שתף קטע נבחר

צילום: נועם מושקוביץ, ירון ברנר

בעצם, נתניהו לחוץ וחסר ביטחון. שפת הגוף בנאום

פתרונות נתניהו למצוקת הדיור לא הצליחו להרשים את הפעילים באוהלים - ומניתוח שפת הגוף שלו ברור למה. "הוא בוודאי היה מעדיף לא להיות שם", אומרת מומחית שצפתה בנאום ולא פספסה את האמירה: "מחירי הדיור עלו מ-800 אלף למיליארד"

הפעילים באוהלים ברחבי הארץ לא התרשמו מדבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהכריז אתמול (יום ג') על התוכנית לפתרון מצוקת הדיור. בדקנו עם מומחיות לשפת גוף מה בדיוק שידר ראש הממשלה - ומה עומד מאחורי הבעות הפנים, תנועות הידיים והטעויות הקטנות בנאום.

 

מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ל-ynet

  • לבני: "תוכנית להורדת אוהלים, לא לבניית בתים"
  • ראשי המחאה בת"א: נתניהו משקר לנו בעיניים

    בואו לדבר על זה בפורום מחאת האוהלים

     

    לדברי מישל שטיין טיר, מומחית לתקשורת מול קהל ומצלמה ודוקטורנטית ומרצה במרכז לתקשורת בינלאומית באוניברסיטת בר אילן, ניכר כי נתניהו חווה לחץ וחוסר נוחות. "ייתכן מאוד שהוא עבד על התוכנית במשך שעות הלילה המאוחרות", אמרה, "שכן היו עיגולים שחורים ושקעים של חוסר שינה סביב עיניו".

     

    "כשנתניהו אומר 'זה לא דבר שהוא חדש לי', העיניים שלו בורחות למטה. כשהוא מצהיר שזיהה את הבעיה הזאת עוד לפני שהפך לראש הממשלה בפעם השנייה, העיניים מתחמקות ימינה והוא נע באי-נוחות מאחורי דוכן הנואמים", אמרה שטיין טיר, "עוד הוא מדגיש תוך הרמת הגבות ועצימת העיניים, שהוא כבר זיהה את הבעיה כשהיה שר אוצר".

     

    "כל תנועות העיניים האלה במשפט כל-כך קצר, בייחוד כשמדובר ברטוריקן מן המעלה הראשונה, מעידות שקשה לו להישיר מבט כרגע לבוחריו והוא מנסה באופן לא-מודע ליצור לעצמו רגעים שיפרידו בינו לבין הקהל", הסבירה המומחית, "הוא בוודאי היה מעדיף לא להיות שם". 

    "הפלונטר חזק ממנו" 

    שטיין טיר הצביעה על כך שראש הממשלה קפץ את אגרופו בחוזקה בזמן שאמר שיש לפתוח את הפלונטרים של השוק: "הדבר מרמז על כך שהפלונטר חזק ממנו ומאוד קשה לנתניהו להתיר אותו. זה מזכיר את האגרוף הקפוץ של אובמה בנאום ההכתרה שלו, שם קרא למדינות ערב לשחרר את האגרוף. המילים של אובמה הבהירו שאמריקה מצפה

    מהם לפתוח את ידם הקפוצה, אך באותה עת האגרוף שלו שידר להם כי אם לא יפתחו – אמריקה תכה בהם".

     

    תופעה מעניינת נוספת היא השימוש של נתניהו במילות עזר מיותרות - כמו ו' החיבור, "בעצם", "באמת" וכו'. "לנתניהו זה קורה אך ורק בנאומים בהם הוא מאוד לחוץ", אמרה שטיין טיר, "כמו כן, הייתה לו טעות פרוידיאנית מצחיקה כשדיבר על כך שמחירי הדיור עלו בארבע שנים האחרונות מ-800 אלף בממוצע למיליארד, ומיד תיקן את עצמו למיליון. לפסוסים מן הסוג הזה - והיו עוד כמו 'שירות' במקום 'דירות' - נובעות מחוסר ריכוז ומלחץ".


    לא מספיק התלהבות ולהיטות. נתניהו (צילום: עומר מירון)

     

    לדברי ענת הכט פישר, מומחית לשפת גוף ותדמית, "מבחינה קולית טון הדיבור של נתניהו היה מאוד רגוע וכביכול נראה שהכל בשליטה ואין לחץ, אך מנגד יש פער בין המסרים הקוליים לשפת הגוף,

    שמשדרת אי-נוחות וחוסר ביטחון". לדבריה, נתניהו נצמד למצגת יתר על המידה והקריא מתוכה קטעים שלמים: "זה נותן תחושה שהוא לא שולט בחומר ואינו מכיר את התכנים".

     

    הכט פישר הצביעה על חוסר שקט בתנועות הידיים של ראש הממשלה, "שבא לידי ביטוי בכך שידו השמאלית נמצאת בתוך הכיס וישנן נגיעות רבות במשקפיים, המעידות על חוסר שקט ולחץ. ברגע שאין הרמוניה בין הקוליות לתנועות הגוף, נוצר מצב של חוסר אמינות והתחושה היא שהוא לא מצליח לשכנע את הקהל שהוא באמת מבין את הבעיה ומוכן לפתור אותה".

     

    בנוסף, לדבריה של הכט פישר, נתניהו התקשה להתחבר למחאה מבחינה רגשית: "הדיבור מאוד מפוקס ורגוע אך לא משוחרר, ולכן אינו מצליח לייצר רגש. עם יותר התלהבות ולהיטות באינטונציה הוא היה מצליח לכבוש את הקהל כמנהיג וליצור תחושה שיש על מי לסמוך שיפתור את הבעיה".


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "נע באי-נוחות". נתניהו
    צילום: עומר מירון
    ענת הכט פישר. "לא מצליח לשכנע"
    צילום: אייל פישר
    מומלצים