שתף קטע נבחר

משקיעים באוכל: כרוב ממולא

אם לא אכפת לכם לעמוד במטבח ולבשל, רותי קינן מציעה לכם מתכון לעלי כרוב ממולאים באורז, עדשים וירקות - צריך להשקיע אבל התמורה פשוט נפלאה

ברפרטואר הקולינרי שלי כרוב הוא בכלל מאכל חורפי, אבל קצת קשה להישאר אדישים לנוכח הכרובים היפים שממלאים את השווקים בימים אלה. והיי, אם החיים נותנים לנו כרוב, למה שלא נמלא אותו?

 

טוב, אני יכולה למנות לכם לפחות שתי סיבות מצוינות למה לא להתחיל להתעסק עם מילוי של כרוב: א. בגלל שזו באמת לא עבודה לממהרים, לחסרי סבלנות או לאנשים שסובלים מחום. וב. בגלל שהכרובים שלנו, בניגוד לכרובים שגדלים בחו"ל, לא ממש משתפים פעולה עם הצורך לקלף מהם עלה אחר עלה. אמנם מבחינת הטעם אין לנו מה להתקנא בכרובים הירוקים היפים של השכנים (הכרוב האירופי), בעיקר כשמדובר בהכללתם טריים, בסלט למשל. אבל בכל הנוגע לבישול ובעיקר למילוי, עליו של הזן ההוא מגלים פתיחות וניתנים להסרה בקלות מהקלח, בעוד ששלנו מצטופפים זה בחיקו של זה ומסרבים להיפרד.

 

למי ששום דבר לא יעמיד אותו במטבח למשך שעה כדי לנפק סיר משפחתי, אין לי בשורות. עלי כרוב ממולאים דורשים התמסרות ולא מעט זמן. לעומת זאת, מצאתי דרכים לשכנע את העלים להתקלף בקלות מהקלח וגם להיכנע לקיפול: לא די לטבול את הכרוב בשלמותו במים רותחים לחליטה. זה מסיר ממנו בקלות רק כמה עלים חיצוניים. הדרך הנוחה היא להחזיק על האש שני סירים עם מים רותחים. באחד מניחים את הקלח, ובעזרת מלקחיים מסירים ממנו עלה אחר עלה, ברגע שהוא מסכים להתנתקות ללא התנגדות אלימה. לפני שמניחים את הכרוב במים, חשוב מאוד "לחפור" ולהוציא כמה שיותר מהחלק המעוצה שבתחתית, זה יבטיח שהעלים ייפרדו מהקלח בקלות. לסיר השני מעבירים את העלים שהוסרו כדי שיתרככו עוד קצת ויהיו נוחים לעבודה.

 

אם שתי הסיבות שנמנו לעיל לא ממש מרתיעות אתכם תמצאו את עצמכם בסופו של יום עם סיר מלא בחבילות נהדרות של עלים ממולאים. אפשר למלא במלית הקלאסית של בשר טחון עם אורז ולבשל ברוטב עגבניות. אני בחרתי הפעם במלית צמחונית, שלדעתי מתאימה יותר לקיץ. התוצאה הייתה מצודדת וטעימה מאוד.


אם יש לכם סבלנות נכונה לכם הנאה של כרוב ממולא (צילום: ירון ברנר) 

 

כרוב ממולא באורז, עדשים וירקות

המרכיבים (ל-6 מנות): 

1 כרוב בינוני

1 ליטר מים רותחים

2 כפות שמן זית

1 בצל קצוץ

1 שן שום קצוצה

מיץ מ-1 לימון

1 כף סוכר

מלח, פלפל

למלית:

1 כוס אורז ארוך

1 כוס עדשים חומות מבושלות

1 גזר, מרוסק גס או חתוך לרצועות דקות

1 זוקיני גדול, מרוסק גס או חתוך לרצועות דקות

1 כף פטרוזיליה קצוצה

1 שן שום קצוצה

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

  1. מלית: שורים את האורז במים למשך 15 דקות. מסננים ומניחים בקערה. מוסיפים את כל יתר החומרים ומערבבים היטב.
  2. כרוב: מסירים מהכרוב את העלים העליונים וחותכים את החלק המעוצה בתחתית עמוק ככל האפשר.
  3. מרתיחים מים בסיר גדול. משקיעים את הכרוב ומרתיחים דקה או שתיים. מסירים את העלים החיצוניים ומשקיעים את הכרוב. אם העלים אינם רכים דיים ונוחים לעבודה – משקיעים כל עלה בסיר המים הרותחים לדקה-שתיים.
  4. הרכבת המנה: משטחים עלה על משטח עבודה ומסירים את החלק המעוצה התחתון בעזרת סכין חדה. מניחים כף שטוחה מהמלית במרכז העלה ומקפלים את השוליים כך שנוצרת מעטפה מרובעת. מניחים את המעטפות על צד התפר וממשיכים עם יתר עלי הכרוב.
  5. כשכל העלים מולאו, שופכים את המים מהסיר בו נחלטו העלים, יוצקים את השמן ומטגנים בו את הבצל עד שמזהיב קלות. מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה. מוסיפים 3 כוסות מים, את מיץ הלימון, הסוכר, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
  6. מניחים את "חבילות" הכרוב ברוטב בזהירות. מכסים את הסיר ומבשלים 25 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור 10 דקות נוספות. מגישים עם יוגורט או רוטב הולנדז. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרוב ממולא
צילום: ירון ברנר
מומלצים