שתף קטע נבחר

נפט ראשון הופק בפרויקט פצלי השמן בעדולם

פרסום ראשון: חברת IEI הפיקה לראשונה דלק מגלעינים שהוצאו בקידוחי הסקר. מדובר עדיין בשלב הניסויי של הפרויקט לקראת הפיילוט המתוכנן. לפני שנתיים וחצי יצא הפרויקט לדרך ומאז ניצב במרכזו של מאבק סביבתי שנדון בבג"ץ

שנתיים וחצי לאחר קבלת הרישיון, פרויקט פצלי השמן של חברת IEI הפיק לראשונה נפט - כך נודע ל-ynet. הנפט הופק מפצלים שהוצאו במסגרת קידוחי הסקר שמבצעת החברה, ועל פי הבדיקות הראשונות שביצעה החברה מדובר להערכתם בנפט באיכות גבוהה.  

 

 

בחברה ציינו כי לפי שעה מדובר במספר ליטרים של דלק, אשר הופקו במעבדות אוניברסיטאיות בישראל ובארצות הברית. בחברה הבהירו עוד כי התוצר שהתקבל מתאים לזיקוק בנזין, סולר, דלק סילוני וגפ"מ (גז פחממני מעובה - י.ד). עם זאת, הדגישו כי תהליך הניתוח מצוי עדיין בשלבי עבודה ולכן מדובר בנתונים ראשוניים בלבד.  


אתר הקידוח. צילום: גלעד היימן

 

מנכ"ל IEI, רליק שפיר ציין כי "מדובר בהפקה מגלעינים שהוצאו בקידוחי הסקר. הדלקים שהופקו במעבדות הינם באיכות גבוהה ומעידים על טיב המשאב המצוי בתת הקרקע. חשוב להדגיש כי בשלב זה מדובר בניסויי הרצה לקראת ניסוי השדה (הפיילוט - י.ד) המתוכנן".   

 

פרויקט פצלי השמן של חברת IEI זכה לפני כשנתיים וחצי ברישיון מטעם משרד התשתיות, אך ניצב כבר תקופה ארוכה במרכזו של מאבק סביבתי. מתנגדיו, בהם החברה להגנת הטבע, עמותת אדם טבע ודין וגם תושבים רבים מהאזור, טוענים כי הפרויקט יגרום לנזק סביבתי בלתי הפיך באזור ערכי וטבעי וכי מדובר בפרויקט שלא בוצע בצורה מסחרית בעולם.  

 

בניגוד לכריית פצלי שמן, פרויקט שמבוצע למשל במישור רותם, הטכנולוגיה של IEI נחשבת פחות מזהמת. עם זאת, מדובר בפרויקט שיחייב קדיחה לעומק של מאות מטרים אל בטן האדמה, חימום הקרקע לטמפרטורה של בין 350-300 מעלות צלזיוס, הנחת תשתיות נרחבות באזור ולדעת מומחים, תצריך גם הקמת מפעלי זיקוק לנפט עתיר הגופרית שצפוי להתקבל.

 

עם זאת, ההתנגדות הנרחבת לפרויקט עומדת כיום בפני בעיה מוחשית: משרד התשתיות העניק כבר זיכיון לחברת IEI לביצוע פיילוט ראשוני באזור עמק האלה ובארגוני הסביבה חוששים כי מרגע שהפיילוט ייצא לדרך - לא תהיה שום אפשרית מעשית לעצור את פרויקט ההפקה המסחרי הגדול שיבוא אחריו.  

 

במסגרת המאבק, הגישה עמותת אדם טבע ודין עתירה לבג"ץ, בה דרשה לבטל את הרישיון בטענה כי הפרויקט נעשה ללא תסקיר השפעה על הסביבה. עם זאת, בתשובתה לעתירה, ציינה המדינה (שכללה למעשה רק את עמדת משרד התשתיות – י.ד) כי "קיים אינטרס לאומי חיוני מובהק בפיתוח אפשרות להפיק נפט ממשאב פצלי השמן בישראל".  

 

מסתמן: הפקה מסחרית בדרום מזרח שטח הרישיון

בינתיים, משהושלמו חמישה קידוחי סקר, מעריכים בחברה כי השלב המסחרי של הפרויקט יבוצע בחלקו הדרום מזרחי של שטח הרישיון. שטח הרישיון של החברה משתרע על פני שטח של 238 ק"מ רבועים, בין בית-שמש לקריית-גת ובו מצוי גם עמק האלה, אזור רגיש מבחינה סביבתית אשר בו יבוצע הפיילוט. שלב הפיילוט עתיד להימשך על פי התכנון כשלוש שנים ובמסגרתו יופקו כ-550 חביות נפט.  

 

השלב המסחרי צפוי על פי הערכות החברה להתבצע רק לקראת סוף העשור וכאמור, בחברה טוענים כי מסתמן שהוא יבוצע באזור הדרום מזרחי. מנכ"ל IEI, רליק שפיר, התייחס להערכות אלו בשיחה עם ynet וציין כי "הרצון של החברה הוא לפעול בשטח מרוחק יחסית מאזורים מיושבים ושלא באזורים בעלי רגישות סביבתית ונופית גבוהה בליבו של חבל עדולם".  

 

לדברי שפיר, "מהממצאים שבידינו, ישנם חלקים גדולים באזור הדרום המזרחי שאין בהם יישובים, ואשר בהם ניתן להפיק כמויות גדולות של נפט לאורך הרבה שנים".  

 

אולם מבחינת ארגוני הסביבה, לא נראה כי ההערכות אלו עשויות להפחית מעוצמת המאבק. בשיחה עם ynet אמר אברהם שקד, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע באזור ירושלים, כי "האזור המדובר בדרום מזרח שטח הזיכיון הוא חלק מרצף שטחים פתוחים ערכיים. בכל השטח הזה קיימת כוונה לקדם מרחב ביוספרי, וההבדל היחיד בין השטחים מצפון לכביש בית גוברין-תרקומיא לבין אלו שמדרום לו - הוא מיקומם במרחב תכנוני אחר ומועצה אזורית אחרת".  

 

בתגובה ציין שפיר, כי "מרחב ביוספרי אינו סותר את קיומה של תעשייה. בתוך השטח שבורך בפצלי שמן, ישנם אזורים שהם בעלי חשיבות סביבתית פחותה, שם אנחנו רוצים להתמקד אבל רוצים לעשות זאת בשיתוף ארגוני הסביבה והתושבים., וכמובן שבסופו של דבר נהיה כפופים להחלטות הרגולטור ומוסדות התכנון". 

 

ממטה המאבק נגד מיזם פצלי השמן מסר כי "זהו עוד לחץ פסיכולוגי על מקבלי ההחלטות, ולא מדובר בהישג של ממש. נפט הופק במשך שנים ארוכות מפצלי שמן מסביב לעולם אך כיום אין הפקה כזו מאחר ומדובר בתעשייה מסוכנת ומזהמת. בכל העולם מתנגדים לרישיונות כמו זה שקיבלה חברת IEI אך בישראל של היום, בעלי הון וחברות ענק, עושות כבשלהם במסדרונות השלטון".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח בעדולם
צילום: גלעד היימן
קידוח בעדולם
צילום: גלעד היימן
מומלצים