שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

המחאה חוזרת לבירה; "צריך לעשות יותר בלגאן"

גם אחרי חמישה ימי מחאה והרפורמה במנהל שנתניהו קידם, מאות צעירים נשארו במאהל התל-אביבי במחאה על מצוקת הדיור. בבאר-שבע שרו בציבור לתוך הלילה, והיום יוקם מאהל בירושלים: "המחירים כאן הרקיעו שחקים, חייבים פיתרון"

בשדרות רוטשילד בתל-אביב נמשך אל תוך הלילה (יום ג') מפגן המחאה של פעילי המאבק נגד מצוקת הדיור. למרות קידום הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל שלטענת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, תיטיב את המצב בשוק הנדל"ן, לקראת חצות נספרו ברחוב התל-אביבי כ-150 אוהלים, והמארגנים הבטיחו שהיום יצטרפו פעילים נוספים. היום אמורה גם להתחיל מחאה דומה בירושלים, במקביל לזו שמתקיימת בבאר-שבע.

 

מחאת האוהלים - עדכונים אחרונים ב-ynet:

  • המאהל בבאר-שבע: "לא שיק, דרישות לשוק הוגן"

     

    הלילה מילאו האוהלים בתל-אביב את השטח שבין פינת תיאטרון הבימה לפינת רחוב בר-אילן. המפגינים המשיכו באופיה הפסטיבלי של המחאה, כשלצד הופעות חיות של זמרים ולהקות, נוספו גם פינות הפעלה, פינות עיסוי ושוק למוצרי יד שנייה. באזור המאהל הוקרנו על מסך ענק סרטים וקליפים הקשורים למחאות ולמהפכות בעולם. על לוחות חשמל ומתקנים להשכרת אופניים רוססו כתובות גרפיטי: "מהפכה=אהבה", "לשחרר את הבתים הריקים", "מחאה בתל-אביב, אך מייצגת כמעט כל עיר" ו"דור שלם דורש דיור".

     

    ראש הממשלה הבטיח אמש לפתור את המשבר, אבל בתל-אביב לא ממהרים להשתכנע שהרפורמה שהוא מקדם תוביל לפריצת דרך. אורי בר-שלום, פעיל צעיר בתנועת המאבק הסוציאליסטית, שחילק עלוני מחאה נגד הממשלה, אמר ל-ynet: "השינויים האלה נועדו להשתיק את המאבק. מדובר בשינויים זמניים ומקומיים, זה לא ייתן כלום. אני מקווה שהרפורמה לא תפסיק את המהפכה. ההתארגנות שנמצאת כאן לא מספקת, צריכה להיות התארגנות גדולה יותר עם שאר המוחים ברחבי הארץ".

     

    שרית קסטרו וסמדר אור אמרו כי הן דווקא רואות בכך שנתניהו העלה את נושא הדיור על שולחן הממשלה התקדמות. עם זאת, הן עדיין לא מפתחות ציפיות גדולות מדי: "שום דבר לא יעזור ולא ישתנה. צריך לעשות מה שעשו במצרים ובמדינות ערב, צריך להתחיל לעשות בלגאן יותר גדול כי אנשים חיים פה על הפנים. אנחנו גרות בפלורנטין ומשלמות שכר דירה גבוה על רמת חיים נמוכה".

     

    בבאר-שבע בונים ושרים

    לשדרות רוטשילד הגיעו גם אנשי אגודת הסטודנטים של המסלול האקדמי של המכללה למנהל. הם הקימו כמה אוהלים לאורך השדרה, ובהם הם לנים. יו"ר האגודה, גיא שריקי, אמר: "יש כאן תהליך, מה שקורה פה זה דחיפה של אנשים שלא מסיימים את החודש. אני שמח לשמוע שאנשים למעלה בממשלה התעוררו, ומקווה שזה ימשיך. אנחנו כמייצגי הסטודנטים לא מצליחים לסיים את החודש, ולוקחים הלוואות. כך לא נצליח להתקדם לשום דבר. ראש הממשלה חייב להקשיב לעם שלו, כי אם הוא לא יקשיב לנו היום, אנחנו נתחשבן איתו בבחירות".


    פעילים משכונות דרום ת"א במאהל המחאה ברוטשילד (צילום: דרור עינב)

     

    אתמול נמשכה המחאה גם בבאר-שבע, שם ממשיכים עשרות סטודנטים וצעירים לחנות במאהל מאז סוף השבוע. אמש החל המאהל הגדל בבירת הנגב להזכיר את מקבילו התל-אביבי, כשהסטודנטים ותושבי המקום ערכו אירוע שירה בציבור והחלו לבנות מיצג של דירה עשוית קרטונים.

     

    "יש פה יותר אנשים מאתמול", סיפר ל-ynet הסטודנט חי פיאסצקי. הוא אמר כי הוא מאמין ברצונו של נתניהו לחולל שינוי, "אבל אין מעשים בשטח". יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון, אורי קידר, הוסיף: "אני לא חושב שיש פה איזה ספין של נתניהו. לא נכון להאשים את הממשלה הנוכחית בכל תחלואי הדיור בארץ. זה לא התחיל איתם, אבל כעת יש לממשלה הזו הזדמנות לשנות, ואני רוצה להאמין בכנות הכוונות שלה. ימים יגידו אם אכן יקרה משהו".

     

    מאהל דומה עם כמה עשרות אוהלים הוקם גם בכפר-סבא בסיוע העירייה, ומחר מקווים מובילי המחאה שלצד צעירי תל-אביב יתייצבו צעירי ירושלים. מאהל המחאה שהוקם בבירה בשבוע שעבר פורק, אבל מחר מתכוונים הפעילים להקים מול חומות העיר העתיקה ושכונת ממילא מאהל חדש וגדול במחאה על מצוקת הדיור, שפוגעת גם בתושבי עיר הקודש.

     

    המחאה עולה לבירה: "לא סופרים אותי"

    מירב כהן, חברת מועצת העיר ירושלים מטעם תנועת "התעוררות" וממארגני מאהל המחאה שיוקם מחר בירושלים, אמרה ל-ynet: "ממשלת ישראל צריכה להתוות מדיניות חברתית נכונה במקום לחלק את כל קרקעות המדינה לכל המרבה במחיר. אפשר מחר בבוקר לקדם דיור מוזל לצעירים שעובדים קשה ועדיין לא מצליחים לשכור או לקנות דירה".


    לילה במאהל התל-אביבי. היום חיזוק מירושלים? (צילום: דנה קופל)

     

    "ירושלים היא עיר שמחירי הדיור בה הרקיעו שחקים", הוסיף איתי גוטלר, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית. "צעירים לא מוצאים דירות, והממשלה לא לוקחת אחריות. לא נפסיק את המחאה עד שנקבל פתרונות אמיתיים למצוקותינו".

     

    נדב אריאל, סטודנט בן 25 מירושלים, מתכוון להגיע היום למאהל החדש. "אני עובד בשלוש עבודות שונות ולא מצליח לממן שכר דירה ולימודים. נשבר לי מזה שרוכבים עלינו, ולא נראה לי הגיוני שאומרים שהמשק צומח כל הזמן. אני לא יכול להגיע אפילו להפגנה כי אני מפחד שיפטרו אותי מאחת העבודות". הוא הוסיף: "אני משקיע במדינה וממלא את כל החובות האזרחיות שלי, אבל מרגיש בסוף שלאף אחד לא אכפת ושאף אחד לא סופר אותי".

     

    בשדרות מותחים אוהלים, באשקלון שוקלים

    אמש נכשלו ניסיונות להרים מחאה דומה בהרצליה וברמת-גן. למאהל שהוקם באזור קניון אילון ברמת-גן הגיעו רק צעירים בודדים, והוא ננטש בסביבות חצות. היוזמים מקווים שמחר בערב יגיעו יותר פעילים. בשדרות, לעומת זאת, הקימה קבוצה קטנה של תושבים וסטודנטים ממכללת ספיר מאהל מחאה בן שמונה אוהלים, ובהם מתאכסנים כרגע כ-20 איש.

     

    צילום: בילי פרנקל

     

    ירון שרביט, סטודנט שנה ג' לתקשורת, סיפר כי מדובר בצעד לאות הזדהות עם מאהלי המחאה שכבר הוקמו בערים

    אחרות, אך גם ברצון לבטא את המצוקה הפרטית של צעירי האזור.

     

    "חלק גדול מהסטודנטים גר בקיבוצים באזור. אני שילמתי 1,300 שקל על דירה בקיבוץ מפלסים, ועכשיו המחיר עלה ל-1,700 שקל. גם בשדרות מחירי הדיור עולים, ואנחנו רוצים בהחלט לבטא את המחאה שלנו", אמר אביאל בן זכרי. "בשדרות כבר כמעט אין דירות להשכרה, והמחירים פה עולים באופן קבוע. המדינה נתנה אמנם מענק של 100 אלף שקל לזוגות צעירים, אבל הקבלנים העלו במקביל את המחירים בעוד 200-300 אלף שקל. יש פה לא מעט זוגות צעירים שעדיין גרים עם ההורים". גם באשקלון בודקים פעילים את האפשרות להקים מאהל בעיר.


  •  

    בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל, שמוליק חדד, תומר ולמר ורענן בן-צור
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מאהל המחאה בתל אביב, היום
    צילום: עופר עמרם
    שדרת האוהלים מול "הבימה, בתל-אביב
    צילום: בן קלמר
    "הספין של בנימין". שלט בת"א
    צילום: יואב זיתון
    ניסיון המחאה ברמת-גן. לא צלח, לפחות אתמול
    צילום: ירון ברנר
    בכפר סבא פרשו אוהלים - ואז קיפלו אותם
    צילום: עידו ארז
    מומלצים