שתף קטע נבחר

סליקת כרטיסי אשראי: המונופול נשבר

הרפורמה בסליקת כרטיסי אשראי שנועדה לפתוח לתחרות את שוק הסליקה – אושרה סופית. המפסידה הגדולה: ישראכרט. המרוויחים: העסקים הקטנים באזורי הפריפריה וציבור הלקוחות. למרות זאת, במחטף של הרגע האחרון הצליחה ישראכרט לדחות במעט את "רוע הגזירה"

סוף הסאגה. אחרי חודשים של מסע לחצים מתמשך מצידה של חברת כרטיסי האשראי ישראכרט ודיונים סוערים בוועדת הכלכלה, התקבלה לפנות בוקר בכנסת, בקריאה שנייה ושלישית, הרפורמה בסליקת כרטיסי אשראי.

 

החוק, שהוגש ביוזמת האוצר, נועד לפתוח לתחרות את שוק סליקת כרטיסי האשראי כך שכל סולק, שהוא גם מנפיק שמחזיק בנתח של יותר מ-10% מהשוק, יחויב לסלוק גם את כרטיסי המנפיקים האחרים. מדובר בתיקון פקודת הבנקאות שתכליתו להקל בעיקר על מאות אלפי עסקים קטנים בפריפריה ובסופו של דבר גם להיטיב עם הצרכן.

 

דחיה של 3 חודשים

ישראכרט השולטת בשוק הסליקה בישראל וגובה עמלות וריביות גבוהות מאותם עסקים, היא הנפגעת העיקרית מהחוק. למרות נסיונותיה הרבים לשנות את רוע הגזירה מבחינתה, קבעה ועדת הכלכלה של הכנסת, במעמד שר האוצר, כי תוך 6 חודשים יכנס החוק לתוקפו. ואולם, למרות ההחלטה, יכולה חברת כרטיסי האשראי לרשום לעצמה הישג קטן אחד – היא הצליחה לדחות את יישום החוק בעוד 3 חודשים, מהלך שיכניס לכיסה עוד 45 מיליון שקל. בלחץ ישראכרט, לאחר שכבר אושר החוק בוועדה, תוקנה התקופה עד ליישום החוק ל-9 חודשים.

 

ה"תיקון" הזה עורר את חמתם של כמה מחברי הכנסת ובעקבות זאת, הגיש ח"כ שי חרמש, בעת הדיון בכנסת, הסתייגות נגד ההארכה והשבת התקופה ל-6 חודשים. חרמש טען כי כל חודש מכניס לישראכרט 15 מיליון שקל, והרווח מ-3 החודשים הנוספים – 45 מיליון שקל, ואלו יבואו על חשבון בעלי העסקים בפריפריה המרותקים לישראכרט ולא יוכלו למצוא סולק זול ממנה. "מה שנעשה פה, זה גם שוד וגם חתירה תחת שר האוצר. כרגע שאול החייט משדרות ודהרי מהחנות לחומרי בניין באשקלון, משלמים את מחיר המונופול בסליקה", אמר חרמש בדיון.

 

הדיון במליאה לפני החזרת החוק לוועדה וההצבעה על ההסתייגות היה סוער. השתקפה בו ההתרוצצות מאחורי הקלעים ולחצים רבים. "באו אלי ואמרו כי סטנלי פישר וביבי נתניהו ישבו והחליטו שהכנסת תדחה אותי", אמר חרמש ופנה למליאה "למצפונכם אנשי הקואליציה. אל תתקעו סכין בגב של שר האוצר. זה חוק שלו. אל תבזו אותו ואל תתנו רווחי יתר למי שחגג על העסקים הקטנים בפריפריה די והותר".

 

בתגובה אמר יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ שאמה-הכהן "הוועדה אכן החליטה על 6 חודשים. לבי לא היה שלם עם זה, אבל אמרתי, אם זו גם בקשת שר האוצר, אני הולך אתה עד הסוף. אבל בדיון אחר, אמר לי המפקח על הבנקים, בעניין התקופה, 6 חודשים זה לא סביר, לא אפשרי. שנה זה סביר. כינסנו את הוועדה ועשינו 9 חודשים, באמצע, בתיאום עם לשכת שר האוצר".

 

חרמש השיב כי בדיקה שעשה בחברת ש.ב.א. (שירות בנקאי אשראי) שמבצעת את הסליקות בין הבנקים ובין ישראכרט לויזה. מעלה שאפשר לבצע את החוק תוך שבוע.

 

בקואליציה חששו מפני רוב נדיר במליאה להסתייגות של ח"כ מהאופוזיציה נגד הצעת הממשלה. וכך אכן היה - ההסתייגות התקבלה ברוב של 29 נגד 6, והליך אישור החוק נקטע.

 

הלחצים על חרמש לסגת רק גברו אחרי נצחונו, בגלל החזרת החוק לוועדה. הם באו גם מלשכת שר האוצר ואפילו מחברות האשראי הקטנות הסובלות מהמונופול של ישראכרט. כולם טענו כי לא שווה לטרפד את הרפורמה בסליקה בגלל 3 חודשים. אולם חרמש התבצר בעמדה מוסרית. "זה לא עניין של כסף אלא איך אני אוכל להביט לעצמי מחר בראי".

 

ח"כ שאמה-הכהן ניצל את סמכותו בתקנון והחזיר את החוק לדיון מחדש בוועדה. סמוך לחצות הוא כינס אותה וגייס רוב לאישור מחדש של תקופה בת 9 חודשים עד ליישום החוק. לפנות בוקר עבר החוק המתוקן, באופן סופי.

 

אליצפן רוזנברג השתתף בהכנת הידיעה

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפתוח את שוק הסליקה
צילום: index open
מומלצים