שתף קטע נבחר

בצלם: נער פלסטיני אחד מ-835 זוכה מיידוי אבנים

בדו"ח מצוין כי מ-2005 הועמדו לדין 835 נערים וילדים פלסטינים שהשתתפו בהפרות סדר - 834 הורשעו. מרביתם נשלחו לכלא, בהם גם בני פחות מ-14. "הם נעצרים באלימות", נטען

ילדים מאחורי סורג ובריח. מבין משליכי האבנים הפלסטינים, לא פעם נתפסים על ידי חיילי צה"ל ילדים ונערים שנשלחים לתא המאסר הישראלי. ארגון בצלם פרסם הבוקר (ב') דו"ח ובו טענות קשות על היחס של הצבא ומערכת המשפט לקטינים פלסטינים העומדים לדין.


פלסטינים משליכים אבנים ליד תקוע. "פגיעה בזכויותיהם" (צילום רויטרס)

 

לפי הארגון, בין 2005 ל-2010 הוגשו כתבי אישום נגד 835 קטינים פלסטינים בגין ידויי אבנים.

בבצלם טוענים כי רק אחד מהנאשמים זוכה בשש השנים האחרונות. לטענתם, 93% מכלל הנערים והילדים שהורשעו בזריקת אבנים נידונו למאסר, כולל 19 ילדים מתחת לגיל 14. החוק הישראלי אמנם אוסר להחזיק קטינים בגיל זה במעצר, אך החוק הצבאי מתיר זאת.

 

מה דעתכם? הגיבו גם בפייסבוק של ynet 

 

מבין הנאשמים הקטינים בולטים 34 שהיו בני 13-12, 255 בגילאים 15-14 ו-546 שהיו בני 17-16. מבצלם נמסר כי 19 מהילדים שהורשעו, בני 12-13, ריצו עונש מאסר בפועל של כמה ימים עד חודשיים. בדו"ח נטען כי 26% מהקטינים בני 15-14 ריצו עונש מאסר של ארבעה חודשים ויותר, ובקרב הנערים, בני 17-16, כ-59% נשלחו לארבעה חודשים בכלא ואף יותר.

 

"הפגיעה בזכויותיהם של קטינים פלסטינים מתחילה כבר במעצר ובחקירה", טענו בבצלם. מהארגון נמסר כי "לא פעם הם נעצרים באישון לילה ונלקחים לחקירה לבדם, בלי שיוכלו להתייעץ עם הוריהם או עם עורך דין".

 

בבצלם אף מאשימים את הרשויות בפגיעה פיזית בעצורים הקטינים. "לעתים קרובות מופעלת נגדם אלימות במהלך המעצר והחקירה". בדו"ח נטען עוד כי "הפגיעה נמשכת במגעם עם מערכת המשפט הצבאית: ברוב המכריע של המקרים מקבלים השופטים את דרישת התביעה להשאיר את הקטינים במעצר עד תום ההליכים. מציאות זו כופה על הקטינים לערוך עסקאות טיעון, שכן ניהול משפט הוכחות, גם אם יוביל לזיכוי, עתיד להימשך זמן ממושך יותר מהעונש שייגזר עליהם במסגרת עסקה". בארגון בצלם קראו "להשוות ללא דיחוי את הוראות החוק הצבאי להוראות חוק הנוער הישראלי".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לצערנו, ארגון 'בצלם' בחר לדון בנושא באופן בלתי מאוזן, תוך שהוא מתעלם מהשימוש שנעשה על-ידי ארגוני טרור בקטינים, שימוש המנוגד לדין הבינלאומי ופוגע בזכויותיהם. ניתוח הנתונים, כפי שנעשה בדו"ח, חוטא לאמת. אין התייחסות מפורטת לשיקולי הענישה וההרתעה, הנגזרים

 מחומרת העבירה והיקפה, העומדים בבסיס הענישה בעניינם של קטינים שהורשעו בידוי אבנים.

 

"הביקורת שמותח הדו"ח בנושא עסקאות הטיעון מתייחסת לתופעה שאינה ייחודית כלל למערכת המשפט הצבאית", הוסיפו בצבא. "למותר לציין, כי מוסד הסדרי הטיעון אושר לא פעם על-ידי בית המשפט העליון ונפוץ בכל הערכאות המשפטיות במדינת ישראל". בצה"ל ציינו גם כי הדו"ח לא נתן ביטוי הולם להתפתחויות חשובות, דוגמת הקמת בית משפט מיוחד לנוער באזור יהודה ושומרון לפני כשנתיים, וכן רבות מטענות שהעלה במסמך אינן כוללות פרטים מזהים המאפשרים לבדוק אותן לגופן. יחד עם זאת, הדגישו כי "צה"ל בודק כל טענה בדבר התנהלות לא תקינה בעת מעצרם של קטינים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בסילוואן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים