שתף קטע נבחר

הפסדתם בבורסה? כך תקבלו החזרי מס

לידיעת המשקיעים: אחרי הנפילות בשוק ההון, בין אם אתם שכירים או עצמאים, תוכלו לקזז את ההפסדים שצברתם כנגד הכנסות מעסקאות נדל"ן, מהעסק או ממשיכת דיבידנדים

התנודות הדרמטיות שחלות בבורסות העולם בימים האחרונים מסבות לרבים מהמשקיעים הפסדים ניכרים. לרשות אלו, עומדת האפשרות לקזז במקרים מסוימים חלק ניכר מההפסדים שנוצרו מהפעילות בשוק ההון כנגד ההכנסות ולקבל בשל כך החזרי מס.

 

ירידות בבורסות העולם - כותרות אחרונות:

 

בין אם מדובר בשכיר ובין אם מדובר בעצמאי, ההפסדים שנגרמו לו כתוצאה מהשקעה כושלת בניירות ערך, הינם הפסדי הון לכל דבר ועניין וניתן לקזז אותם כנגד רווח הון - רווח שנגזר ממכירת נכס ומהווה את ההפרש בין התמורה שנתקבלה לבין העלות המופחתת של הנכס.

 

כיצד שכיר יכול לקזז את הפסדיו?

לרשות השכיר עומדת האפשרות לקזז את ההפסדים שנגרמו לו בשנה מסוימת כתוצאה ממסחר בניירות ערך, וזאת כאמור כנגד רווחי הון, ובאותה שנה שבה נוצר ההפסד גם כנגד הכנסות מריבית או דיבידנד ובלבד ששיעור המס החל על הריבית או הדיבידנד אינו עולה על 25%.

 

כך למשל, אם בשל המשבר האחרון הפוקד את הבורסות בעולם, נוצר לו הפסד מניירות ערך בסך של 60 אלף שקל, ובאותה שנה או בשנים שלאחר מכן מכר דירת מגורים שהניבה לו רווח הון של 100 אלף שקל, החייב במס, הרי שהוא יוכל באופן עקרוני לקזז את ההפסד מניירות הערך כנגד רווח ההון. לפיכך, רשויות המס יחייבו אותו לשלם מס אך ורק בגין יתרת הרווח ממכירת הדירה לאחר הקיזוז , כלומר 40 אלף שקל.

 

קיזוז הפסדי הון מניירות ערך מבוצע באופן שוטף ע"י הבנקים או בתי ההשקעות. כל ההפסדים והרווחים הנוצרים במהלך חודש קלנדרי מקוזזים זה מול זה. במידה ונוצר למשקיע הפסד בחודש מסויים, ההפסד יקוזז כנגד רווח שיווצר לו במועד מאוחר יותר באותה שנת מס.

 

במידה שאותו משקיע מעוניין לקזז את ההפסד שנוצר לו בשנים שאחרי (בהנחה שלא נוצר לו רווח באותה שנה ולא היה לו כנגד מה לקזז את ההפסד שנצטבר לתום השנה) – יוכל לבצע קיזוז זה אך ורק במסגרת הגשת דוח שנתי למוסדות המס.

 

במסגרת הגשת הדוח יצרף את "טופס 867", טופס המתקבל מהבנק ובו ישנו פירוט לגבי הרווחים/הפסדים והמס שנוכה במקור בגין השקעותיו בבורסה, ובנוסף את "טופס 1322", טופס אותו ממלא המשקיע ובו הוא מפרט את ההכנסות וההפסדים מניירות ערך שנצברו לו לתום השנה.

 

כיצד עצמאי יכול לקזז את הפסדיו?

סעיף 28 לפקודת מס הכנסה קובע, כי ניתן לקזז הפסדים שנגרמו מעסק, באותה שנת מס, כנגד כל מקורות ההכנסה של הנישום. ולכן אם הפסדי הבורסה של עצמאי שהפעילות העסקית שלו הינה קניה ומכירה של ניירות ערך סחירים יתורגמו להפסדים מניהול שוטף של העסק - ניתן יהיה לקזז אותם כנגד הכנסות מניירות ערך או הכנסות מרווח הון.

 

אולם, עצמאי שהפעילות העסקית שלו איננה קשורה לשוק ההון, יוכל לקזז את הפסדיו מניירות ערך אך ורק כנגד הכנסות מניירות ערך או הכנסות מרווח הון.

 

לדוגמא, לעצמאי העוסק בשיווק והפצה של מוצרים, נוצר הפסד עסקי מניירות ערך סחירים בסך 100 אלף שקל. בנוסף, באותה שנה, הכנסותיו משיווק מוצרים היו 150 אלף שקל.

 

עצמאי זה לא יוכל לממש השנה את הפסד ההון שנוצר לו (הפסד מניירות ערך), אלא "יעביר" את ההפסד לשנים הבאות. בשנה שיווצר לו רווח הון במסגרת העסק - יוכל העצמאי לקזז את ההפסד "המועבר" כנגד רווח ההון שנוצר לו.

 

לעומת זאת, אילו אותו עצמאי היה עוסק בקניה ומכירה של ניירות ערך סחירים, והרווח שנוצר לו מקורו היה בגין ריבית או דיבידנד ששולמו לו בגין ניירות ערך, או בגין רווח ממכירת ניירות ערך אחרים, יכול היה לקזז את ההפסד בסך 100 אלף שקל כנגד אותו רווח שוטף שנוצר לו.

 

מה הדין במקרה והמפסיד הוא גם בעל שליטה בחברה?

במקרה בו נוצר הפסד מניירות ערך באופן אישי ל"בעל שליטה" בחברה, ניתן להסתייע בתכנון מס לצורך מזעור ההפסדים ע"י משיכת דיבידנד באותה שנה (תשלום המועבר מהחברה לידי בעלי מניותיה).

 

לכאורה, עליו לשלם כ-25% מס בגין הדיבידנד, אך הוא יכול לקזז את ההפסדים שנוצרו לו ממכירת ניירות ערך ,שהרווח בגינם היה ממוסה ב- 20% מס. המדובר ברווח כפול, בעל השליטה לא ישלם מס עבור הדיבידנד ובו בעת גם "מרוויח" 5% מס נוספים, שהיה אמור לשלמם כמס בשל מסחר בניירות ערך.

 

כך לדוגמא , בעל שליטה בחברה משך דיבידנד במהלך השנה בסך של 100 אלף שקל. באותה שנה, הפסיד באופן אישי כ- 150 אלף שקל ממכירת ניירות ערך בבורסה. במקרה זה, הוא יוכל לקזז את כל ההפסד כנגד משיכת הדיבידנד, ולמעשה לא יחויב במס.

 

יש לזכור כי ניתן יהיה לנצל את ההפסד כנגד משיכת הדיבידנד אך ורק באותה שנה שבה נוצר ההפסד מניירות ערך. בשנה העוקבת, ניתן יהיה לקזז את שאר ההפסד שנותר במישור האישי (בסך 50 אלף שקל) אך ורק כנגד רווח הון.

 

האם משתלם להפוך את התחביב לעסק?

במידה ומדובר במשקיעים סדרתיים, עומדת לרשותם האפשרות להפוך את המסחר המתנהל על ידם לעסק, פעולה שמאפשרת במקרים מסוימים, לתרגם את ההפסדים מהבורסה להפסדים מניהול העסק.

 

על מנת להפוך את המסחר בניירות ערך לעסק, על המשקיע לפתוח תיק ברשויות המס השונות ולנהל ספרי חשבונות, כאשר את כל הפעילות בניירות הערך יש לרשום בספרי העסק החדש וכך, ניתן יהיה להגיש דוח בו יקוזזו הפסדי הבורסה.

 

יחד עם זאת, יש לבחון את האפשרות שאותו עוסק יסווג כ"מוסד כספי" על ידי רשויות המס, ואז יהיה חייב במס נוסף בשם "מס רווח". במקרה שכזה יש לבחון היטב את הכדאיות של ניהול הפעילות כ"עסק".

 

בתי המשפט בישראל קבעו במספר הזדמנויות ואף חייבו במס אנשים שניהלו תיקי ניירות ערך בגין הרווחים שנוצרו להם למרות שרווחים כאלה היו פטורים ממס.

 

טענות הרשויות שנתקבלו בבתי המשפט קבעו כי אדם אשר מנהל פעילות ערה בניירות ערך, מבצע קניות ומכירות באופן תדיר , מראה בקיאות ועוסק בכך ביום יום , למעשה מנהל עסק להשקעה – קניית ומכירת ניירות ערך – ולכן , פעילות כזו העולה לכדי עסק, תחויב במס ככל עסק.

 

הכותב הוא רו"ח, שותף במשרד רואי החשבון שוורץ - צדקיה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים