שתף קטע נבחר

לאגר עליז לשתיין שיעיז: מילון הבירות הזריז

ליבי שפרלינג מבקשת מכם לשים בצד את הבירה הקבועה שלכם ולהתנסות באחת מ-200 הבירות החדשות שנחתו כאן לאחרונה. מדריך הבירות הזרות אולטימטיבי ללגמן שרוצה לגוון

במובנים רבים, בירה היא הג'ינס של עולם המשקאות. גברית עם קריצה יוניסקסית, קשוחה (אבל יכולה להיות גם רכה ונעימה), מחוספסת ויותר מכל - תמיד כיפית ומתאימה לכל אירוע שלא מצריך חליפה.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

שוק הבירות הישראלי עובר בימים אלו מהפכה אמיתית. משווקים בו כיום מעל 200 מותגי בירה מכל העולם וחלק נכבד מהן - מקורן במבשלות קטנות ומסקרנות מרחבי העולם (לבירות הבוטיק הישראליות החדשות והמצוינות ניתן מקום של כבוד בכתבה נפרדת).

 

מעניין לא פחות מיין

"בירה היא מוצר מעניין, מסקרן ומרגש לא פחות מיין, עם רבדים שלמים ומגוונים וקשת של טעמים", אומר יואב עלון, מבעלי מקדש הבירה התל אביבי הפורטר אנד סאנס ומנהלו בפועל.

 

- איך זה שמארץ שיש בה רק קומץ מותגים, הפכה ישראל למדינה שמשווקים בה כיום מאות סוגים של בירות?

עלון: "הישראלים מתנפלים על הכל, מוכנים לגוון, עושים מכל דבר שמחה וזה דבר מדהים בעיניי. כשאני שואל מישהו אם בא לו לנסות משהו חדש, התשובה הכי ישראלית זה: 'יאללה, תביא!'. לעומת זאת, תנסי להזיז אנגלי מהבירה שלו. אין מצב. הפתיחוּת היא זאת שמאפשרת את המגוון".

 

אין מצב שתזיזו אותו מהבירה הקבועה שלו. אנגלי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אין מצב שתזיזו אותו מהבירה הקבועה שלו. אנגלי(צילום: רויטרס)

 

וכעת: מילון הבירות המלא

אז סיכמנו שיש מבחר רחב. אבל על מנת לאפשר לכם להתנסות, להכיר, לטעום ולחוות טעמים חדשים בכל בילוי, בכל מסיבה, בכל יציאה, יצאתי לברר מה מתרחש על המדפים בחנויות היין והמשקאות. נצמדתי דווקא למהדורות פחות מוכרות, הוצאות עונתיות, השקות חדשות ומותגים ותיקים שהביאו אותה לאחרונה באיזה טוויסט.

לנוחיותכם, סידרנו את הבירה שמתאימות לכם בקטגוריות על פי טעם וסגנון. תחילתן של ידידויות חדשות ומשכרות? כולנו תקווה שכן.

 

לחובבי הקרלסברגים: לאגר בהירות ומוגזות

תסיסה ארוכה, מים רכים, צבע קש חיוור, קלילות ומרירות עדינה הן התכונות הבולטות של סוג הבירה הזו. לאגר תמיד קלה ולא פלא שהיא אבירת הסגנון הנמכר ביותר בעולם.

 

סינגה: בירה תאילנדית קלילה ומהנה, שלמרות מוצאה האקזוטי, מתבססת על שיטת בישול הלאגר הגרמנית וכוללת סינון אינטנסיבי. צבעה זהוב-צלול והיא מרעננת מאד. הפתעה תאילנדית.

 

פרוני: בירת לאגר איטלקית מהנה מאד. צבעה בהיר, הגיזוז שלה - בשונה מחברותיה לקטגוריה - עדין משהו וטעמה ארומטי ופחות מר (אמרו לנו שזה בגלל שמוסיפים לתערובת הדגנים והכשות גם תירס). למי שאוהב פרחים בלאגר שלו.

 

פרחים בלאגר. פרוני ()
פרחים בלאגר. פרוני

 

אסהי: בירת סופר-דריי יפנית, המיוצרת מלתת, כשות , תירס ואורז באיכות ובטריות קפדנית. רעננה, נקייה, יבשה מאד ופריכה. תענוג לצד סושי ודגים נאים.

 

אפס פילזנר:  מוכרת לחובבי הכדורסל בזכות הקבוצה התורכית הנושאת את שמה. אבל מאחורי המפרסמת המסיבית מסתתרת בירת לאגר טורקית קלילה ובהירה ובמפתיע- גם בעלת אופי מורכב למדי. אחד מעשרת מותגי הבירה הנמכרים באירופה, ולא בכדי.

אולי מהבירה יבוא השלום. אפס פילזנר התורכית ()
אולי מהבירה יבוא השלום. אפס פילזנר התורכית

 

לחובבי הגולדסטאר: לאגר כהה

בדומה לאחיו הבלונדיני, הלאגר הכהה הוא סגנון בירה שעומד בפני עצמו. מקורו של הצבע בלתת קלוי ותהליך קרמליזציה שמח והבירות האלו מזוהות עם אזור בוואריה, שם מייצרים בירות בסגנון זה מאז מהמאה ה-16. טעמן על פי רוב עשיר עם גוף נוכח, שמתלבש יופי על האופי המרווה שלהן.

 

קוזל פרימיום: בירה צ'כית מסורתית מן העיירה הקטנה וולקוי פופוביצה שליד פראג. לאגר בהירה בסגנון פילזנר, בעלת מאפיינים צ'כיים טיפוסיים, שזה אומר מרירה באופן עדין ומגוזזת באופן ממוצע. נסיכת קיץ אלגנטית שדורשת להיצמד לנקניקיות בוטיק על האש ותפודונים צלויים.

 

באדוויזר בודוואר דארק לאגר: בירה צ'כית שמוצבת בראש טבלת הייצוא של מותגי הבירה בצ'כיה. אל טעם הלאגר הבהיר שמוכר בארץ מצטרף כעת הדארק לאגר. הבהירה עדינה ומרעננת מאד ואילו הכהה מלאת גוף ונהנית מטעמי קלייה עמוקים, כמעט שוקולדיים וטעם נהדר. מרעננת ומלאת נוכחות שמפנקת בסיומת רבת טעם.

 

אוהבים אותך, לאגר. באדווייזר ()
אוהבים אותך, לאגר. באדווייזר

 

לחובבי הגינס: בירות סטאוט כהות

סטאוט הוא סגנון בירה כהה מאד, שלא לומר שחור משחור. ראש הקצף הוא כמעט קצפת והצבע עכור, הטעם מריר מאד אך בסופו של דבר מדובר בבירות קלות לשתייה (אחוז האלכוהול נע סביב 4%) שלא בכדי אוספות סביבה אוהדים רבים

 

ברוקלין בלאק צו'קלט סטאוט 10.1%: בירה ניו יורקית ממבשלת ברוקלין השווה. עונתית ומיוחדת, נוצרת משימוש בשלושה סוגי לתת קלוי בסגנון המכונה "סטאוט אימפריאלי" שיוצר במקור עבור מלכים וצארים. כהה מאד, עשירה בטעמי קלייה ושוקולד. מרקמה סמיך והסיומת חלקה ארוכה, ושוקולדית מאד. נסו להזמין אותה במסעדה במקום קינוח ותראו איך היא סוגרת לכם את הפינה.

 

יאנג'ס דאבל צו'קלט סטאוט: מספרים עליה שהיא מתובלת בשוקולד מריר אמיתי ואיכותי, הנמזג יחד עם תערובת החנקן. הבירה עצמה מרירה ויבשה, שוקולדית ומהנה. הפחיות והבקבוקים יפהפיים. מחבית היא מן סתם כיף גדול. כמו מבוגר אחראי שלא מפסיק לדגדג אתכם.

 

אוהר'ס אייריש סטאוט: מגיעה אלינו ממבשלה חדשה יחסית ומשפחתית, שהוקמה רק ב - 1996. הסגנון בוטיקי והיא בהחלט נותנת פייט ראוי למבשלות הגדולות מאירלנד. כמעט שיא גינס.

סטאוט רציני. אוהרה (צילום: ב.אוהרה) (צילום: ב.אוהרה)
סטאוט רציני. אוהרה(צילום: ב.אוהרה)

 

חובבי לף ושאר בלגיות: אייל בלגי

הבלגיים הביאו לעולם, מלבד שוקולד ומתכוני מולים, גם סגנון בירות מוקפד ועשיר בטעמים וארומות. יותר מכל סגנון בירה אחר, הבלגיות, הן הכהות והן הבהירות, כבדות יותר, מתוקות יותר ומאד מתובלות ופירותיות. הן נחשבות כז'אנר לאחד היוקרתיים בעולם ורבות מהן עדיין מיוצרות ומתבססות על מתכונים מימי הביניים.

 

טמפליר: אייל בלגי מודרנית שנוצרה כמחווה לטמפלרים, מסדר הצלבנים המפורסם. צבעה ענברי עז ובמזיגה מתגלה ראש קצף עשיר ומרשים. קלה לשתייה, רעננה ומפנקת בסיומת קרמלית עדינה. אבירת סתיו שתלטף יופי צלעות עסיסיות בתיבול דבש ואניס.

 

דובל: מותג יוקרה בלגי מוכר, שעושה קאמבק בארץ, לאחר היעלמות מצערת מהמדפים בתחילת שנות האלפיים. טעמה פירותי ועוצמתי וכמעט שאין מרגישים את אחוז האלכוהול הגבוה – 8%. בדובל משתמשים עד היום באותו זן נדיר וייחודי של שמרים שמשמש להכנתה מעל מאשה שנה. לפני הביקבוק מוסיפים לה שמרים וסוכר שממשיכים לחיות ולתסוס בבקבוק, בשיטה שבה מתסיסים גם שמפניה. זו גם הסיבה שהיא נמכרת רק בבקבוקים. לדפוק את הראש עם בירה מעולם לא נראה אלגנטי יותר.

 

מרדסו טריפל (10%) ובלונד (6%): בירת מנזרים בלגית. לטריפל צבע זהוב-אדמוני מהפנט ובטעמה הייחודי תוכלו לזהות בקלות (שכן בבירה טעמים לא מסתתרים בפינות אפלות כמו אצל חבריהם היינות) רמזים של פלפל, דבש ופרי הדר.

 

אנחנו נוטים חיבה לא פחות לבלונד היומיומית, הבירה הראשונה שייצרו הנזירים במרסדו ומלווה – הקנאה, הקנאה! - את ארוחת הצהריים שלהם. זוהי בירה בהירה, בעלת ארומה פירותית עדינה, גוף מלא כיאה לבלונד בלגי וסיומת מתקתקה – מרירה של לתת וכשות. לסיכום: 2 בירות שתפורות על ארוחות - הטריפל החזקה תנעים ארוחות סבלניות וארוכות עם הרבה בשר צלוי והבלונד תפורה על לאנץ' בסטייל

 

שימאי: טראפיסטית אותנטית המיוצרת עד ימינו במנזר השייך למסדר הטראפיסטי (מנזר השתקנים). המבשלה משתמשת במי מעיין שבתוך שטחי המנזר ומייצרת 3 סוגים של בירה, כולם עוברים תסיסה נוספת בבקבוק במשך לפחות 3 שבועות טרם שיווקן. מבין המבחר, אנחנו אוהבים במיוחד את השימאי בלו - אייל בצבע חום נחושת, ניחוח של פירות ותבלינים, מרירות עדינה מאוזנת במעט מתיקות. לבירה ראש קצף עמיד ויפה. 9% אלכוהול. מתובלנת, משמחת וחגיגית. בירה שמביאים להורים.

 

פלורף פרימה מליאור (Floreffe Prima Melior): בירת מנזרים בלגית, שחוגגת וותק של כמעט 900 שנה. המבחר שמגיע ארצה כולל את בירת הבלונד הקלאסית, הדאבל המתוקה והעשירה והטריפל – בירה מתוקה-מרירה ועמוסה בטעמים. אנחנו התלהבנו מגרסת הפרימה מליאור, בירה חזקה במיוחד, בעלת צבע חום מעורפל וניחוחות של תבלינים, אניס וכוסברה. 8% אלכוהול. מחיר לצרכן: 18 שקלים. המרעננת הרשמית של שעון החורף.

 

למי שמתקשה לוותר על מיץ הפטל: בירות בטעמי פירות

רבותיי, לא לצחוק בבקשה. בירות בטעמי פירות הן מוצר אלגנטי, איכותי בטירוף ושווה לתת לו צ'אנס אם אתם לא משתגעים על המרירות שבאה עם הבירה. בהכנתן משתמשים על פי רוב בפירות טריים שאופיינים למחוז המקור של המבשלה כמו דובדבנים, אגסים, אפרסקים או תפוחים והתוצאה על פי רוב מתוקות פחד באופן שמחביא את טעם הבירה מחד ונותן לה חמיצות נעימה מאידך.

 

ליפמנס פרוטס (Liefmans): בירת פרי בלגית שמבוססת על כמה סוגים של פירות יער ובראשם דובדבנים. מתיישנת לא פחות מ- 18 חודשים בחביות במבשלה. בעלת צבע אדמדם, ניחוח מרענן ופירותי, טעם מתוק המאוזן בסיומת חמצמצה מעודנת. בירת קיץ מושלמת. למזוג על קוביות קרח ולהתרענן כל הדרך לכוס הבאה.

 

פבר ניוטון: מבשלת פבר מוקפת מטעי תפוחים ולכן השילוב בין בירה לתפוחים הוא אך טבעי. ניוטון היא שילוב כיפי בין בירה בהירה קלה ומיץ תפוחים טבעי. בירה בטעם שקית הפתעה.

 

לינדמנ'ס קריק: בירת דובדבנים בלגית מסורתית. מתיישנת במשך שנה בחביות ואחר כך מוסיפים לה דובדבנים טריים. התוצאה – בירה חמצמצה, קומפוטית משהו מחד אך עם טעמים עמוקים ומעניינים מאידך. אין מה לומר, הבלגים האלה יודעים מה שהם עושים.

  

לחובבי הויינשטפן או ההוגארדן: בירות חיטה

בירות חיטה הוא סגנון שמקורו בגרמניה והולך ותופס נפח במבחינת ייצור (למשל: בבלגיה של ימינו) ובמיוחד מבחינת תפוסה ופופולריות. צבעה בהיר ועכור ובולטים בה טעמים פירותיים, כמו גם וניל בננה וציפורן. אם עוד לא יצא לכם – מדובר בסגנון בירות מהנה מאד ששווה היכרות.

 

בלאנש דה ברוקסל: בירת חיטה מאזור בארבאן (Barbant) שליד בריסל. צבעה זהוב מעונן וטעמה מורכב מקשת רחבה של טעמים ותבלינים שמושרים בה ככוסברה וקליפת תפוז. סלט מרענן של טעמים.

 

ארדינגר כהה: בירת החיטה ארדינגר מגיעה מהעיר ארדינג שבחבל בוואריה הגרמני. לתת קלוי מעניק לה צבע כהה וטוויסט מריר בטעם. הבירה אינה מסוננת והיא עוברת תסיסה שנייה בבקבוק. התמסרו למרירות ולעונג ולא תצטערו.

 

אסטרייה דאם אינדיט: בלנד ספרדי של בירת לאגר (70%) ובירת חיטה (30%) שמתובל בקליפות תפוז, כוסברה וליקריץ. ארומה פירותית ופרחונית הופכת אותה למשקה חגיגי ומהנה עד מאד. מומלץ למזוג רק חצי כוס על מנת לאפשר לה לנשום קצת לפני השתייה. חוייה של מרקמים, טעמים ומשחקים על הלשון.

 

לחובבי בירות בוטיק: אייל אנגלי

בירה מסוג אייל מותססת באמצעות שמרי תסיסה עילית ובטמפרטורות גבוהות יחסית, למשך זמן קצר. מאפיינים אותה טעמים מורכבים ועשירים יותר מאשר בבירות לאגר והיא נהנית מאינספור סוגי אייל, הנפוצים בהם הם הפייל אייל (Pale Ale), בראון אייל ודארק אייל. עם פריחתן של המבשלות הבלגיות והאיריות, התבססו גם אייל בלגי ואייל אירי, רבות מהן בוטיקיות ומומלצות.

 

מדהימונת. אייל של או'הרה  ()
מדהימונת. אייל של או'הרה

 

או'הרה'ס אייריש פייל אייל: מבשלת הבוטיק האירית (שהזכרנו בפרק האייל) מביאה אותה גם עם פייל אייל מוצלח ועמוק. טעמי הלתת מלווים בניחוחות של הדרים וסיומת מרירה אך מאוזנת. אין מה לומר - אי של מצליחנים, אירלנד

 

לונדון פרייד: בירה אנגלית מסוג פייל אייל, עשירה ומאוזנת בעלת אופי כשותי ומריר. רמזים פירותיים בריח ובטעם. בירה אדמדמה ובהירה בצבעה, מהנה מאד לשתייה. פיש אנד צ'יפס, איפה אתם ?

 

סמואל אדמס לטיטיוד IPA 48: בירה ייחודית המכילה תערובת של 5 סוגי כשות ומאופיינת בארומות של פירות הדר, אורן ופרחים. הארומה הכשותית המרירה מאוזנת על ידי תערובת דגנים המעניקים לבירה גוף מלא ומורכב עם מתיקות קלה. מבשלה גדולה בטעמי בוטיק.

 

סמואל אדמס סאמר אייל: מדי עונה משיקה המבשלה בירה עונתית המותאמת למזג האויר ולמצב הרוח העונתי. הפעם משיקים שם בירת קיץ נהדרת, שהיא למעשה בירת חיטה אמריקאית קלילה המתובלנת בקליפות לימון ותבלינים. 5.6% אלכוהול. שד לימוני.

 

משפחת אדאמס. בירות סמואל אדמס (צילום: הילה דפנה) (צילום: הילה דפנה)
משפחת אדאמס. בירות סמואל אדמס(צילום: הילה דפנה)
 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באו לבקר אותה הרבה חברים מחו"ל בשנים האחרונות. בירה
צילום: עדי אורנשטיין
בעברית היו קוראים לה כוכבה. אסטרייה אינדיט
אולי ברוקלין בלאק צ'וקלט במקום? סטאוט כהה לאובמה חובב הגינס
צילום: AP
ליבי ממליצה לו על פרוני. חובב קרלסברגים ידוע
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים