שתף קטע נבחר

מצרים שמה נשיא בכלוב: "המהפכה עומדת לדין"

חוקרי המזרח התיכון שליוו במשך שנים את כהונת מובארק, נדהמו גם הם לנוכח ההשפלה שחיכתה לו בבית המשפט: "הוא עשה טעויות, אבל גם הצעיד את מצרים קדימה. זה מחזה קשה". ההערכה: על מובארק ייגזר עונש מוות, שלא בטוח ייצא לפעול

התמונות שמגיעות בשעות האלה ממצרים לא משאירות מקום לספק - היסטוריה מתחוללת בארץ הנילוס. מי שהיה נשיא המדינה החשובה ביותר בעולם הערבי, חוסני מובארק, מובא הבוקר (יום ד') לדין חבול ותשוש בתוך כלוב בבית דין באקדמיה לשוטרים בקהיר. "זה ללא ספק אירוע היסטורי, גם בקנה-מידה של מצרים, גם בקנה מידה של מדינות ערב בכלל, ואולי אף מעבר לזה", אמר ל-ynet פרופ' יורם מיטל מאוניברסיטת בן-גוריון.

 

"נשיא עומד לדין אחרי עשרות שנים, לא באיזה אירוע כמו שקרה עם אנוואר סאדאת, אלא עומד למשפט על אישומים כבדים של פגיעה באזרחים, שימוש בסמכויותיו לצבור הון אישי - אלה עבירות מאוד מאוד כבדות, והכל מתנהל במשפט אזרחי למרות מצבו הנפשי הקשה מאוד של מובארק, ולמרות מצבו הבריאותי", הסביר פרופ' מיטל בשידור החי של ynet מבית הדין בקהיר.


מובארק בתוך הכלוב בבית המשפט בקהיר (צילום: הטלוויזיה המצרית)

 

מובארק עומד לדין בחשד לשחיתות ובחשד שהורה לירות במפגינים במהלך ההתקוממות העממית במצרים בינואר ופברואר השנה. לפי ההערכות, מאות בני אדם נהרגו מאש כוחות הביטחון של מצרים במהלך ימי המרד במובארק. גם שני בניו של מובארק, גמאל ועלא, עומדים לדין. זו הפעם הראשונה בעידן המודרני שעם ערבי מעמיד לדין במשפט אזרחי את נשיאו לשעבר, כשהמקרה הקרוב ביותר לכך היה זה של הרודן העיראקי סדאם חוסיין, אך אז הייתה זו ארה"ב שנתנה חסותה לבית המשפט שגזר עליו עונש מוות.

 

"אני לא חושב שמדובר במשפט ראווה", אמר פרופ' מיטל ל-ynet. "צריך לזכור שבפעם האחרונה שראינו מנהיג ערבי עומד למשפט זה היה משפט ראווה ברוטלי, וזה היה ההוצאה להורג של סדאם חוסיין. זה היה תחת הגיבוי של האמריקנים. כולם מודעים לזה שיש פה משפט מסוג אחר, הייתה פה התקוממות אזרחית, ובעצם גם המהפכה עומדת פה לדין במובן של לראות מה יקרה".


בניו של מובארק, גמאל ועלא, בתא הנאשמים המשפיל (צילום: AFP)

 

פרופ' מיטל הדגיש כי במצרים לא רוצה לחזור על משפט סדאם חוסיין, שנעשה בדלתיים סגורות: "צריך לזכור שהמשפט הולך להיות מהיר מאוד. אני מעריך שבין ימים לשבועות בודדים, לא מעבר לזה. נכון שיש במצרים לא מעט גם בתוך המועצה הצבאית שבכלל לא היו רוצים לראות את המשפט הזה, ואם כבר כן - אז לראות אותו כמשהו מתמשך". המועצה הצבאית במצרים נאלצה לקיים את המשפט לנוכח ההפגנות הנמשכות של אזרחים התובעים למצות את הדין עם מובארק.

 

פרופ' מיטל אמר כי יופתע אם לא ייגזר על מובארק דין מוות. הביצוע של גזר דין כזה, לעומת זאת, הוא שאלה מסובכת בהרבה לדבריו: "גם מבחינה משפטית, גם מבחינה חוקתית. אם יהיה גזר דין מוות, זה לא אומר שהוא גם יבוצע. אני מניח שיש פניות מהרבה מנהיגים בעולם למועצה הצבאית לשנות את העונש למשהו שהוא תקופת מאסר ארוכה וכו'".


מתנגדי מובארק דורשים עונש אחד. מחוץ לבית המשפט (צילום: AP)

 

פרופ' איתמר רבינוביץ' מאוניברסיטת תל-אביב, חוקר לענייני המזרח תיכון, אמר בשידור החי של ynet כי תחושתו הבוקר קשה. "אין ספק שמובארק הוא אדם שעשה טעויות, אין ספק שהוא נשאר בשלטון תקופה ארוכה מדי, תמיד תהיה בעיה,

בייחוד במשטרים הטוטליטריים, לדעת מתי לסיים ואיך לסיים בכבוד. יחד עם זאת, הוא אדם שניווט את מצרים החוצה מהמצב הקשה אחרי רצח סאדאת, ובשנותיו האחרונות הנהיג תיקונים ושיפורים. לראות איש כמוהו מושפל באופן הזה, זה מחזה קשה".

 

רבינוביץ' אמר כי המשפט מעורר שאלות קשות גם על התנהלות ארה"ב ועל האופן שבו הניחה לבן ברית חשוב ונאמן של שנים רבים להגיע לרגע הזה. "ארה"ב הייתה יכולה לסייע לאפשר למובארק לעזור לעשות סידורים של עזיבה", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסוקו של מובארק נוחת בקהיר
צילום: AFP
בתוך בית המשפט
צילום: מתוך הטלויזיה המצרית
מומלצים