שתף קטע נבחר
איור: הלית שפר

אז איך יודעים שבאמת הגיע הזמן לתינוק?

כשליאת לוי-קופלמן החליטה להיכנס להריון היא חשבה שזה יהיה כמו בסרטים: קצת סקס, בדיקה אחת חיובית והריון מדהים. האמת, כצפוי, התפוצצה לה בפנים. בסוף יצא מזה לא רק תינוק, אלא גם ספר מיוחד להריון מושלם. סדרת כתבות חדשה

זה התחיל עוד בערב של החתונה, כשהדודות הפולניות שלי, שהגיעו ראשונות בשביל לתפוס מקום בתור לבורקס, לא התאפקו עד אחרי החופה בשביל לשאול: "נננננו?" זאת אומרת, מתי אתם מתחילים לעבוד על ילד? ועוד לפני שהספקתי לחשוב על תשובה טובה, כמו למשל "תרגיעו," הן ציינו בטון רב משמעי: "בגילך, לנו כבר היו שניים".

 

 

וזה המשיך מיד אחרי החתונה, כשהחיטוט בשחלות שלי הקדים אפילו את ה"שלום". שכן דעו לכן, חברות: שמרגע שהמר בחור שבר את הכוס, הפסקתי להיות ליאת והפכתי לרחם פורה, שבמרכזו מתקתק שעון ביולוגי בקול גדול. ומכיוון שכך, כל נודניק הרגיש שיש לו זכות מלאה לחטט בהרגלי המיטה וסדירות הביוץ שלנו ולתהות מתי וכמה אנחנו עושים את זה, כי "למען השם, הגיע הזמן שתביאו ילד".

 

אולי לפחות תשאלו קודם מה שלומי?

בהתחלה הייתי מתעצבנת. "אולי לפחות תשאלו קודם מה שלומי?" הייתי מתקיפה. אחר כך נמאס לי ופשוט מיהרתי להעביר נושא. אבל כשהחברה הכי טובה שלי, שהתחתנה חודש אחרינו, כבר ליטפה בטן מפוארת של חודש רביעי, התחלתי לתהות בעצמי: מה איתנו? ואיך בכלל יודעים שהגיע הזמן הנכון לילד? אולי קודם נצא לטיול שעליו חלמנו באלפים? נתקדם בקריירה? נעבור דירה? נקבל העלאה במשכורת? ניסע לאיקאה? אנחנו הרי מדברים פה על ילד, צריך לתכנן, ולשקול ולהיות מוכנים ו... איזה לחץ!

 

ביני לביני התחלתי לחשוב שאולי אני דווקא כן מוכנה. אז בערב רומנטי של חביתה וסלט, רגע לפני שהוא פרש לטייל עם הכלבים, הצעתי: "אולי נעשה ילד?". ציפיתי לפרצוף מבוהל, כיאה לזכר שנושא כיתר בני מינו את גן הפחד ממחויבות. ציפיתי להתנגדות מנומקת. ציפיתי שיגיד לי שהשתגעתי וזה עוד לא הזמן. אבל הופתעתי לשמוע: "אני מוכן. ממזמן."

"למה את חושבת", הוא בישר לי, "שהסכמתי לעבור את פנטזיית החתונה שלך עם די־ג'יי, שמלה ובופה בשרי, אם לא בשביל להקים משפחה?". נעמדתי המומה: "אז למה חיכית?". מר בחור פשוט חייך, הושיט לי יד וענה: "לך".

 

וככה זה קרה. בלי רשימה של בעד ונגד, בלי שיחות מפותלות אל תוך הלילה, בלי מריבות ופיוסים. בדירת שניים וחצי חדרים קטנים, עם שני כלבים שתפסו בה יותר מקום מאיתנו ורהיטים שמצאנו ברחוב, החלטנו לעשות ילד. "טוב, תוריד את הכלבים," משכתי ממנו את היד, אבל הוא סירב לשחרר. "אמרנו שעושים ילד," החיוך שלו התרחב, "אז צריך להתחיל לעבוד."  

 

מתברר שלהיכנס להיריון זה לא רק לעשות חיים

מרגע שהתקבלה ההחלטה הגדולה בחיינו, מתחנו איברים, שינסנו מותניים וזינקנו למיטה לתת עבודה. בשבת הראשונה אחרי שנפל הדבר, אפילו עשינו את זה שלוש פעמים. היה לנו ברור שהנה זה בא, וכמעט כבר התחלנו לחשוב על שמות, כששבוע אחרי גיליתי שאופס – קיבלתי.

 

מתוסכלת ומבולבלת התקשרתי לגל, חברה מצויינת ואמא לשניים, וייבבתי בפאניקה: "אבל עשינו כל מה שצריך! יכול להיות שמשהו אצלי לא בסדר?!".

 

מהצד השני של הקו לא עלו קולות של התרגשות מיוחדת. "תגידי", אמרה גל כשהיא מבליעה פיהוק (בכל זאת, יש עליה פז"מ), "את בטוחה שבכלל בייצת?".

 

"אה...", עניתי נבוכה. ביוץ? מי? מה? מתי? למה?

 

גל הצליחה לשמור על איפוק גם נוכח בורותי: "המחזור שלך סדיר?".

 

"כל 28 יום," עניתי במבוכה.

 

"מצוין! עכשיו תספרי 14 יום מהיום שבו התחיל הדימום וקיבלת את יום הביוץ המשוער שלך. אגב, עדיף לנסות בטווח של יומיים לפני ואחרי כדי לא לפספס".

 

חישבתי מהר בראש, ונחנקתי: סקס חמישה ימים ברציפות?! אני עוד מילא, אבל מר בחור – איך הוא יעמוד בזה?!

 

"אתם לא חייבים כל יום", עלתה צפירת הרגעה בצד השני של הקו. "תנסו יום כן ויום לא". יכולתי ממש לשמוע אותה מחייכת לעצמה בהנאה, מרוצה נוכח מעמדה החדש כמרביעה. "תגידי, חומצה פולית התחלת לקחת? בדיקות גנטיות כבר עשיתם?".

 

עכשיו כבר באמת התקוממתי. "סליחה?! חומצה? בדיקות? אני שונאת מחטים! מאיפה כל זה בא? ולמה אף אחד לא מגלה שבשביל לעשות ילד לא מספיק רק לעשות חיים?!".

 

"תתחילי לקחת חומצה פולית ותזיזי את עצמך במיידי לבדיקות גנטיות, את שומעת?". הצלחתי! גל איבדה את סבלנותה. "ככה, אם יתגלו בעיות תוכלי לבדוק את העובר כבר בתחילת ההיריון. את רושמת?".


מרגע שקיבלנו החלטה - זינקנו למיטה לתת עבודה (צילום: Index open)

 

"רושמת, רושמת", רטנתי לה תוך שאני ממהרת לתלוש חתיכה מחשבון חשמל עתיק ששכב על המקרר. שאלוהים יעזור לי, איזה ניג'וס, חשבתי. איך זה שבכל הסרטים מספיק שני זרים חרמנים ודרינק אחד יותר מדי בשביל להיכנס להיריון – ואני צריכה לפתוח יומן, לספור ימים ולעשות צ'ק אין בקופת חולים?

 

בסופו של דבר, הפקתי שני לקחים חשובים מכל האירוע הזה: האחד, לעשות דליט על כל מה שלמדתי מקומדיות רומנטיות. השני – להפסיק לעשות "כן, כן" עם הראש כשהחברות ההריונית שלי מברברות, ואשכרה להתחיל להקשיב. אחרי הכול, אם רק הייתי ערנית לפני, הייתי חוסכת לעצמי מנה של חרדות היום. מצד שני, קשה להגיד שלא נהניתי מהתהליך.

 

לפני שנכנסים להיריון: קבלי לו"ז עבודה להכנת הגוף

להגיע להחלטה הרגשית זה חשוב אבל לא מספיק. כדאי גם להכין את הגוף לתהליך. הנה כמה דברים שכדאי שתעשי.

 

  • התחילי לבצע פעילות גופנית

למה? בזמן היריון לא מומלץ להתחיל בפעילות גופנית חדשה. בנוסף, כך תגיע להיריון עם גוף בריא ושרירים חזקים, שיסייעו לך לסחוב את הבטן וימנעו ממך כאבי גב.

 

  • ערכי בדיקות דם מקיפות

הבדיקות המומלצות הן ספירת דם ובירור סוג הדם (אם יש לך Rh-, תצטרכי לקבל בשבוע 28 זריקות חיסון אנטי־D, בדיקת נוגדנים חיסוניות לאדמת, לאבעבועות רוח, להפטיטיס ול־CMV. אפשר גם לבצע בדיקה של תפקוד בלוטת התריס ובדיקות לגילוי רמת ויטמין B12, חומצה פולית, ברזל ופריטין (מאגר הברזל בגוף), בהתאם לצורך.

 

למה? חוסרים שונים וחוסר איזון של בלוטת התריס עלולים לפגוע בפוריות או בעובר. מאחר שבעיה כזאת קל לפתור, כדאי לטפל בה בשלב מוקדם. אם אין לך נוגדנים חיוניים, מתן החיסון לפני ההיריון פשוט הרבה יותר מאשר במהלכו.

 

  • בדקי אם את במשקל תקין

למה? כי משקל הגוף משפיע גם על הפוריות.

 

  • התחילי ליטול חומצה פולית

למה? נטילתה זמן מספיק לפני ההפריה והתפתחות העובר מפחיתה את הסיכון למומים בלב ובמערכת העצבים של העובר.

 

  • קבעי פגישת ייעוץ עם רופא נשים

הרופא מבצע בדיקת שד ובדיקה גינקולוגית, כולל בדיקת PAP smear לגילוי מוקדם של תהליכים ממאירים ברחם. למה? לוודא שאין כל בעיה העלולה להפריע לקליטת היריון או למהלך תקין של ההיריון.

 

  • קבעי תור לייעוץ גנטי

קופות החולים והמכונים הגנטיים בבתי החולים מציעים שורה של בדיקות נשאות למחלות גנטיות. הבדיקות המומלצות הן בדיקות המשתנות בהתאם למוצא העדתי של בני הזוג והן מתעדכנות מדי פעם. חלק מהבדיקות (כמו טיי־זקס וסיסטיק פיברוזיס) נכללות בסל הבריאות והן ללא תשלום. אחרות כרוכות בתשלום נוסף.

 

למה? בדיקת נשאות למחלות גנטיות עשויה לחסוך ממך הרבה חרדות ודפיקות לב בהמשך. הבדיקה מתבצעת באמצעות בדיקת דם פשוטה ואינה כרוכה בכאב או באי נעימות.

 

תוספי תזונה: השלמות כדאיות לאכלניות עצלניות  

לפני שאת רצה לבית המרקחת ומפנה באמבטיה מקום לכל הצנצנות, שימי לב:

  • אם את אוכלת תפריט בריא ומאוזן, דהיינו מקפידה לצרוך כל יום את כל אבות המזון – פחמימות, חלבונים ושומנים, ולא חיה על קפה, סיגריות, ממתקים וחטיפים, את מן הסתם בסדר גמור ולא צריכה שום תוספים.

 

  • אין כמו ויטמינים ומינרלים מהטבע. תמיד עדיף להזין את הגוף בחומרים הטבעיים וליהנות מהתוצאות הטובות של תפריט מאוזן: אנרגיות, מרץ ובריאות טובה.

 

ועכשיו לעניין שלשמו התכנסנו. אם את אכלנית גרועה עם היסטוריה של אכילה גרועה, את בסיכון גבוה יותר לסבול מחסרים בחומרים חיוניים. כדאי לבדוק את המצב בבדיקת דם פשוטה וכמובן לקחת אחריות ולהתחיל לאכול כמו שצריך. רק אם קיימים בגופך חסרים והשינוי התזונתי לוקח זמן, כדאי לך ליטול את התוספים הבאים.

 

1. תוסף תזונה לנשים הרות

מה זה? תוסף מיוחד אשר מכיל ויטמינים ומינרלים החשובים לפני ובזמן היריון. במינונים לפי הקצובה המומלצת.

 

למה צריך? כי ויטמינים ומינרלים משפרים את הפוריות, לכן כדאי להתחיל לקחת אותם מראש, כדי להבטיח קיומם במינון טוב בגוף.

 

מה עושים? מבקשים מהרופא מרשם (וככה מקבלים הנחה) והולכים לבית המרקחת.

 

שימי לב: אם את בחורה בריאה, לא עושה דיאטות באופן קבוע ולא סובלת מבעיות עיכול או מרגישויות למזון, תוכלי להסתפק בתוסף הזה בלי להוסיף את שאר הוויטמינים המומלצים בהמשך.

 

2. חומצה פולית

מה זה? ויטמין מקבוצת B.

 

למה צריך? חומצה פולית חיונית להתפתחות תקינה של מערכת העצבים של העובר.

 

מה עושים? מתחילים בנטילת תוסף של חומצה פולית לפחות שלושה חודשים לפני הכניסה המתוכננת להיריון. המינון המומלץ: 400 מק"ג ביום.

 

3. ויטמין B6 ואבץ

מה זה? ויטמין B6 הוא עוד ויטמין חשוב מקבוצת B, אשר חיוני לחילוף החומרים ולתפקוד מערכת העצבים ומערכת החיסון. אבץ הוא מינרל חיוני לגדילה ולהתפתחות תקינה.

 

למה צריך? השילוב בין האבץ ל־B6 משפר את הפוריות ומשפיע על המחזור החודשי, כולל הביוץ.

 

מה עושים? אוכלים יותר מזונות עשירים באבץ כמו קטניות (עדשים, חומוס, שעועית, אפונה ופול), בשר, ביצים, אגוזים וגרעיני דלעת לא קלויים, לחם שיפון ושיבולת שועל. ויטמין B6 נמצא במזונות העשירים באבץ וגם במזונות הבאים: דגים, בננה, ברוקולי וכרובית. אפשר גם ליטול תוסף של אבץ. המינון המומלץ: 40-20 מ"ג ביום.

 

4. ויטמין B12

מה זה? ויטמין מקבוצת B, שיחד עם חומצה פולית מסייע לייצור כדוריות הדם האדומות (בדרך כלל נמצא בחוסר אצל צמחוניות ונשים שממעיטות באכילת מזונות מן החי, בעיקר בשר).

 

למה צריך? ויטמין זה חיוני לפעילותה של החומצה הפולית ולמניעת אנמיה. ניתן לבדוק חוסרים שלו באמצעות בדיקת דם.

 

מה עושים? אם התגלה מחסור בוויטמין, חשוב להשלים אותו באמצעות תוסף או ממזונות מן החי כמו עוף, בקר, ביצים, דגים ומוצרי חלב. אם החוסר גדול מאוד, ניתן לקבל את הוויטמין בצורת זריקות.

 

5. שומנים חיוניים

מה זה? שומנים שהגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו, בעיקר מסוג אומגה 6 ואומגה 3.

 

למה צריך? אלה שמנים החיוניים לפוריות של שניכם.

 

מה עושים? נוטלים תוסף ומעשירים את התפריט בדגים. מומלצים: סלמון, הליבוט, טונה טרייה, סרדינים ומקרל וגם דגים ישראלים כמו בורי, לברק, פורל ובס. כדאי גם להוסיף לתפריט היומי זרעי פשתן טחונים, גרעינים ואגוזים לא קלויים ולא מומלחים (למשל בסלט).

 

ליאת לוי-קופלמן וד"ר הגר שפר הן מחברות הספר "OMG אני בהריון " 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך יודעים שזה הזמן הנכון לילד? הרי עוד לא עברנו דירה
צילום: shutterstock
כריכת הספר "OMG אני בהריון!"
איור: נעמה נחושתאי
מומלצים