שתף קטע נבחר

הפאניקה אתמול: פדיונות של 1.4 מיליארד שקל בקרנות

פדיונות עתק של כ-1.4 מיליארד שקל נרשמו אתמול בקרנות הנאמנות. זהו הפדיון היומי הגבוה ביותר מאז קריסת ליהמן ברדרס בספטמבר 2008. מי מרוויח מהחששות? הקרנות הכספיות והפקדונות הבנקאיים. גיוסים נרשמו גם בתעודות הסל

תעשיית קרנות הנאמנות ידעה אתמול את אחד מימי השפל שלה, לאחר שהמשקיעים משכו ממנה בבהלה כ-1.4 מיליארד שקל, הפדיון היומי הגבוה ביותר מאז קריסת ליהמן ברדרס, לפני כשלוש שנים, כך מעריכים כלכלני בית ההשקעות מיטב.

 

הפדיונות הכבדים הגיעו על רקע הירידות החדות בשוקי המניות והאג"ח אתמול בישראל - המשך ישיר לצניחה של השווקים בעולם בסוף השבוע וברקע הורדת דירוג החוב של ארה"ב.

 

קרנות אג"ח חברות וכללי היו הראשונות "לחטוף" את זרוע הפדיונות של ציבור המשקיעים, וזאת לאחר שרשמו רק אתמול ירידה בשיעור ממוצע של כ-2.9%, בהובלת קרנות HIGH YIELD (אג"ח שאינן מדורגות המכונות "אג"ח זבל" ונחשבות בעלות סיכון גבוה - א.ר.) שצנחו בכ-4.5% בממוצע.

 

המשקיעים משכו מקרנות אג"ח חברות וכללי 900 מיליון שקל. במיטב מעריכים שחלק לא מבוטל מהפדיונות בקרנות אלו היו מקרנות אג"ח מעורבות במניות, כאשר הציבור מנסה להיפטר מהחשיפה המנייתית שלו.

 

מהקרנות המנייתיות (מניות בישראל וגמישות בלבד, בקרנות מניות חו"ל יחודש המסחר היום) נפדו אתמול כ-140 מיליון שקל לאחר שהקרנות המתמחות במניות בישראל ירדו בכ-6.5% בממוצע. מקרנות אג"ח מדינה וצמוד מדד, נפדו עוד כ-250 מיליון שקל, על רקע ירידות גם באיגרות החוב הממשלתיות. בקרנות השקליות נרשמו פדיונות של כ-80 מיליון שקל.

 

ההערכה היא כי בימים הקרובים ימשיכו להרשם פדיונות, אולם השאלה הגדולה היא באיזה היקף.  מי שצפוי להרוויח מהסערה בשווקים, הם הקרנות הכספיות הסולידיות שגייסו אתמול 280 מיליון שקל, וכן הפקדונות הבנקאיים.

 

יש לציין עוד כי דווקא בענף תעודות הסל נרשם אתמול גיוס של יותר מרבע מיליארד שקל בתעודות העוקבות אחרי מדדי המניות בת"א. לדברי רונן סולומון, מנהל איגוד תעודות הסל בלשכת המסחר, עיקר הגיוסים אתמול היו של משקיעים מוסדיים (קופות גמל, קרנות פנסיה ופוליסות ביטוח משתתפות ברווחים), אשר קיזוז את הפדיונות של המשקיעים הפרטיים. זאת, בניגוד לשוק קרנות הנאמנות, שם אין כמעט משקיעים מוסדיים ולכן לא היה מי שיבלום את הפאניקה הציבורית.

 

הפדיון היומי הגבוה ביותר שמתועד בהיסטוריה של תעשיית קרנות הנאמנות הוא ב-18 לספטבר 2008, אז נפדו על פי הערכות כ-1.8 מיליארד שקל. כל זאת, בסיומו של שבוע בו ליהמן ברדרס פשטה רגל, תהליך שלווה בין השאר בירידות שערים חריפות בשוקי המניות בארץ ובעולם, לצד ירידות חדות באיגרות החוב הקונצרניות.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים