שתף קטע נבחר

בג"ץ אישר פונדקאות להורים שרוצים ילד רביעי

לידתה השלישית של האם הסתבכה והביאה לכריתת רחמה, ובקשת הורים דתיים המעוניינים במשפחה גדולה אושרה בבג"ץ: "לא הקשיבו להם בלב פתוח. מספר ילדים - שיקול זר"

הליך פונדקאות - לא רק למשפחות נטולות ילדים. עתירת הורים לשלושה ילדים, שביקשו לקיים הליך של פונדקאות לשם הבאת ילד רביעי לעולם, התקבלה היום (ג') על ידי בג"ץ.

 

לדברי השופטים אליעזר ריבלין, עדנה ארבל וניל הנדל, מספר הילדים שיש לבני זוג לא כלול בתנאי הסף של הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים, ולכן היה על חבריה לבחון את עניין ההורים באופן פרטני, תוך התחשבות במכלול השיקולים הייחודיים להם.

 

השופטים אף מתחו ביקורת על הוועדה וכתבו כי השימוע שנערך לזוג לא נעשה "בלב פתוח ובנפש חפצה", וכי השיקול שנקבע לגבי מספר הילדים הינו שיקול זר.

 

בינואר 2010, עתרו לבג"ץ בני הזוג, דתיים והורים לשלושה ילדים, בבקשה להורות לוועדה להתיר להם להביא לעולם ילד נוסף בעזרתה של אם פונדקאית. בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד יצחק בם, נטען כי לידתה השלישית של האם הסתבכה באופן שחייב את כריתת הרחם שלה, בהיותה בת 30 בלבד. בני הזוג, שהגדירו עצמם כמשתייכים לציונות הדתית, הבהירו כי הם לא מוותרים על רצונם במשפחה גדולה.

 

הוועדה דחתה את בקשתם וציינה שהליך הפונדקאות נועד עבור זוגות חשוכי ילדים. חברי הוועדה הוסיפו כי כשלא מדובר בהורים חשוכי ילדים או הורים עם ילד אחד בלבד, אישור כזה עשוי להתקבל רק במקרים חריגים. לטענת הוועדה, בני הזוג אינם מייצגים מקרה חריג המצדיק סטייה מן הכלל, כיוון שמדובר בזוג הורים לשלושה ילדים.

 

לאחר שהתאפשר להם להשמיע את טענותיהם, טענו השניים כי במהלך הופעתם, הביעו חברי הוועדה את דעתם הנחרצת לפיה אין הורים לשלושה ילדים יכולים להסתייע בהליך של פונדקאות על מנת להביא ילד נוסף לעולם. בנוסף, טענה הוועדה כי הריון יוצר סיכונים לאם פונדקאית, ואין זה מוסרי לסכן אותה כדי לאפשר להורים להביא ילד רביעי.

 

בעתירה לבג"ץ נטען כי הזכות להורות היא זכות יסוד, וצריך שיתקיים נימוק מכריע כדי למנוע מאדם להזדקק לטכנולוגיות רפואיות מתקדמות להבאת ילדים לעולם. עוד נטען כי מספר הילדים שיש לבני הזוג אינו יכול להוות נימוק מכריע בסוגיה.

 

"הבקשה נדחתה רק כי יש להם שלושה ילדים" 

שופטי בג"ץ קיבלו את העתירה, תוך שהם עומדים על המורכבות הכרוכה בשימוש בהליך הפונדקאות מבחינה אתית, חברתית ודתית. הם גם הזכירו את העובדה שהוועדה עושה בדרך כלל את עבודתה במקצועיות, בתבונה וברגישות.

 

בהחלטתם נכתב כי הם לא שוכנעו שבקשת ההורים נבחנה לגופה ובאופן פרטני. לדברי השופטים, ברור שהוועדה לא

בחנה הסכם פונדקאות ספציפי, מסמכים רפואיים של האמא וגם לא את מידת התאמתם של ההורים לאם פונדקאית פוטנציאלית. לדברי השופטים, חברי הוועדה דחו את בקשת ההורים רק מהטעם שיש להם כבר שלושה ילדים.

 

בעקבות העובדה שבתנאי הסף אין סעיף של מספר ילדים, קבעו השופטים כי הוועדה היתה חייבת לבחון את עניינם של ההורים בהתאם למתווה שקבע המחוקק, וכי היא היתה צריכה לאפשר להורים להביא להם את מכלול החומר הנדרש לפי החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
אילוסטרציה. "מספר הילדים - שיקול זר"
צילום: מאיר פרטוש
עו"ד יצחק בם. בחינת העניין באופן פרטני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים