שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

שר החוץ הסורי: "בחירות חופשיות" עד סוף השנה

וליד אל-מועלם כינס נציגים זרים והבטיח להם כי הפרלמנט החדש שיוקם בדמשק "ייצג נאמנה את שאיפות העם הסורי". במערב לא משתכנעים ומחריפים טונים. שר החוץ הגרמני: "אין לאסד עתיד". אובמה דן עם סרקוזי ומרקל בצעדים הבאים

שינוי כיוון או משיכת זמן? שר החוץ הסורי, וליד אל-מועלם, הצהיר אחר הצהריים (שבת) כי ארצו תקיים בחירות כלליות "חופשיות והוגנות" עד סוף שנת 2011. אל-מועלם, שדיבר במהלך כינוס נציגים ושגרירים זרים, ציין כי עם סיום הבחירות יורכב בדמשק פרלמנט חדש, שייצג נאמנה את שאיפות העם הסורי.

 

הפרלמנט הסורי הנוכחי סיים את כהונתו מוקדם יותר השנה אך הנשיא, בשאר אסד, טרם הכריז על מועד לבחירות חדשות.

 שר החוץ הסורי, שלפני בחודש יוני כי בכוונת השלטונות להציג "דמוקרטיה למופת בתוך כחודשיים", שב והתחייב לרפורמות אזרחיות ופוליטיות וציין כי דיאלוג בין המשטר לבין האופוזיציה היא הדרך היחידה להתקדם.

 

כזכור, לפני כחודש וחצי יצא נשיא סוריה למצלמות, אל מול הלחץ הבינלאומי הגובר, והביע צער על ההרוגים אך נותר בעמדותיו  "יש להבחין בין דרישות לגיטימיות לבין דרישות של מי שמנסה לנצל את המצב". הוא הזהיר מהתמוטטות כלכלית ואמר כי "דיאלוג לאומי בנוגע לרפורמה - לא יתקיים בשעת ונדליזם".

 

לפני כשבועיים הוצג בסוריה חוק מפלגות חדש, המאפשר הקמת תנועות פוליטיות לצד מפלגת הבעת'. ואולם, לחוק סייגים רבים המותירים בידי מפלגת השלטון די חופש לאסור על הקמת תנועות שהיא איננה חפצה בהן.


רחובות חמה כפי שהם נראים בעיני סוכנות הידיעות הסורית (צילום: EPA) 

 

"לאסד אין עתיד פוליטי"

שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, אומר בראיון שיפורסם מחר בעיתון "פרנקפורט אלגמיינה" כי "איננו חושב שלנשיא אסד יש עתיד פוליטי בסוריה". לדבריו, משרד החוץ הגרמני מנהל באמצעות השגרירות שלו בדמשק מגעים עם נציגי האופוזיציה הסורית. דבריו עולים בקנה אחד עם הצהרתו של נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, לפיה "אם משטרו של אסד לא ישנה את התנהלותו לאלתר - צפוי לו גורל מר".

 

גם מדינות המפרץ הפרסי שברו היום את שתיקתן ביחס לנעשה בסוריה וקראו למשטר לשים קץ למרחץ הדמים ולפתוח ברפורמות "רציניות". "אנו מודאגים מאוד ומביעים צער עמוק על החמרת האלימות בסוריה ועל השימוש המוגזם בכוח. אנו קוראים להפסקת האלימות ולשימוש בכוחות מזוינים", נכתב בהודעה שפרסם ארגון מדינות המפרץ.


מנסים לעקוף המחסומים כדי לרכוש מזון ותרופות. חמה (צילום: רויטרס)

 

אתמול שוחח בטלפון נשיא ארה"ב ברק אובמה, עם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, ועם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, כדי לדון עמם בצעדי ענישה נוספים כלפי המשטר הסורי. אתמול נודע כי ארה"ב וממשלות אירופיות שוקלות להחריף את הסנקציות שהן מטילות על סוריה גם לתחום האנרגיה. צרפת, גרמניה, הולנד ואיטליה נחשבות "ללקוח כבד" של הנפט הסורי וקונות כמחצית מהכמות שהיא מפנה לייצוא (כ-150 אלף חביות ביום). הכנסותיה של סוריה ממכירות אלה מהוות כשליש מההכנסותיה הכלליות.

 

לסנקציות מסוג זה לא יהיו השפעות מיידיות, אולם בתוך כמה חודשים הן עשויות "לייבש" את משטרו של אסד ממזומנים.

 יצויין כי לארה"ב עצמה אין יכולת להטיל סנקציות אנרגיה על סוריה, כיוון שהיא מנהלת את עסקיה בעניין זה מול אירופה. עם זאת, שגריר ארה"ב בדמשק, רוברט פורד, אמר השבוע בשימוע בסנאט כי הסנקציות שכבר הוטלו על סוריה מתחילות להשפיע על אנשי עסקים סורים, במיוחד סונים, שעוברים בהדרגה לתמוך באופוזיציה.

 

ובתוך כך, נמשך המצור על כוחות הביטחון הסוריים על העיר חמה ו-800 אלף תושביה באמצעות טנקים וצלפים. עדי ראייה דיווחו כי צבא סוריה ממשיך להדק את שליטתו וכי באחת ההפגזות נפגע בית חולים. עוד דווח על קבוצות של אזרחים שמנסות לחמוק ממחסומי הצבא בניסיון לרכוש מזון, תרופות ומוצרים בסיסיים מחוץ לעיר. חמה מנותקת זה כשבוע מחשמל ומתקשורת והיכולת לקבל מידע אמין על המתרחש בה - מוגבלת ביותר. על-פי הערכות נהרגו בעיר מתחילת המצור 100-250 בני אדם. מניין ההרוגים מאז פרוץ ההתקוממות העממית בסוריה בחודש מארס נאמד בכ-2,000.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-מועלם. רוצה דיאלוג
צילום: AP
וסטרוולה. לאסד אין עתיד פוליטי
צילום: רויטרס
מומלצים