שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

נתניהו לטרכטנברג: אתן לך כלים לעשות שינוי

רה"מ נפגש עם ראש צוות המומחים שיתווה שינוי חברתי-כלכלי, ואמר: "אני מוכן לשינוי בסדר העדיפויות כדי להקל את הנטל על האזרח". המוחים פרסמו מסמך עם חזון ל"מדינה צודקת", אך הדגישו: "דרישות ממוקדות - כשיוגדר מנדט ועדת טרכטנברג"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נפגש בצהריים (יום ב') לראשונה עם פרופ' מנואל טרכטנברג, שאותו מינה לעמוד בראש צוות המומחים שיציע מתווה לשינוי כלכלי-חברתי לנוכח מחאת האוהלים על יוקר המחייה. במקביל, כמעט חודש אחרי תחילת המחאה, פרסמו מוביליה מסמך המציג לראשונה את חזונם למדינת ישראל "צודקת יותר".

 

מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet

 

נתניהו קיבל מידי פרופ' טרכטנברג את הרכב הצוות, שיחל בדיוניו השבוע. מלשכת ראש הממשלה נמסר שהדיונים יתקיימו במתכונת של "שולחן עגול", שבו יישבו גם נציגי המחאה. הצוות בראשותו של טרכטנברג יגיש בחודש הבא את מסקנותיו ל"קבינט החברתי-כלכלי" שעליו הכריז אתמול נתניהו בהשתתפות 18 שרים.

 

לשכת ראש הממשלה גם פרסמה את שמות חברי הצוות. לצד היו"ר טרכטנברג, שמכהן גם כיו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, יישבו מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי וראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, פרופ' יוג'ין קנדל. עוד יהיו בצוות: ראש אגף התקציבים במשרד האוצר גל הרשקוביץ, יו"ר הוועדת המייעצת של שר האוצר ד"ר אבי שמחון, החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו והפעיל החברתי שחר כהן.

 

חברים נוספים בצוות המומחים: מנכ"לית הביטוח הלאומי אסתר דומינסני, המשנה לנגיד בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג, ד"ר שלומי פריזט מהרשות להגבלים עסקיים, הכלכלן ד"ר יורם גבאי, כלת פרס ישראל לחקר החינוך פרופ' פנינה קליין, הכלכלנית ד"ר טלי רגב והמשנה לנשיא המרכז הבינתחומי פרופ' רפי מלניק.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו אמר לפרופ' טרכטנברג: "בשיחות עמוקות שהיו בינינו שאלת אותי - האם אתה מוכן לעשות כראש ממשלה שינוי בסדר העדיפויות כדי להקל את הנטל על האזרח, אמרתי לך כן. אני הולך לתת לך את הכלים לעשות את זה". טרכטנברג אמר לו כי בצוות חברים גם צעירים "שיכולים להבין את רחשי הציבור של היום".

 

המוחים: מסמך להגשמת חזוננו - כשיוגדר מנדט הוועדה

בינתיים, כמעט חודש אחרי תחילת מחאת האוהלים, הציגו בצהריים ראשי המאבק את המסמך המציג את חזונם לגבי "ישראל הצודקת" שהם רוצים לראות. בנייר העמדות שגובש בישיבות שבהן השתתפו נציגי הסטודנטים, המאהלים והארגונים החברתיים, מוצגת תביעה לישראל "צודקת יותר, אנושית יותר, מדינה שדואגת לאזרחיה".


מאהל המחאה ברוטשילד, הבוקר (צילום: מוטי קמחי)

 

במסמך תובעים המוחים ברית חדשה בין המדינה לאזרח, שכוללת את הנקודות הבאות:

  • צמצום הפערים במדינת ישראל - חברתיים, כלכליים, מגדריים ולאומיים - לרמה נמוכה, ויצירת לכידות חברתית הנחוצה לשם קיום המדינה.
  • שינוי עיקרי השיטה הכלכלית כך שיתאפשר תקצוב ראוי ומספק לצורכי היסוד של אזרחי המדינה.
  • צמצום יוקר המחיה, הגעה לתעסוקה מלאה והוגנת ופיקוח ממשלתי על מוצרי יסוד.
  • מתן עדיפות ברורה לפריפריה החברתית והגיאוגרפית במדינה בהשקעת תשומת הלב השלטונית והקצאת משאבים ותשתיות.
  • טיפול בצורכיהן החיוניים ומתן עדיפות לקידומן של אוכלוסיות מוחלשות במדינה בדגש על נכים, קשישים וחולים.
  • השקעת המדינה באזרחיה בתחומי החינוך, הבריאות, הביטחון האישי ועוד.
  • פיתרון אמיתי של צרכים חיוניים בתחומי דיור, תחבורה, תשתיות ציבוריות ועוד, באמצעות התערבות ממשלתית.

 

מובילי המחאה מבהירים כי מדובר בחלק הראשון של המסמך המתאר את החזון, ומהווה הצעה שתועבר להתייחסות כלל המאהלים והארגונים העוסקים במאבק. הם הדגישו כי נמשכת העבודה על המסמך המתאר את הדרך להגשמת החזון, וכי הוא יוצג כשהממשלה תגדיר את המנדט האמיתי שתקבל הוועדה שמינה נתניהו לטיפול ביוקר המחייה.


ישנים אחרי עוד לילה תחת כיפת השמיים בתל-אביב (צילום: מוטי קמחי)

 

"אנו מצפים מראש הממשלה להגדיר את סמכויותיה של הוועדה שהקים", כתבו מובילי המחאה, "ואת הנושאים שבהם היא תעסוק ואת לוחות הזמנים שלה. כל המשתתפים חזרו והדגישו את דרישתם מהממשלה להקשיב לצעקתו של העם המעוניין בשינוי שיטה אמיתי".

 

בשבוע שעבר פרסמה התאחדות הסטודנטים רשימה מסודרת של תביעות ספציפיות מהממשלה:

  • הפחתת המסים העקיפים, ובעיקר את מס הערך המוסף.
  • השקעת עודפי הגבייה במסים בחזרה באזרחי המדינה, דרך תקציב המדינה.
  • ביטול חוק הוד"לים שקידם ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
  • הגדלת תקציב הסיוע של משרד הבינוי והשיכון במשכנתאות ובשכ"ד, והגמשת הקריטריונים והגדלת עומק הסיוע הממשלתי.
  • החלת חוק חינוך חובה חינם החל מגיל 3 חודשים.
  • תוספת של תקנים, מיטות, מכשור רפואי ותשתיות בריאות בכל רחבי הארץ, עד לרמה המקובלת במדינות ה-OECD.
  • בלימת ההפרטה של מוסדות רווחה ובריאות הנפש. התחייבות הממשלה לביטול הדרגתי של עבודה קבלנית במגזר הציבורי.

 

הסטודנטים הבהירו אז כי מדובר במסמך ראשוני, שיועבר לעיון הפעילים בשאר המאהלים בארץ, ולא רק זה התל-אביבי. הם קראו לציבור להגיע למאהלים כדי לדון במסמך ולהעלות רעיונות והצעות לשיפור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וטרכטנברג היום. "הצעירים יבינו רחשי הציבור"
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
הפגנת הענק בתל-אביב במוצאי שבת
צילום: AP
מנוחת המוחה. המאהל בקריית-שמונה
צילום: אביהו שפירא
מחאת האוהלים הגיעה עד לניו-יורק
צילום: עמרי אריאב
מומלצים