימהות ולידה. גל ברקן, מחברת ספר הילדים "הסוד המושלם‭,"‬ הכותבת טור שבועי באתר "סלונה‭,"‬ פירסמה מאמר תחת הכותרת "בריוני ההנקה". "לכאורה, מטרתה של הצעת החוק לעודד הנקה ולאפשר למתלבטים להתלבט ללא דריסת הרגל הגסה של חברות הפורמולה‭,"‬ היא כותבת. "למעשה זוהי בריונות מהסוג הגרוע ביותר‭."‬

 

ברקן פונה במאמרה לח"כ דנון. "תן לי לסבר את אוזנך, ח"כ דני דנון‭,"‬ נכתב, "ולספר לך שרוב הנשים שאינן מניקות לא בחרו בכך, אלא פשוט אינן מצליחות, לעתים בגלל שהתינוק עצמו קטן וחלש מכדי לינוק. לעתים, מי שלא הצליחה להניק בבית החולים תצליח אחר כך באווירה הרגועה והתומכת של הבית. הצבת שתי אופציות בפני היולדת והתינוק - הנקה או רעב - נראית לי קצת כמו התעללות בחסרי ישע. ואל תסביר לי שעם אישור בכתב תוכל היולדת לקבל פורמולה. מי ירכוש אותה? בתי החולים מתקציביהם השמנמנים? פרסומת לחברות הפורמולה היא מחיר קטן מאוד לשלם עבור שירות יקר מפז".

 

ברקן עצמה בחרה לא להניק. "למה? הציצי שלי ברשותי, ואני לא חייבת הסברים לאף אחד‭,"‬ היא כותבת. "בשני ההריונות האחרונים ילדתי בניתוח קיסרי מוזמן. במצב כזה הגוף אינו מוכן ללידה, ולוקח לו זמן מה להבין שעליו לייצר את הקולוסטרום, אותו נוזל שקוף ומזין שמקדים את החלב. הילדות שלי נולדו כמו גורי חתול קטנטנים, שניים וחצי קילו, ורעבות בטירוף. מציצה אחת מהפטמה הבהירה להן שאין שם שום דבר, והן פרצו בצרחות. וכך הן שתו בתאווה פורמולה מבקבוק‭."‬


בתיה"ח לא רוצים להסיר אלמנטים מזהים מהבקבוקים (צילום: index open)

 

לא מכבדים את הבחירה שלהן

יעל ברוידא, דוקטורנטית למשפטים שכתבה עבודת מאסטר בנושא הנקה, כתבה באתר "אוןלייף" מאמר נוקב על החוק, תחת הכותרת "כשגבר נכנס לנו לחזייה". לדבריה, "החוק לעידוד הנקה" דווקא לא נותן מענה לאמהות שרוצות להניק. היא מספרת כי ביקרה במחלקות יולדות בבתי חולים רבים ושמעה סיפורים מיולדות מרחבי הארץ, והגיעה למסקנה כי נשים מרגישות שלא מכבדים את הבחירה שלהן.

 

"אישה שלא מצליחה להניק תרגיש שהיא אמא לא מספיק טובה. יספרו לה במחלקה כמה זה חשוב להניק, אבל היא מתמודדת עם הקשיים לבד, ומרגישה שהצוות מנסה לדחוף לתינוק שלה תחליף חלב. אומרים לנשים 'תישני בלילה וניתן לו פורמולה‭,'‬ או 'אין עכשיו יועצת הנקה, בואי ניתן לו בקבוק‭.'‬ גם נשים שלא רצו להניק וגם נשים שרצו להניק הרגישו שמופעל עליהן לחץ מהכיוון הנגדי‭."‬

 

אירית, ‭,33‬ אם טרייה לתינוקת בת חצי שנה, ממחישה את דבריה של ברוידא - היא חשה כי תחליף החלב שמחולק בבתי החולים פוטר לעתים את האחיות מהעיסוק בסוגיית ההנקה. "דקות ספורות אחרי הלידה הניחה המיילדת את התינוקת על בטני וניסתה להדריך אותי בהנקה‭,"‬ נזכרת אירית. "הילדה הייתה כל כך זעירה, וחלשה מדי. הרגשתי אכזבה מעצמי. אחר כך ניסיתי שוב בחדר ההנקה בתינוקייה וגם שם זה היה קשה ומתיש, ולאחיות בית החולים לא היה מספיק זמן לסייע לי. אחת מהן הציעה לי לתת לילדה תחליף חלב 'בינתיים‭,'‬ לדבריה, כי 'אני מרעיבה את הילדה‭."'‬ בסופו של דבר, אחרי שבועות ארוכים של ייסורים, הזמינה אירית יועצת הנקה פרטית הביתה‭",‬והצלחתי להניק ואפילו ליהנות מזה‭."‬

 

שרון זלמנוביץ‭,'‬ יועצת הנקה בכירה, תומכת בחוק. "אני מברכת על כל פעולה שנועדה לחזק את הנורמטיביות של ההנקה‭,"‬ היא אומרת. "אבל אסור לייצר פנאטיות סביב הנקה. תינוקות נולדים כדי לינוק והפורמולות הן כמו תרופה - אם יש אינדיקציה וצריך לתת, אז נותנים‭."‬ עם זאת זלמנוביץ' מכירה בבעייתיות שהחוק יוצר. "הצעת החוק מתעלמת מהקושי הקיים בשטח. אם רוצים שההנקה תהיה טבעית, צריך לדאוג ליועצות הנקה ולאחיות תומכות הנקה בכל בית חולים".

 

בהצעת החוק שהגיש, ח"כ דנון כותב כי "הנקה היא התזונה המיטבית לכל התינוקות, כולל פגים, לפחות עד תום השנה הראשונה לחייהם‭."‬ אבל בראיון ל"ידיעות אחרונות" הוא מבהיר שמטרת החוק היא בעצם להוציא את החברות המפרסמות מחוץ לבתי החולים. "החברות 'משחדות' את בתי החולים במיליוני שקלים, ובתמורה לכך מחלקות שם את הפורמולות באופן בלעדי. השיווק שלהן מתוחכם, ויולדת שצורכת תחליף חלב בבית החולים תצרוך אותו במשך שנתיים. הוצאת החברות מבתי החולים תגדיל את שיעורי ההנקה‭."‬

 

"החוק ממעיט ביכולת האישה"

מנהל בית החולים איכילוב בתל אביב, פרופ' גבי ברבש, מתרעם על הצעת החוק. לדבריו אין אפשרות לכרוך בין ההיבט המסחרי בהצעת החוק לבין ההיבט האידאולוגי. "אין קשר בין העובדה שאני חותם על התקשרות עם חברת סימילאק או מטרנה לבין עידוד או מניעת הנקה‭,"‬ הוא אומר.

 

"מערכת הבריאות בעד הנקה, האחיות בבית החולים מעודדות הנקה, בנוסף ליועצת ההנקה - אבל לאישה יש את הזכות לבחור אם היא רוצה להניק או לא. החוק ממעיט ביכולתן של הנשים להחליט מה הן רוצות לעשות. לא ייתכן מצב שבו יעלימו לחלוטין את תחליפי המזון - אנחנו לא חיים במדינה טוטליטרית‭."‬

 

ברבש לא מכחיש כי בחירת התחליף המוצע נעשית לפי שיקולים כלכליים. "ברור שבית בחולים מציע לנשים את תרכובת המזון שנותנת את המחיר הכי טוב, אבל אין יתרון לתחליף אחד על פני האחר. כל התרכובות המשווקות קיבלו את האישורים הנדרשים על ידי משרד הבריאות. בדיוק כמו שאנחנו עושים עם תרופות - עורכים מכרז ובוחרים את התרופה הטובה במחיר הטוב ביותר‭."‬

 

ברבש לא מבין מדוע נכנסים לכיס של בית החולים תחת התירוץ האידאולוגי של עידוד הנקה. "אם אני יכול לחסוך עוד מיליון שקלים לטובת מערכת היולדות והיילודים בבחירה הזאת, למה שמישהו ימנע זאת ממני‭"?‬ הוא תוהה. "זו חוצפה להיכנס לתקציב בית החולים בשם אינטרס כביכול אידאולוגי. איך הבחירה שלנו בין סימילאק למטרנה משפיעה על הבחירה של האישה אם להניק או לא? ואם החוק הזה יעבור, בית החולים יצטרך להוציא סכומים שכיום אין לו - וזה עלול לפגוע ביולדות".

 

ח"כ דנון, מצדו, טוען שהצעת החוק מיועדת לעזור לאמהות - באם יעבור, החוק יביא להוזלה משמעותית במחירי התרכובות. "איש לא מתכוון לפגוע בחופש הבחירה של האישה. עם זאת החוק ימנע את דריסת הרגל הגסה של החברות.

 

בתי החולים ייאלצו לספוג את המימון שהחברות נותנות. הרי חברות לא נותנות מתנות סתם - האינטרס הוא ברור. אני חושב שהצעת החוק תגביר את התחרות בשוק ותאפשר כניסה של מתחרים נוספים, מה שיוריד את המחירים המופקעים של תחליפי החלב".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשים שירצו להזין את התינוק בתחליף חלב לא ידעו מה התינוק אוכל
צילום: liquidlibrary
מומלצים