שתף קטע נבחר

לקראת הכרעה: עובדי אגרקסקו הבעירו צמיגים

מחר תסתיים הארכת הקפאת ההליכים שהקציב בית המשפט לחברת החקלאית. כ-250 עובדים בסכנת פיטורים הפגינו מול משרדי החברה בת"א, ניסו לחסום את דרך בגין והתעמתו עם נהגים. יו"ר הוועד על גג בניין החברה: "נישן פה עד שיוחלט"

יממה לפני שיפוג תוקף הקפאת ההליכים לחברת הייצוא החקלאי אגרקסקו, הפגינו היום (ג') כ-250 עובדים מול משרדי החברה ברחוב החשמונאים בתל אביב. המפגינים חסמו לסירוגין את כביש מנחם בגין, הבעירו צמיגים והתעמתו עם נהגים. אחד מעובדי אגרקסקו פונה לקבלת טיפול רפואי.

 

 

לאחר שסיימו להפגין ברחוב, עלו העובדים לגג הבניין בו שוכנים משרדי החברה, שם המשיכו להביע את מחאתם. יו"ר הוועד שאול צבעוני אמר: "אנחנו ממשיכים לאייש את הבניין 24 שעות ביממה. 40 עובדי החברה ישנים בבניין מיום ראשון. נישן פה עד שיוחלט". "את הבניין לא ניתן להם", הוסיף אחד מעובדי החברה.


המפגינים קוראים לשרת החקלאות. צילום: רן רימון

 

בתוך כך נודע כי יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ויו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, ייפגשו היום עם ראש אגף תקציבים באוצר והחשבת הכללית, כדי לדון בדרכים לפתרון בעניין פיצוי העובדים. "מבחינתי "אגרקסקו" היא חברה ממשלתית ולכן המדינה היא אחראית על פיצוי הולם לעובדים שנקלעו שלא באשמתם לסיפור ההסתבכות הזה. גם אם יש הליך משפטי כזה או אחר המדינה היא עדיין הבעלים. אני מקווה שהיום בפגישה עם ראש אגף התקציבים ועם החשבת הכללית נצליח לחלץ פתרון לנושא", אמר עיני.

 

לפני כשבועיים החליטה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ורדה אלשיך, להאריך את הקפאת ההליכים לחברת הייצוא החקלאי אגרקסקו עד ל-20 ביולי. זאת, כדי לאפשר לנאמן החברה, שלמה נס, לנסות למכור אותה.

 

משמעות ההחלטה היא שהסיכוי להצלת החברה גדל, ואיתו גדל הסיכוי שחלק מהעובדים לא יפוטרו, שמאות העובדים שיפוטרו בכל מקרה יקבלו פיצויים ראויים, ושהחקלאים, שמשתמשים בשירותיה כדי לייצא סחורות, ימשיכו ליהנות מהם. אגרקסקו שקועה בחובות של כ-100 מיליון אירו (חצי מיליארד שקל).

 

ביהמ"ש הורה לפטר מאות עובדים

על פי ההחלטה, המדינה - שמחזיקה כ-30% ממניות אגרקסקו ועוד 56% באמצעות מועצת הצמחים – נדרשה לשלם כ-2.5 מיליון שקל; הבנקים, בעיקר לאומי והפועלים, שהחברה חייבת להם כספים ומעוניינים שלא תפורק, נדרשו לשלם כ-2.5 מיליון שקלים; תנובה, שהיא בעלת מניות 10% מהחברה, נדרשה לשלם כ-1.5 מיליון; העובדים נדרשו לוותר על שכר של שבועיים ולספק בכך לחברה כ-2 מיליון שקל נוספים. כעיקרון, מדובר בהלוואה שתוחזר לצדדים אם החברה תימכר במחיר סביר.


טענות גם לשר האוצר. צילום: רן רימון

 

למרות זאת, הורתה אלשייך לנס לפטר מאות מעובדי החברה. השופטת כתבה בהחלטתה כי: "על הנאמן לערוך הפעלה בעלויות מינימליות אפשריות, כולל צעדים מידיים, ולמרבה הצער, אף קשים, של התייעלות לרבות לעניין עובדים שאינם נחוצים לצורך ההפעלה".

 

הנהלת אגרקסקו הכינה תוכנית התייעלות לפני כשלושה חודשים, שהייתה אמורה לכלול פיטורים של מאות מ-450 העובדים, וקיבלה לשם כך סיוע של כ-55 מיליון שקל מהמדינה, אך הכסף נבלע בחובות החברה והחברה נכנסה להליך לפירוק, לאחר שלא הצליחה לשלם חובות לבנקים ולמחזיקה האג"ח.

 

הבוקר הודיעו ארגוני המגדלים לנאמן החברה, ד"ר שלמה נס, כי הם מקבלים את הצעתו להתחייב להמשיך את עבודתם עם אגרקסקו בשיווק התוצרת החקלאית ולשתף פעולה עם החברה בתקופת ההקפאה ועם כל רוכש פוטנציאלי במסגרת העתידית.

 

המדובר בארגוני מגדלי הירקות, הפירות, הפרחים (יח"מ) והתבלינים המייצגים למעלה ממחצית מהארגונים העובדים עם החברה.

 

ארגוני המגדלים הביעו את אמונם בחברה ואת התחייבותם להמשיך ולהירתם לסייע לנאמן, יחד עם שאר הגורמים, על מנת להבטיח את המשך קיום החברה כ"עסק חי" לטובת כלל הנושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת עובדי אגרקסקו, הבוקר
צילום: רן רימון
מומלצים