שתף קטע נבחר

"תביעת דיראני על אונס - כלי ניגוח בידי מחבל"

למרות שהעליון אישר להמשיך בתביעת נזקי ה"אונס", ביקשה הפרקליטות דיון נוסף: "ההחלטה סותרת את משפט העמים"

שלב אחרון לפני דיון בתביעת המחבל? פרקליטות המדינה הגישה היום (ג') לבית המשפט העליון עתירה בדרישה לדיון נוסף בהחלטת בית המשפט העליון, שדחה את הבקשה לדחות על הסף את תביעתו של המחבל מוסטפא דיראני נגד המדינה.

 

בעתירה שהוגשה על ידי אורית סון, המשנה לפרקליט המדינה, ועל ידי עו"ד נעמי זימרת, נכתב כי "דיראני הינו תושב מדינת אויב אשר בימים אלו ממש פעיל ומנהיג בארגוני טרור שמטרתם העיקרית היא השמדת מדינת ישראל". לדברי הפרקליטות, למרות שדיראני אינו מאמין בערכאותיה המשפטיות של ישראל, הוא הגיש תביעה כספית לפצות אותו, תוך שהוא מסביר שאין לו כל עניין בכספי התביעה.

 

לטענת הפרקליטות, "מתן אפשרות בידי אויב המדינה המצוי לגבולותיה לעשות שימוש בכלים המשפטיים ככלי ניגוח נגד המדינה קשה היא, חדשה היא, ופוגעת בתחושת הצדק".

 

לפני כשבועיים, דחה בית המשפט העליון את ערעור המדינה על החלטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, לפיה פעיל הטרור הלבנוני שהחזיק בעבר בנווט השבוי רון ארד יוכל להמשיך בתביעתו נגד המדינה על נזקים שלטענתו גרמה לו.

 

בעתירתה, מגוללת הפרקליטות את השתלשלות העניינים מהרגע שדיראני הובא לישראל ועד ששוחרר בעסקת השבויים. לדבריה, תוצאת הפסיקה האחרונה בנושא "הינה תוצאה קשה אשר עומדת בסתירה למשפט העמים וככל הידוע, אין לה תקדים בארץ ובעולם". הפרקליטות טוענת כי יש קושי בהחלטה לפיה לתושב מדינת אויב ישנה זכות להגיש תביעה בבית משפט בישראל. "קושי זה מתעצם אל מול הנסיבות המיוחדות של העניין שלפנינו, קרי, היות התובע שותף למעשיו של ארגון טרור המצוי בעימות מזוין עם מדינת ישראל וחותר להשמדתה".  

 

"אויבי המדינה יעשו שימוש במערכת המשפט" 

לטענת הפרקליטות, לא מתקבל על הדעת שמדינה תעניק אכסניה לבירור טענותיו האזרחיות של אויב הפועל להשמידה ולכלותה. "להלכה שנקבעה יכולות להיות השלכות רוחב, לפיהן אויבי המדינה הפועלים נגדה מחוץ לגבולותיה יעשו שימוש במערכת המשפט של מדינת ישראל כחלק ממאבקם במדינה, באזרחיה ובתושביה".

 

דיראני, אזרח לבנוני, נחטף על-ידי סיירת מטכ"ל מביתו בלבנון ב-1994 והוחזק בישראל עד 2004, אז שוחרר במסגרת עסקת חילופי שבויים עם חיזבאללה, שבמסגרתה הושבו לישראל גופות שלושת החיילים שנהרגו ונחטפו בשנת 2000 בהר דוב. דיראני היה מעורב בפעולות טרור נגד ישראל, והוא ואנשיו אף החזיקו ברון ארד. לפני שחרורו הגיש דיראני לבית

המשפט המחוזי בתל-אביב תביעת נזיקין על סך שישה מיליון שקלים. הוא טען כי במהלך חקירתו בישראל בוצעו בו מעשי אונס ומעשי סדום, לכאורה על-ידי חוקר שכונה "ג'ורג'".

 

זמן קצר אחרי שובו ללבנון הודיע דיראני כי הוא מעמיד את עצמו לטובת חיזבאללה, ובעקבות זאת ביקשה המדינה לדחות את תביעתו בטענה כי אין מבררים תביעתו של אויב. בית המשפט המחוזי דחה את הבקשה הזו, ובית המשפט העליון דחה, כאמור, את ערעור המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דיראני. "אכסניה לבירור טענותיו של אויב"
צילום: רויטרס
מומלצים