שתף קטע נבחר

כולם ידעו, וחברי הכת לא נעצרו: 'טשטוש מתוחכם'

מנהיג הכת וחבריה נחשפו בתקשורת, השכנים התלוננו - אבל רק אחרי שנים בוצעו מעצרים. גורמי הרווחה טוענים כי החוק לא מאפשר להם "לחטוף ילדים", אך מודים: "כשהתחלנו להבין מה קורה, היה קשה לראות את המעשים המזעזעים האלו"

מקרה נוסף של התעללות מתמשכת, ושוב גורמי הרווחה נקראים לספק הסברים. חשיפת פרשת ההתעללות הקשה בירושלים היום (ג'), במסגרתה נעצרו תשעה חברי כת בחשד שהתעללו קשות בילדים ובנשים, מעלה שאלות קשות באשר למידת מעורבותה של מערכת הרווחה במתרחש.

 

בעקבות חשיפת המעצרים, הובעה ביקורת קשה באשר להחלטת גורמי הרווחה לא להתערב בנעשה עד שהאשה השביעית במספר התלוננה במשטרה. זאת, למרות דיווחים רבים על הכת בכלי התקשורת ותלונות של שכנים. היעדר תיאום עם בתי החולים, בהם התאשפזו וטופלו חברי הכת, הוא נושא נוסף שנבדק.

 

גורמי הרווחה ציינו כי החוק לא מאפשר להם לפעול מוקדם מדי והדגישו כי מעשי ההתעללות נעשו בהסתר. הכת הסגורה, במסגרתה שמרו הנשים על קשר שתיקה והיו נתונות בפיקוח מתמיד וקשה, צוינו אף הם כסיבות בגינן נמנעה התערבות מוקדמת יותר של גורמים מקצועיים בעירייה. 

 

"יש לעשות הבחנה בין מצב שמוגדר כסטייה חברתית לא מקובלת לבין חשד מבוסס לקיומן של עבירות על החוק", אמרו במשרד הרווחה. "לא כל סטייה חברתית היא מצב שמוגדר לא חוקי. על מנת שגורמי אכיפת החוק וגורמי הרווחה יתערבו, חייבת להיות להם סמכות חוקית לעשות כן על בסיס קיומן של חשדות מבוססים. בנסיבות שהיו קיימות בזמנו, משרד הרווחה ושירותי הרווחה פעלו במסגרת הכלים החוקיים".


תדרוך המשטרה, היום (צילום: גיל יוחנן)

 

מוקדם יותר היום, הותר לפרסום כי בלשי וחוקרי היחידה המרכזית של ירושלים, בשיתוף עובדי משרד הרווחה והעובדים הסוציאליים של עיריית ירושלים, עצרו בשבועות האחרונים לחקירה תשעה חברי כת - שלושה גברים ושש נשים - בחשד שהתעללו קשות בילדים ובנשים. בין היתר חשודים חברי הכת כי השפילו מינית את הילדים, כלאו אותם וביצעו בהם עבירות מין קשות.

 

בחיפוש בדירות השייכות לכת, נמצאו כלים ששימשו, על פי החשד, למעשי ההתעללות, בהם שוקרים חשמליים, כבלים ומוטות עץ. בנוסף, הסתייעו החוקרים ביומנים אישיים שנכתבו על ידי הנשים, בהם אותרו וידויים המעידים על התעללות קשה, וכן מסמכים רפואיים מבתי חולים שונים בארץ, המעידים על חבלות גופניות שנגרמו מהלקאות וממכות שקיבלו.

 

על פי המשטרה, חיה הכת ביחד כבר עשר שנים, ורק בשנתיים האחרונות הורגשה קפיצת מדרגה בפעילותה והמעשים בתוכה הפכו לפליליים. עם זאת, הודו במשטרה כי חלק ממעשי ההתעללות התרחשו קודם לכן, עניין שמדגיש את סימני השאלה סביב הטיפול באנשי הכת. 

 

שלחו את הילדים לקבץ נדבות 

במשרד הרווחה מדגישים כי "כל פנייה שהגיעה לשירותי הרווחה בירושלים נבדקה וטופלה. כאשר אין ראיות או הוכחות לביצוע עבירה או פגיעה באדם, לשירותי הרווחה אין סמכות להיכנס לביתו של אף אדם ולבדוק מה מתרחש בדלת אמותיו".

 

בוני גולדברג, מנהלת אגף הקהילה בירושלים, הסבירה כיצד הדיווחים השונים בכלי התקשורת לא הביאו לבדיקת גורמי הרווחה. "המשפחה עברה מספר כתובות. מדובר בטשטוש מאוד מתוחכם מצד ראש המשפחה, שעם הזמן הפסיק לשלוח את הילדים לקבוץ נדבות ושלח רק את הנשים".

 

רותי מתות, מנהלת היחידה לילדים בסיכון באגף הרווחה בעיריית ירושלים, סימנה אף היא את הסתרת מעשי ההתעללות בתוך הכת כגורם מעכב בפעולת רשויות הרווחה. "מדובר במשפחה מורכבת ביותר. אנחנו יזמנו פעולות וקיבלנו דיווחים של שכנים, אבל צריך להבין שהדברים נעשו בחדרי חדרים עם תחכום וטשטוש גדולים. לא היו לנו ראיות למעשים פליליים ואפילו לא כאלו שאפשרו לנו להוציא את הילדים על פי חוק הנוער". מתות הוסיפה כי "כשהתחלנו להבין מה קורה ושמעתי את הילדים והאמהות, היה לי קשה לראות את המעשים המזעזעים האלו ולהבין

שבמשך 3 שנים לא הצלחנו לגלות אותם".

 

לדברי נחום וגשר, המשנה למנכ"ל משרד הרווחה, פעילות מוקדמת מדי היתה הופכת את פעולת עובדי הציבור לבעייתית מבחינת החוק. "לא כל סטייה היא עבירה על החוק. כשפקידי הסעד נכנסים דקה אחת לפני הזמן, אז מתייחסים אלינו כחוטפי ילדים. זה גבול דק מאוד ולכן אנחנו פועלים פה בזהירות רבה". וגשר הוסיף כי רק בשנה וחצי האחרונות "התחברו חלקי הפאזל. לפני שנה וחצי, בגלל שלא היה לנו את כל העדויות של העצורים, הרמזור האדום לא נדלק כמו שהוא נדלק אחרי המעצר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהיג הכת בבית המשפט
צילום: אוהד צויגנברג
ניצב-משנה שמשון נחום
צילום: גיל יוחנן
צילום: אוהד צויגנברג
אחד החשודים בהתעללות
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים