שתף קטע נבחר

"העכברה הלבנה" שלחמה בנאצים מתה בגיל 98

ננסי ווייק אומנה בידי המודיעין הבריטי במלחמת העולם השנייה וחמקה שוב ושוב מהגסטפו בזמן שהנהיגה אלפי לוחמי התנגדות צרפתים. בעבר אמרה: "אני רק מצטערת שלא הרגתי יותר נאצים"

הגרמנים כינו אותה "העכברה הלבנה" בשל יכולתה לחמוק בקלות מלכידה, צרפת העניקה לה את הכבוד הצבאי הגבוה ביותר. ננסי ווייק, המרגלת המעוטרת של בעלות הברית שסייעה לסלול את הדרך לפלישה לנורמנדי, הלכה אתמול (יום ב') לעולמה בגיל 98, בבית אבות בלונדון. היא ציוותה לשרוף את גופתה בטקס פרטי ולפזר את אפרה במונלוקון שבמרכז צרפת, היכן שהשתתפה במתקפה הרואית על מפקדת הגסטפו המקומית ב-1944.

 

על פי ה"דיילי מייל", בראיון עמה בעבר אמרה ווייק: "אני מצטערת רק על כך שלא הרגתי יותר נאצים בזמן המלחמה".


"נשית ביותר, עד שהחל הקרב. אז הייתה כמו חמישה גברים" (AP)

 

ווייק נולדה בניו זילנד ב-1912 ובילדותה עברה משפחתה לאוסטרליה. היא עבדה כאחות עד שירושה משפחתית אפשרה לה להגשים את חלומה ולטייל בניו יורק, לונדון ופריז בשנות השלושים של המאה הקודמת. היא למדה עיתונות בלונדון והוצבה בפריז, שם דיווחה על עלייתו של אדולף היטלר עבור ה"שיקגו טריביון".

 

"ראיתי מה שהיטלר עשה ליהודים"

ב-1933 נסעה לווינה לראיין את הפיהרר ונחשפה למעשי המשטר החדש. "ראיתי את הדברים הקשים שהוא עשה לאנשים, ובראשם ליהודים", אמרה בראיון ב-1985. "חשבתי שזה מעורר שאט נפש".

 

כשפרצה מלחמת העולם השנייה חיה במרסיי עם בעלה הראשון, אנרי פיוקה, וסייעה לחיילים בריטים וליהודים להימלט מהגרמנים. בעלה נתפס בידי הגסטפו, עונה ונרצח.

 

ווייק הצליחה לברוח לבריטניה, שם אומנה על ידי המודיעין הבריטי. היא סייעה לחמש ולעמוד בראש 7,000 לוחמי מחתרת הרזיסטנס לקראת הפלישה לנורמנדי.  


ווייק עם כרזה של הרזיסטנס (AFP)

 

על פי הביוגרף שלה, פיטר פיצסימונס, היא כיכבה בראש רשימת המבוקשים ביותר של הגסטפו והצליחה לחמוק מידיו שוב ושוב. "הם קראו לה 'העכברה הלבנה' כי בכל פעם שהצליחו לדחוק אותה לפינה היא נעלמה שוב", אמר פיצסימונס לרדיו האוסטרלי.

 

לדבריו, "הגרמנים חיפשו אחר מישהו דומה להם: תוקפני, גבר עם רובים, והיא לא הייתה כזו. היא הייתה אשה יפה ביותר". אחד מחבריה במחתרת הצרפתית, אנרי תרדיבה, תיאר אותה כ"אשה הנשית ביותר שאני מכיר, עד שמתחיל הקרב. אז, היא כמו חמישה גברים".


ווייק לצד בלאנשט שגילמה את דמותה ב"שרלוט גריי" (Getty Images)

 

צרפת העניקה לה את העיטור הצבאי הגבוה ביותר: אות לגיון הכבוד. זאת, בנוסף לשלושה "צלבי מלחמה" ו"מדליית הרזיסטנס".

ארה"ב העניקה לה את "מדליית החופש" ובריטניה עיטרה אותה ב"מדליית ג'ורג'" הניתנת לאזרחים. אך דווקא באוסטרליה מולדתה זכתה להכרה רק ב-2004, כשצורפה כחברה ל"מסדר אוסטרליה".

 

לאחר המלחמה המשיכה לעבוד עבור המודיעין הבריטי, עד לפרישתה ב-1957. היא שבה לאוסטרליה ונישאה לטייס הקרב הבריטי ג'ון פורוורד. אחרי מותו עברה לבריטניה, שם מתה.

 

ראש ממשלת אוסטרליה ספדה לה: "ננסי ווייק הייתה אשה בעלת אומץ ותושייה יוצאים מגדר הרגיל. פעולותיה הנועזות הצילו את חייהם של מאות חיילי בעלות הברית וסייעו לשים קץ לכיבוש הנאצי של צרפת". ווייק שימשה השראה לסרט "שרלוט גריי" בכיכובה של קייט בלאנשט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ווייק. "ראיתי מה שהיטלר עשה לאנשים, בעיקר ליהודים. זה היה מבחיל"
צילום: AFP
מומלצים