שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

כ-300 אלף ישראלים זעקו: החלטנו צדק חברתי

"הרוח הזו הולכת ומתעצמת. זה הוריקן", סיכמה דפני ליף, שהאוהל שהקימה בשדרות רוטשילד הצית את המחאה החברתית. המוני ישראלים שטפו את הרחובות מקריית שמונה עד אילת, בערב אדיר שסימן את שיא המאבק. אחרי חצות חסמו מפגינים כבישים בתל-אביב, לפחות 7 נעצרו

מפגן של אחדות ודמוקרטיה שלא זכור כמותו: בממשלת נתניהו קיוו שהמחאה החברתית תלך ותדעך, אך אמש (שבת) היא הגיעה לשיא מהדהד ברחבי הארץ, כשלפחות 300 אלף בני אדם - מכל קצות הקשת הפוליטית - יצאו לרחובות מקריית-שמונה ועד אילת וקראו בקול אחד רועם, צלול וברור: "העם החליט צדק חברתי".

 

לפחות 250 אלף בני אדם באו לעצרת המרכזית, שהתקיימה סמוך לקריית הממשלה בתל-אביב, בהשתתפותם של ראשי תנועת המחאה. הזמרים שלמה ארצי, ריטה ויהודית רביץ הלהיבו את ההמונים ואילו צ'רלי ביטון, ממובילי מחאת "הפנתרים השחורים" בשנות ה-70, חתם בהצהרה מרגשת: "החזון שלי מתגשם, התעוררתם. חיזקו ואמצו".

 

מחאת האוהלים - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

אחרי חצות, בעוד רבבות המפגינים מתפזרים, החלו מאות צעירים לחסום את צומת הרחובות קפלן ואבן גבירול. המשטרה ביקשה במשך יותר מ-40 דקות מהצעירים לפנות את הצומת, ולאחר מכן פיזרה אותם בכוח תוך שהיא עוצרת לפחות שבעה מהם. במקביל, פתחה המשטרה לתנועה את דרך בגין לכיוון דרום.


המון אדם באחת ההפגנות הגדולות בתולדות המדינה (צילום: AP)

 

ובחזרה אל רגעי השיא של העצרת. "תגידו הידד לאשה הגדולה הזו שהצליחה להוציא חצי מיליון אנשים לרחוב. האשה האדירה הזו שכולנו צריכים לבוא ולומר לה - את עצומה", שיבח צ'רלי ביטון את דפני ליף. "אתם הרוח החדשה של החברה הזו, אתם הדור שהפסיק לשתוק. אתם הבנתם שהכוח בידיכם ואתם תנצחו את הממשלה העלובה הזו".


שלמה ארצי עם דפני ליף (צילום: נמרוד גליקמן) 

   

ליף פנתה אף היא אל ההמונים: "קמנו והתחלנו פה משהו חדש - מקריית שמונה ועד אילת. הרוח הזו היא רוח חדשה,

 רוח שאי אפשר לנצח. את הרוח הזו אני מרגישה בכל יום שעובר. את הקול הזה אי אפשר להשתיק. הרוח הזו הולכת ומתעצמת. היא סופה שעוברת בכל הארץ ותמשיך ותתעצם. זה הוריקן".

 

ליף גם לגלגה על הניסיונות לפלג את ראשי תנועת המחאה: "הם מנסים להכניס אותנו לחדרים קטנים מוארים בפלורסצנט. בחדרים האלה לא נושבת שום רוח, בטח לא הרוח שלנו. בחדרים האלה האוויר מלאכותי, יש רק מזגן".


כאלף מפגינים יצאו לרחובות באילת (צילום: יוסי דוססנטוס)

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, אמר כי "מעולם לא התאחדו במדינת ישראל כל כך הרבה אנשים כדי לשנות את העתיד. תמיד היו הפגנות ועצרות כדי למחות על העבר, אך זו הפעם הראשונה שמאות אלפים מתכנסים שוב ושוב כדי לומר למנהיגנו: אנחנו דורשים שינוי". הרב בני לאו אמר: "אנחנו נמצאים ערב תיקון חברתי. זכותנו על הארץ הזאת מותנת בצדק חברתי, זו לא מדינה יהודית".


כיכר הבימה: מכאן יצא נהר אדם לקריית הממשלה (צילום: בן קלמר)

 

שלמה ארצי שאל את ההמונים "מה לשיר לכם?", הציבור ענה לו בקריאה אדירה שהדהדה בכל העיר: "העם דורש צדק חברתי". במהלך שירו "ארץ חדשה" הצטרפו אל ארצי מארגני המחאה, ובהם סתיו שפיר, דפני ליף ורגב קונטס. אחר כך שר את "לא עוזב את העיר" כשדגל של המאבק לשחרור גלעד שליט בידיו.

 

כעת, עם סיום עצרות הענק, חוזר שוב הכדור לממשלה בראשות בנימין נתניהו והציפיות ממנה - כפי שנוסחו באלפי כרזות, שלטים וסלוגנים - הן שינוי יסודי של סדר העדיפויות הכלכלי-חברתי. מאמץ הפוליטיקאים להנמיך את גובה הלהבות, להקטין את חשיבות ההפגנות והיקפן נתקל הלילה בקושי מוחשי ובעובדות מוצקות בשטח. כפי שסיכם זאת שמולי בדבריו: "העם קם והתחיל ללכת - והם, הם מ-פ-ח-ד-י-ם! אדוני ראש הממשלה, אנחנו כבר לא מתביישים לומר לך בפה מלא: 'מה שיש לנו היום – ממש לא מספיק לנו'".


נפל דבר בישראל (צילום: AP)

 

רגב קונטס, אף הוא ממובילי המאבק, הוסיף: "נפל דבר בישראל. אני חושב שלמי שהיו ספקות, היום הם נעלמו. כל העם החליט שהוא לוקח אחריות על גורלו ועתידו. העם רוצה מדיניות ממשלתית שדואגת לאזרחיה באשר הם. אנו קוראים לראש הממשלה להאזין לרחשי לבו של העם. זה המינימום המגיע לנו".


נס-ציונה. "העם קם והתחיל ללכת" (צילום: ערי הדר)

 

סתיו שפיר, ממובילות המחאה, סיכמה: "בסוף השבוע הראשון אמרו לנו שביום א' כולם יפרקו את האוהלים וילכו לעבודה - זה לא קרה. שבוע אחר כך אמרו לנו 'אל תעשו עצרת כי לא יגיעו מספיק אנשים'. גם הערב איש לא ידע למה לצפות. אני כבר מחכה להפתעות שיגיעו מחר".


"רוח חדשה שאי אפשר לנצח". אשקלון רוצה צדק חברתי (צילום: טל כהן)

 

שמעון שבס, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שהגיע לעצרת בתל-אביב, התייחס בשיחה עם ynet לתחושותיו ולאספקטים הפוליטיים של העצרת: "הגעתי במיוחד מלונדון כי רציתי להשתתף בעצרת הזאת. אני מרגיש את זה מבפנים הרבה מאוד שנים, גם אצל ילדיי. למחאה כזאת יש רק משמעות אחת: מהפכה פוליטית, בלעדיה העבודה לא נעשתה. המחאה הזאת תקים תנועה חדשה ותקים ממשלה חדשה".

 

מקריית שמונה ועד אילת

עצרות מחאה והפגנות התקיימו אמש בכל רחבי ישראל - מקריית-שמונה וראש פינה בצפון, דרך חדרה, הוד השרון, רעננה, מודיעין, אשקלון, דימונה וכלה באילת. העצרת השנייה בגודלה התקיימה בירושלים, שם הפגינו כ-30 אלף בני אדם.

 

הסופר מאיר שלו, שהשתתף בהפגנה, אמר ל-ynet: "התעסקות הציבור בישראל בנושאים אזרחיים ולא בקבר רחל והפצצה האיראנית היא דבר חיובי. ראש הממשלה הבין שמספיק להלך עלינו קסמים ומספיק להלך עלינו אימים. אי אפשר

למכור לנו יותר את העולם הישן של נתניהו. צריך מדינה שמתחשבת באזרחיה ודואגת להם".

 

כ-1,000 בני אדם הפגינו בהוד השרון והניפו כרזות בהן נכתב: "יוקר המחייה לא מבדיל בין ימין ושמאל", "אני לא צב, אין לי בית על הגב". "קשה לנו לחיות במדינת ישראל. אנשים רבים לא מסוגלים לגמור את החודש. על ממשלת ישראל לדאוג לזוגות הצעירים ולא להסתכל עלינו בזלזול", אמר תומר פרפן, תושב העיר. דנה אהרוני, הוסיפה: "אם המצב יישאר כפי שהוא, אני וכל משפחתי נעדיף למכור הכל ולעזוב את מדינת ישראל. נמצא מקום שיסייע לנו לחיות בכבוד. אני חושבת שראש הממשלה דואג רק לעצמו".

 

ומה בנוגע להמשך? המארגנים מבטיחים שדבר לא נגמר. "זו רק ההתחלה", אמרה סתיו שפיר, "האדמה רועדת כרגע יותר מתמיד, ובשבילנו זה חלום. אי אפשר לנבא מה יהיה בשבוע הבא ואין לנו תוכניות, אבל כל מי שהגיע לפה מבין שנוצרת פה חברה חדשה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד, אילנה קוריאל, חסן שעלאן, אהובה מאמוס, אביעד גליקמן, רענן בן-צור ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת ההמונים בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
ארצי ומארגני העצרת בשיא הערב
מפגן כוח ירושלמי
צילום: נועם מושקוביץ
גם בצפון סוער. ההפגנה בנהריה
צילום: מיכל וזהר אור צלמים
כאלף מפגינים מחו באילת
צילום: יוסי דוססנטוס
גם בהוד השרון דרשו הקלה בעול
צילום: עידו ארז
מאות הפגינו באשקלון
צילום: צפריר אביוב
מומלצים