שתף קטע נבחר

בין הודו לסין: גם בנפאל יש הזדמנויות עסקיות

המדינה ההררית נהנית ממשאבי טבע עשירים, כוח עבודה זול והסכמי סחר עם שכנותיה. האם לצד התרמילאים הזרוקים תחל גם נהירה של אנשי עסקים מעונבים? סקירה כלכלית

ההתעוררות של כלכלות מזרח אסיה יוצרת לעתים את הרושם שמדובר בעולם שלם של שווקים שדוהרים קדימה, מייצרים כל דבר בזול ונושפים בעורפן של ארצות הברית ומערב אירופה. התמונה כמובן אינה אחידה, למדינות השונות רמות התפתחות כלכלית שונות, ובין המדרגים השונים מעניין להביט אל עבר הכלכלות הפחות מפותחות באסיה, אלה מציעות הזדמנויות כלכליות ייחודיות הדורשות התייחסות נפרדת.

 

 

בואו ניקח את נפאל בתור דוגמא. באופן גס, ניתן לחלק את כלכלות מזרח אסיה לארבע קבוצות על פי רמת התפתחות. בראש עומדות הכלכלות המפותחות, הטכנולוגיות, העשירות - יפן כמובן ולצידה סינגפור, דרום קוריאה וטייוואן. אלה מדינות בעלות רמת הכנסה גבוהה ותמ"ג לנפש הנמדד בעשרות אלפי דולרים לשנה, יש להן הון פנוי להשקעה, ותשתיות מפותחות בכל התחומים.

 

הדרג השני הוא של השווקים המתעוררים המסיביים - סין והודו. כלכלות עצומות אלה רצות קדימה בקצב צמיחה מהיר. הן מציעות תשתית מעורבת שחלקה מתקדם וחלקה עדיין לא, לעת עתה הן מייצרות בעיקר מוצרים עתירי ידיים עובדות, אך נמצאות כבר בתנועה לעבר המיקוד במוצרים עתירי ידע, ויש הטוענים כי הן צפויות להיות המרכז הכלכלי של העולם בעוד מספר שנים.

 

מדינות הדרג השלישי הן אלה הנושפות בעורפן של הודו וסין, עדיין מוקדם עבורן להתמקד בהיי טק, ביוטק ותעופה אזרחית, אך הן שואפות להיות "סין הבאה", המקום שאליו יזרמו השקעות מסיביות על מנת להקים מרכזי יצור של הכול בדולר. כך הדבר בפיליפינים, בווייטנאם, מונגוליה ומלזיה. הן כבר החלו לנוע קדימה, התמ"ג שלהן כבר נמדד בכמה אלפי דולרים לנפש לשנה, אך עיקר הדרך עדיין לפניהן.

 

קרובה לשווקים עצומים

הקבוצה הרביעית, אשר מוגדרת על ידי האו"ם כ-least developed countries (המדינות הכי פחות מפותחות), כוללת באסיה 9 מדינות, בהחלט לא מועדון של כבוד, אבל סביבה ייחודית שחיוני להכיר ולהבין אותה כדי לדעת כיצד להשקיע בה ולהפיק מכך רווחים. אלה מדינות בעלות רמת הכנסה נמוכה מאוד לנפש, מה שמוזיל את עלויות היצור אפילו ביחס למדינות הדרג השלישי.

 

התשתיות במדינות אלה ברמת פיתוח נמוכה ביותר, בין אם מדובר בהשכלה גבוהה, מערכת כבישים או אספקת חשמל, אבל - וזה אבל גדול מאוד - הן ממוקמות במזרח אסיה סמוך לשווקים העצומים של מחר, או כפי שאומרים האמריקנים: מיקום, מיקום, מיקום.

 

השבוע נתמקד בנפאל. המדינה ערכה לאחרונה יום עיון לאנשי סחר חוץ ישראלי בבית לשכות המסחר, אשר הציב את הנדוניה הכלכלית שהיא מציעה לאנשי עסקים ישראליים. אמרנו מיקום? הביטו במפה, נפאל גובלת מצד אחד בהודו ומצד שני בסין, שכנות עם פוטנציאל. המדיניות שלה לוקחת זאת בחשבון, יש לה הסכמי סחר עם שתיהן, כאשר עם הודו יש לה הסכם סחר חופשי פטור ממכס.

 

משמעות הדבר היא שמי שפותח קו יצור בנפאל נהנה מעלויות יצור מופחתות במדינה בה התמ"ג לנפש הוא כ-1200 דולר לשנה, ואת תוצרתו הוא יכול לשווק בהודו כאילו יוצרה בצ'נאי או בדלהי. גם לצורך שיווק בסין יש יתרונות לפעילות מתוך נפאל, אמנם ההסכמים איתה מצומצמים יותר, אך מצד שני הפער בין עלויות היצור ביניהן מוזיל את היצור בנפאל פי 7 ביחס לסין, והיא גובלת באזורי דרום מערב סין, אזורי הפיתוח בדרגה ראשונה המקבלים בימים אלה תמריצים בטריליוני דולרים על מנת לאזן את הפיתוח שלהם ביחס למזרח המדינה.

 

הקשר הישראלי

נפאל גם משכילה לאורך השנים לשמור על מערכת יחסים טובה עם כולם, ובחלק זה של העולם, אשר ידע מלחמות וסכסוכי גבול יש לכך חשיבות למי שרוצה להקים מרכז פעילות אזורי. הקשר שלה טוב גם עם ישראל, היא כוננה עם ירושלים יחסים דיפלומטיים כבר ב-1960 ושומרת על יחסים חמים לאורך השנים.

 

לאחרונה ביקרה בישראל הגברת סטלה טמנג, בת לשבט בודהיסטי נידח בנפאל שהוזכרה בשעתו כמועמדת לפרס נובל על הקמת פרויקטים של פיתוח קהילתי ואקולוגי והקניית השכלה לשכבות חלשות. בראיונות איתה היא אומרת שאת ההשכלה שלה בתחום חינוך ילדי הגיל הרך רכשה בישראל, ומציינת שכך הדבר גם בנוגע למחצית מאנשי המפתח בתחום הזה בנפאל.

 

לדברי עו"ד ענת ברנשטיין-רייך, סגנית נשיא לשכת המסחר ישראל אסיה, נפאל היא שער לדרום מזרח אסיה שאנחנו הישראלים עדיין לא הבנו או ניצלנו את הפוטנציאל שיש בו. שותפת הסחר הגדולה ביותר של נפאל היא הודו ויש ביניהן אמנות מס והסכמי סחר אשר עדיפים על ההסכמים בין ישראל והודו, לאיש העסקים הישראלי מתאפשרות השקעות בהחזקה של 100%, ובכך מתאפשרת לו כניסה להודו כחברה נפאלית שנהנית מיחס מועדף הניתן למדינה בגוש מדינות מזרח אסיה, אליו שייכות שתיהן.

 

כמו כן, מבחינה גיאוגרפית כלכלית לנפאל יש פוטנציאל להיות ספק האנרגיה של הודו וגם כיוון עסקי זה צריך להיבחן בקפידה. עו"ד ענת ברנשטיין-רייך מציינת כי בנפאל יש נהרות המאפשרים הקמת תחנות כח באלפי מגהווט והיא משוועת למשקיעים אשר ינצלו פוטנציאל בלתי ממומש זה עם הצורך הגדל של הודו לאנרגיה.

 

בואו נעמיק רגע את המבט בנושא הפוטנציאל של משאבים טבעיים. קיימים כבר כמה מיזמים ראשוניים. הרי נפאל הם גם מקור בלתי נדלה לעץ. יערות מכסים כמעט 50% משטחה. לצידו קיימים באדמה מחצבים רבים שרובם עדיין לא מנוצלים, כגון אבץ, ברזל, בוקסיט, מגנזיום, עופרת, שיש, גז, קובלט ונחושת. מחקרי שטח מצביעים על אפשרות הפקת נפט באזור Terai שבעמקים הנמוכים של הארץ.

 

ההרים של נפאל גם מהווים משאב תיירותי שעדיין רחוק מלהיות ממומש באופן מלא. הפוטנציאל התיירותי כולל אתרי מורשת הינדית ובודהיסטית רבים שחלקם מוכרים על ידי אונסקו כאתרי מורשת עולמית, זה כולל את אחד המקומות המוכרים כמקום הולדתו של בודהא, יש בה נהרות ואתרי רפטינג, מסלולי טיולים והיא המרכז מספר אחד בעולם לטיפוס הרים, עם 8 מ-10 הפסגות הגבוהות בעולם כולל כמוכן האוורסט.

 

התמונה הראשונה שעוברת בראשו של ישראלי במקרה כזה היא של תרמילאים ישראליים מתדפקים על דלתות אכסניה. ובכן, בהקשר זה חשוב לזכור כי במדינות השכנות יש מעמד בינינו עצום שהולך וגדל. יש לו הון פנוי וזה רק ילך ויגדל ככל שהן ישמיכו להתפתח. רמת החיים תעלה ויהיה יותר הון פנוי למטרות תיירות. חושבים על השקעה במיזמים תיירותיים באסיה? 


אירועים בתחום עסקים במזרח אסיה

אירועים בתחום עסקים במזרח אסיה
מתי האירוע
20 ביולי סיום לימודי עסקים בסין באוניברסיטת ת"א, נטוורקינג עסקי ומפגש עם הנספח המסחרי של סין
25 ביולי שולחן עגול עם קנייני רשת סופרמרקטים סינית בבית איגוד לשכות המסחר
26 ביולי סמינר מימון וסחר מול מזרח אסיה, במחלקת סחר חוץ של בנק לאומי

27 ביולי

הוועידה השנתית הראשונה לעסקים עם סין בארגון מכון היצוא הישראלי
28 ביולי מפגש עם נציגי סחר החוץ של סין ומארגני יריד קנטון במלון דיוויד אינטרקונטיננטל

 

טל רשף מנהל את פורום אסיה ישראל לעסקים, הוא יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים בסין , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרי נפאל
צילום: רויטרס
טל רשף
מומלצים